Ca să ai grijă de starea ta de bine pe plan mintal și emoțional, pe termen îndelungat, te încurajăm să încerci o serie de sugestii validate științific, pe care le poți implementa pas cu pas în relațiile tale, cu intenția de a trăi o viață bună. Aceste obiceiuri relaționale te vor ajuta să cultivi conexiuni mai apropiate cu oamenii din jur și cu sinele tău.
Înlocuiește comparația cu aprecierea
Nu ajută cu nimic comparația! A-i compara pe ceilalți cu tine sau între ei este o formă subtilă de abuz emoțional și le transmite acestora că ceva este în neregulă cu ei. Înlocuiește comparația cu aprecierea unicității persoanei din fața ta și asta îi va da spațiu să fie, să se simtă văzută și apreciată. Astfel, un obicei-cheie din punct de vedere relațional este să apreciezi frumusețea fiecărei persoane care-ți iese în cale. Ajută să privești oamenii și povestea lor de viață cu deschidere și curiozitate. Această atitudine onorează diferențele dintre oameni.
Înlocuiește critica cu exprimarea nevoilor
Începe prin a te întreba, pe parcursul zilei, ce nevoi ai și comunică-le cu mult respect oamenilor din jurul tău. În acest fel, vei evita să ajungi în situația în care se acumulează resentimente, pentru că nevoile tale nu sunt îndeplinite și ajungi să „verși“ aceste frustrări sub formă de critică în relațiile tale. Critica provoacă multă durere, psihică și fizică. În plus, critica creează foarte multă deconectare și distanță între oameni, stimulând senzația de defect personal și lipsă de valoare.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Înlocuiește judecata cu exprimarea recunoștinței
Constant, mintea ta judecă lucrurile și oamenii, este precum o mașinărie care face acest lucru pe pilot automat pentru a lua decizii și pentru a funcționa optim într-un mediu complex. În schimb, nu ajută să verbalizezi aceste judecăți pentru că, de cele mai multe ori, cauzează doar durere psihologică.
Sugestia mea este să treci aceste judecăți prin filtrul bunătății, adresându-ți întrebarea: „În ce măsură e plin de blândețe și bunătate ceea ce urmează să spun acum?“. Dacă răspunsul este mai degrabă unul negativ, recomandarea mea este să găsești minimum trei lucruri pe care le apreciezi sau pentru care simți recunoștință și să le evidențiezi în relațiile tale.
Înlocuiește monologul cu dialogul
În orice context relațional, ajută să vorbim pe rând. Folosește cei trei pași ai dialogului imago (oglindirea, validarea, empatia), pentru a aduce profunzime și conectare în relațiile tale. De exemplu, poți oglindi ceea ce a spus emițătorul sau chiar să rezumi ideile, ca să te asiguri ca ai înțeles esența din mesajul transmis („Spui că… “, „Aud că… “, „Am înțeles bine?“). Apoi, poți decupa ceva din ceea ce a spus interlocutorul tău, validând acel mod de a privi realitatea („Are sens pentru mine faptul că… “). Un ultim pas este cel al empatiei („Îmi imaginez că, în situația aceasta, te-ai simțit… Oare asta ai simțit?“), când te pui în papucii persoanei din fața ta, conectându-te cu emoțiile trăite.
Are sens ca, la început, acest dialog să ți se pară artificial și nenatural. Dar te asigur că e nevoie de practică, practică, practică pentru ca el să devină ușor de implementat și să-i descoperi potențialul.
Citește și: