Skip to content

Stephen B. Karpman este un psihoterapeut și autor american cunoscut pentru contribuția sa în domeniul psihologiei și al analizei tranzacționale. El este cel care a dezvoltat conceptul Triunghiului Victimă-Persecutor-Salvator, cunoscut și sub numele de Triunghiul Karpman.

Triunghiul Karpman este un model care descrie dinamica relațiilor interpersonale toxice sau disfuncționale. Conform acestui model, persoanele implicate într-un astfel de triunghi se pot schimba între cele trei roluri: Victima, Persecutorul și Salvatorul. Victima se simte neputincioasă și neajutorată, Persecutorul exercită putere și controlează, iar Salvatorul încearcă să rezolve problemele Victimei.

Karpman a evidențiat că această dinamică poate fi dăunătoare și perpetuează relații nesănătoase. El a subliniat importanța conștientizării și schimbării acestor roluri pentru a crea relații mai sănătoase și mai echilibrate.

℗PUBLICITATELucrările lui Stephen B. Karpman au avut un impact semnificativ în psihoterapie și în înțelegerea relațiilor umane. El a scris numeroase articole și a susținut conferințe despre Triunghiul Karpman și dinamica relațiilor interpersonale. Lucrările sale sunt apreciate și folosite în terapia individuală și de cuplu, precum și în domeniul dezvoltării personale și al comunicării.

Stephen B. Karpman este un profesionist respectat în domeniul său și a contribuit la înțelegerea și îmbunătățirea relațiilor interpersonale.

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0