Skip to content

Copiii au nevoie să simtă că părinții lor se bucură de simpla lor prezență și că existența lor în această lume merită sărbătorită, onorată. Această bucurie de a fi poate fi simțită de un copil din momentul în care s-a trezit dimineața devreme până în momentul în care s-a dus la culcare, seara. Te invit să-ți imaginezi că ești din nou copil. Imaginează-ți că este o dimineață însorită de primăvară și ești trezit(ă) de unul dintre părinții tăi cu un zâmbet, o îmbrățișare, un sărut și o vorbă bună („Bună dimineața, frumosule/frumoaso, hai să ne trezim împreună!“).

După ce te trezești din pat, îți dai seama că se vede pe fața lor încântarea de a te revedea, ca și cum ai fi soarele care tocmai a răsărit pe cer. Simți că, pentru ei, tu ești centrul universului. Iar apoi, când vin părinții după tine la grădiniță sau școală, te întâmpină cu un zâmbet larg, te iau în brațe și-ți spun că le-a fost dor de tine și că te iubesc. Vezi strălucirea și bucuria pe chipurile lor. Apoi, te întreabă ce ai dori să faci azi și țin cont de nevoile tale. Îți transmit iubire și căldură prin toți porii, te încurajează și te sprijină în visurile tale. Ce crezi că ar fi diferit la tine, adultul de azi, dacă ai fi primit toate aceste lucruri de la părinții tăi în copilărie? Ceva ce ar fi diferit azi la mine ar fi… 

Ce vreau să scot în evidență prin acest exercițiu este că fiecare copil are nevoie de iubire, siguranță, tandrețe, blândețe, căldură și de împuternicirea venită din partea părinților, pentru a avea încredere în el, în ceilalți și în lume. În acest articol, mă voi concentra pe două modalități prin care tu, părintele curios și deschis, poți oferi încredere, împuternicindu-ți copilul.

Puterea nebănuită a cuvintelor

Cuvintele au o putere incredibilă. Ele pot afecta într-un mod negativ sau pot încuraja dezvoltarea unui copil. În cele ce urmează, îți propun câteva sugestii de încurajări pe care poți să i le adresezi copilului tău, pentru a-i oferi împuternicire și încredere:

℗PUBLICITATE • Ai voie să spui NU, chiar dacă asta îi face pe ceilalți să se supere sau să se înfurie. Astfel, te alegi pe tine și meriți asta pe deplin.
 • Ești minunat(ă) fix așa cum ești. 
 • Ai voie să te răzgândești, dacă decizia luată de tine inițial nu mai este ceva în care tu să te regăsești.
 • Contezi mult pentru mine, nu uita asta!
 • Te iubesc, orice ai alege să faci în viață!
 • Ce idee bună! Îmi place atât de mult creativitatea ta!
 • Viața mea este mult mai bună și mai frumoasă de când tu faci parte din ea. Te iubesc mult!
 • Orice problemă are una sau mai multe soluții. Am încredere în tine și sunt convins(ă) că vei găsi o soluție la această problemă. Te descurci mereu să găsești cele mai bune soluții.
 • Greșeala face parte din viață. Cu toții greșim. Putem învăța atât de multe din greșelile noastre și asta este o modalitate fantastică de a ne dezvolta.
 • Ești atât de important(ă) pentru mine! Voi face tot ce depinde de mine pentru a fi alături de tine, atunci când ai nevoie de mine.
 • Sunt atât de mândru(ă) de felul tău unic de a fi. Ești plin(ă) de… compasiune, blândețe, bunătate, empatie, curaj, îndemânare, încredere în tine etc.
 • Apreciez la tine faptul că…
 • Ești suficient(ă), nu e nevoie să faci lucruri pentru ca noi să te iubim. Te iubim, orice ai face!

Timpul împreună și energia vieții

Timpul de calitate petrecut împreună cu părintele este o modalitate prin care copilul își poate satisface nevoia de conectare și prin care are acces la energia vitală. Prin dedicarea exclusivă de timp copilului, i se transmite acestuia ideea că „te iubesc și ești important pentru mine“ și, astfel, el se va simți important și plin de vitalitate. De asemenea, copilul simte în acest fel că el contează și că aparține unei familii, unde este văzut, auzit și simțit. Acest timp de calitate poate să însemne 30 de minute petrecute zilnic împreună sau poate fi un interval de 2-3 ore pe săptămână, în care fie te joci cu copilul tău în casă, fie faceți activități în afara casei. Te invit să implici și copilul în procesul de decizie legat de activitatea aleasă pentru petrecerea timpului împreună. Îți sugerez ca, în acest interval de timp, să lași deoparte telefonul, televizorul și să te imersezi cu totul în joc sau în activitatea aleasă, să râzi și să te distrezi.

În încheiere, aș vrea să-ți amintesc că ești un părinte minunat. Simplul fapt că ești pe această pagină și citești acest articol înseamnă că te educi și că faci tot ce depinde de tine să-ți crești copilul într-un mod conștient. Te felicit pentru asta și apreciez asta la tine. Aș vrea să-ți acorzi un minut să te apreciezi și tu pe tine pentru asta. Ești un părinte minunat. Poate îți dai chiar voie să-ți spui asta în gând sau cu voce tare. Apoi, dacă îți cade bine, poate chiar îți dai o îmbrățișare sau îți pui mâna dreaptă în zona inimii și îți masezi ușor inima – un gest de iubire și compasiune față de tine, părintele implicat.

Dacă vrei să te informezi și mai mult legat de importanța împuternicirii parentale, îți sugerez acest TEDx care explică cum să-ți însoțești copilul pentru a deveni cea mai bună versiune a sa. Iar pentru o doză sănătoasă de lectură, citește cărțile Parenting. Cum să creștem copii inteligenți emoțional și Dăruiește iubirea care vindecă.


Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0