Am descoperit calendarul de advent în urmă cu câțiva ani, dar m-am îndrăgostit de aceste calendare abia când am devenit mamă. Mi-am dorit să găsesc modalități prin care să mă conectez cu copiii mei, iar calendarul de advent oferă 24 de astfel de oportunități. Mă entuziasmează ideea numărătorii inverse până la Crăciun și faptul că sărbătoresc bucuria în fiecare zi.
Am cumpărat un calendar mare, cu 24 de buzunare, în care voi pune un bilet cu o activitate pregătită pentru fiecare zi. În unele zile, strecor și plicuri de ceai sau de ciocolată caldă ori alte mici surprize. Copiii așteptă cu sufletul la gură fiecare zi pentru a descoperi o nouă surpriză. În acest an, împărtășesc cu voi o listă de 24 de activități pe care le puteți pune în practică cu copiii voștri și care pot fi adaptate în funcție de vârsta lor:
1. Creați împreună ornamente de Crăciun din hârtie, lut sau conuri de brad. O alternativă este să pictați globuri pentru brad, folosind culori acrilice.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
2. Scrieți împreună o scrisoare pentru Moș Crăciun, în care să alegeți un lucru pe care vi-l doriți. Explicați motivele pentru care vă doriți acel cadou.
3. Creați o atmosferă de cinema la voi acasă. Organizați o seară cu filme de Crăciun și răsfățați-vă cu popcorn și ciocolată caldă.
4. Ascultați colindele preferate și alegeți unul pe care să dansați prin casă împreună.
5. Decorați o casă de turtă dulce sau faceți o construcție din biscuiți.
6. Confecționați felicitări de Crăciun și scrieți mesaje de recunoștință celor dragi.
7. Faceți o plimbare prin oraș și opriți-vă la târgul de Crăciun pentru a admira luminițele și decorațiunile stradale.
8. Citiți o carte de povești cu tematică de sezon.
9. Faceți un act de caritate: alegeți împreună jucării sau haine și donați-le celor care au nevoie.
10. Decorați bradul împreună și alegeți o tematică festivă.
11. Mergeți la patinoar sau la schi împreună.
12. Pregătiți fursecuri de Crăciun și decorați-le cu glazură și bomboane. Folosiți ingrediente specifice acestei perioade din an: scorțișoară, cuișoare, citrice etc.
13. Organizați o seară de karaoke și cântați colindele preferate. Printați versurile de la colindele alese de voi și cântați-le împreună.
14. Decupați fulgi de zăpadă din hârtie sau cumpărați din magazin figurine autocolante și lipiți-le la ferestre.
15. Creați o listă de cinci-zece dorințe și visuri pentru anul următor și discutați despre ele.
16. Pregătiți un ceai de iarnă sau ciocolată caldă cu scorțișoară și bezele. Savurați această băutură și povestiți despre ce cadouri să cumpărați familiei și prietenilor.
17. Organizați o mică vânătoare de comori de Crăciun în casă, cu indicii tematice.
18. Faceți o ședință foto tematică la voi acasă, cu haine colorate și accesorii de Crăciun.
19. Realizați o scenă de iarnă cu figurine din hârtie sau plastilină. O alternativă este să desenați sau să pictați o scenă de Crăciun.
20. Citiți despre istoria Crăciunului și povestiți despre cum e pentru voi această perioadă din an. Depănați amintiri din copilărie: povestește-le celor mici despre cum erau Sărbătorile când erați copil.
21. Scrieți o listă cu 10-20 de motive de recunoștință pentru anul care se încheie. Discutați apoi pe baza lor.
22. Planificați ce feluri de mâncare ar dori fiecare membru al familiei să savureze de Crăciun. Faceți o listă de ingrediente și mergeți la cumpărături împreună.
23. Confecționați în echipă o coroniță pe care să o puneți la ușa de la intrare. Căutați imagini pe Pinterest și inspirați-vă din ele.
24. Gătiți împreună o rețetă festivă pentru Crăciun. Puneți colinde pe fundal. Implicați activ și copilul (copiii). Mirosiți și gustați ingredientele alese. Distrați-vă gătind împreună.
Sper ca aceste idei pentru calendarul vostru de advent să vă aducă mai multă distracție, voie bună, iubire, căldură și conectare în relația părinte-copil. Vă doresc un decembrie minunat, care să fie plină de momente frumoase, pe care copiii voștri să le poarte mereu în suflet și care să fie o sursă de amintiri dragi cu voi.
Citește și: