Skip to content

E nevoie să-ți mărturisesc că, timp de mulți ani, mi-am propus tot felul de rezoluții la început de an, dar, din păcate, ele nu se materializau aproape niciodată. De obicei, era vorba de un obiectiv grandios sau chiar de diverse provocări pe care le-am încercat, fără succes (de exemplu, 30 de zile fără zahăr). După ce entuziasmul, efervescența și motivația se estompau, observam cum scădea frecvența comportamentului pe care mi-l propusesem.

De cele mai multe ori, elementele care lipseau erau: (1) prioritizarea acelui obiectiv; (2) răbdarea; (3) abilitatea de a învăța din nereușite; (4) curajul de a continua din nou și din nou cu forțe proaspete și (5) abilitatea de a sta cu disconfortul, bazându-mă pe ceea ce am învățat despre mine (ce mă ajuta și ce nu mă ajuta în acel proces).

Retrospectiva anului trecut

De doi-trei ani îmi încep anul diferit: îl analizez pe cel care tocmai s-a încheiat și sărbătoresc progresul făcut. Și fac, de obicei, un exercițiu simplu, care se poate modifica de la un an la altul, dar care întotdeauna se bazează pe practicarea recunoștinței. Îți propun și ție să faci acest exercițiu scurt în jurnalul tău:

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


  • „Analizând anul care s-a încheiat, simt recunoștință pentru …“ (Gândește-te la minimum cinci motive de recunoștință);
  • „Momentele de strălucire ale anului 2024 au fost (uită-te peste toate pozele salvate în telefon și alege una din primele șase luni ale anului, care semnifică un moment de tip glimmer – de strălucire și bucurie intensă –, apoi alege încă o poză din a doua jumătate a anului) … și ele sunt importante pentru mine pentru că …“;
  • „O provocare pe care am întâmpinat-o anul trecut a fost …“;
  • „Ceea ce am învățat din această provocare a fost …“;
  • „O intenție pe care o am pentru anul 2025 este …“.

Pășind în 2025 cu forță, încredere și claritate

Pentru a crea o viziune a ta asupra viitorului, îți propun următoarea structură pe care să o poți completa în ritmul tău în jurnal sau în agendă. Înainte de a începe, te invit să te gândești la cum ți-ai dori să arate viața ta peste un an, dacă volumul fricii și al îndoielii ar fi dat la minim. Ce fel de scopuri ai avea? Cum ar arăta ele?

℗PUBLICITATE



Exercițiu viziune:

  • „Dacă viața mea ar fi descrisă la modul ideal, peste un an, ea ar arăta astfel …“
  • „Obiectivele mele pentru anul 2025 sunt …“
  • „Calitățile pe care am nevoie să le dezvolt pentru a trăi această viziune sunt …“
  • „Credințele sau convingerile pe care aleg să le dezvolt pentru a face aceste lucruri să se concretizeze sunt …“
  • „Acțiunile sau comportamentele pe care aleg să le fac ca să duc la concretizare această viziune sunt …“
  • „Ce aleg să fac zilnic în următoarea lună pentru a face din această viziune una concretă este …“

Sugestia mea este ca, după fiecare lună, să revii asupra acestei viziuni și să-ți stabilești strategia pentru următoarea perioadă („Ce aleg să fac zilnic în următoarea lună pentru a face din această viziune una concretă este …“) și să parcurgi acest exercițiu valoros de introspecție:

  • „Apreciez la mine că, în procesul de a-mi crea și urma o viziune ideală asupra vieții, în prima mea lună … (minimum cinci aprecieri)“
  • „Ceva ce a mers bine în prima lună a fost …“
  • „Ceva ce nu a mers bine în prima lună a fost …“
  • „Ceva ce pot face diferit în următoarea lună este …“
  • „Un impediment care poate apărea este … și ceva ce pot face atunci este …“

În loc de concluzie

Așadar, lună de lună, reia această viziune și creează o strategie, bazându-te pe exercițiul de introspecție de mai sus. E în regulă să înveți din greșeli, pentru că poți extrage atât de multe învățăminte din ele. Am încredere în tine că poți să ajungi acolo unde vrei. Nu lăsa pe nimeni să-ți spună că obiectivele tale nu pot fi atinse sau că nu sunt realiste. Poți face tot ce-ți propui cu muncă, efort conștient și cu o strategie foarte bine pusă la punct!


Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%