Skip to content

Este cântăreț, producător și regizor și, dincolo de asta, este printre singurii artiști care au vorbit deschis despre problemele emoționale prin care au trecut. Paul Mărăcine sau Spike, căci despre el este vorba, este prezent în industria muzicală de peste cincisprezece ani și a transpus, în toate operele sale, realitatea tranșantă a zilelor noastre. Despre toate acestea, dar și despre multe altele, în interviul ce urmează.

Multe persoane aleg să nu vorbească deschis despre depresie. Artiștii, cu atât mai puțin. De unde ai avut acest curaj?

Nu a fost curaj. După toată perioada de depresie și după ce am învățat cum să fac față și să trec peste, chiar am respirat ușurat când am putut să vorbesc despre toată „excursia“ cu zâmbetul pe buze.

Ești cântăreț, producător și regizor. Care dintre aceste roluri este mai solicitant sau în care te regăsești cel mai bine?

Cel mai confortabil mă simt ca interpret. Probabil pentru că o fac de 15 ani. Ca regizor, mai am de învățat.

Este arta o formă de terapie?

Clar e o formă de terapie. Dar și când nu-ți merge cu arta, atunci se transformă într-o formă de depresie. Mă gândesc că ține de cum e construit fiecare. Eu am vrut ca muzica să-mi ofere și o siguranță financiară. Lucrul ăsta s-a întâmplat, real, după 15 ani de carieră în care am încercat toate variantele posibile. Nu am vrut să fiu prea „artist“ sau prea business. La mine, soluția a fost să găsesc echilibrul.

Când au apărut primele atacuri de panică?

Am avut unul sau două atacuri de panică pe la 21 de ani. Era soare, frumos afară, ora 12, mergeam spre poartă și m-a lovit dintr-o dată un sentiment de frică îngrozitor. A durat cam zece secunde. Țin minte că am fugit în duș îmbrăcat și stăteam cu dușul în cap, să mă opresc din tremurat. Am îngropat momentul adânc în mine și mi-am văzut de viață. Următorul atac de panică a fost la 30 ani.

Rapul vine în contradicție cu depresia. Cum ai reușit să îmbini cele două elemente opozante?

E aproximativ același răspuns ca la a treia întrebare.

Cât de mult te-a ajutat terapia în tot acest proces sinuos?

Destul de mult. Am avut și norocul să găsesc un terapeut cu care să mă înțeleg de la bun început. 

Ți s-a întâmplat să ai atacuri de panică în timpul unui spectacol? Cum ai depășit momentul?

Atacuri de panică, nu. În schimb, e un moment de anxietate înaintea fiecărui concert. Și mă gândesc că dacă n-aș mai avea emoții, n-ar mai avea sens să urc pe scenă. Ar insemna că nu îmi mai pasă și că o fac mecanic.

Ce sfat le dai celor ce se luptă cu probleme emoționale?

℗PUBLICITATE



Să caute ajutor din start și să nu le fie rușine sau frică să facă asta. Într-un final, lupta o să fie doar a ta, dar cineva trebuie să te învețe cum să începi.

Ai simțit că ai fost catalogat diferit de către colegii de breaslă după ce ai vorbit despre episoadele depresive din viața ta?

Nu m-am simțit catalogat. În schimb, am simțit că nimeni nu ia atât de în serios situația. Mă întrebau mulți ce simt, cum e etc. Nu judec pe nimeni, dar până nu treci prin asta, nu poate să-ți explice nimeni. Și nu doresc nimănui să descopere.

Cum ai fost perceput de publicul tău?

Din când în când, în backstage la concerte, cineva vine și îmi mulțumește sau mă ia în brațe pentru piesele și interviurile pe care le-am făcut pe tema asta. E… uau…

Ți-a trecut prin minte gândul că muzica nu ar fi cea mai bună soluție într-o astfel de stare emoțională?

Eu, personal, pot să scriu doar pe baza unei stări emoționale. Fie că sunt nervos, anxios, fericit etc. Altfel, am senzația că nu scriu nimic și nu are rost să încep.

Care a fost emoția pe care ai tolerat-o cel mai greu în această perioadă pandemică?

A fost o perioadă grea pentru noi toți. Personal, am un sentiment de… ciudă [râde], deoarece am avut trei proiecte mari anul ăsta, lucru pe care nu l-am mai trăit în 15 ani de carieră. Faptul că nu am reușit să iau contact cu publicul și să mă bucur de momentul ăsta a fost destul de frustrant pentru mine. 

Care crezi că este superputerea ta?

Ca a noastră a tuturor – să ne descurcăm fără superputeri [râde].

Ce lecție importantă ți-a „predat“ depresia?

„M-a învățat să trec prin întuneric“, singur. 

Ce planuri ai pentru 2021?

Să reiau toate planurile pe care le-am făcut în 2019 pentru 2020.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0