Pentru mulți dintre noi, un an nou înseamnă un nou început. Un început care ne seduce cu speranța, optimismul și promisiunea că vom putea face schimbări în modul în care ne trăim viața. Adesea, am încercat să facem aceste schimbări și în trecut, dar n-am reușit să le implementăm pe termen lung și am renunțat parțial sau cu totul la ele. Ideea conform căreia un an nou înseamnă un nou început poate să nu ne fie de ajutor.
Dacă ne imaginăm că povestea noastră de viață este o carte, atunci un an nou poate să reprezinte un capitol din această carte. E nevoie să ținem cont de cum au fost scrise capitolele anterioare pentru a scrie o poveste cu sens și semnificație a propriei vieți. Astfel, te invit să-ți dai voie să faci două exerciții prin care te vei conecta cu propria persoană, cu scopul de a îmbunătăți apoi relația ta cu tine în noul an.
Recunoștință pentru anul 2023
Te invit să începem anul 2024 printr-un exercițiu simplu de recunoștință pentru anul care a trecut – capitolul pe care fiecare dintre noi l-a încheiat recent. Te invit să scrii minimum zece motive de recunoștință pentru anul 2023. Aceste motive de recunoștință pot fi lucruri simple pe care le-ai trăit în anul 2023. Voi scrie și eu aceste motive de recunoștință mai jos, care te vor inspira poate cu idei:
- Pentru mine, anul 2023 a fost un an în care am simțit că trăiesc pe deplin, un an în care am călătorit mult alături de soțul meu și pentru asta sunt foarte recunoscătoare.
- În acest an, simt recunoștință pentru relația de cuplu, care pentru mine este cea mai importantă resursă ce-mi permite să merg mai departe, oricât de dificilă ar fi viața uneori.
- Sunt recunoscătoare că, în acest an, am putut să-mi iau rămas bun de la o relație de prietenie care era foarte importantă pentru mine. Acest proces a făcut spațiu pentru alte relații frumoase care au venit apoi.
- Simt recunoștință pentru că am avut curajul, la începutul anului, să încep un proces de terapie alături de psihoterapeuta mea, Irina. Procesul a fost unul dificil, dureros, am plâns mult și mă felicit că nu am renunțat (încă).
- Recunoștința mea merge înspre studenții mei de la Sibiu și înspre clienții mei de la cabinet, de la care învăț mereu lucruri noi și care mă scot adesea din zona mea de confort. În cazul în care citiți acest articol, vreau să vă mulțumesc!
- Simt recunoștință pentru că în acest an am început să incorporez mesajul #LessIsMore, cu scopul de a înlocui „a face“ cu „a fi“. Un exemplu este că am făcut progrese mari în a fi un părinte conectat cu propriii copii și am scos la lumină latura mea de părinte jucăuș. Cred că acest părinte jucăuș este în noi toți. E doar nevoie să ne conectăm cu el.
- Simt recunoștință că în acest an mi-am dat voie să scriu mai mult și așa a apărut rubrica #ȘtiințaRelațiilor.
- Simt recunoștință zi de zi pentru casa în care locuiesc și pentru că am parte de un acoperiș deasupra capului, de apă potabilă și căldură în zilele reci de iarnă.
- Un motiv recent de recunoștință este că am găsit în acest an un mentor pe care sufletul meu îl căuta de mult timp. Am găsit un mentor care crede în mine, chiar și atunci când eu mă îndoiesc.
- Sunt recunoscătoare fetelor de la clubul de carte care-mi sunt alături. Fetele mi-au demonstrat că există grupuri de oameni unde poți fi acceptat fix așa cum ești, fără a fi nevoie să te dai peste cap ca acele relații să funcționeze.
Observă doar cum se simte corpul tău acum, după ce ai făcut acest exercițiu. În corpul meu simt acum căldură, pace și bucurie în zona inimii.
Scrisoare către sine: Îmi iau rămas bun…
În continuare, îți propun să scrii o scrisoare de rămas bun unui comportament al tău care nu te mai ajută în prezent să trăiești o viață bună. În cabinet, adesea oamenii aleg comportamente de la care vor să-și ia rămas bun (de exemplu, procrastinarea, mâncatul emoțional, fumatul) sau feluri ale lor de a fi în relații de la care vor să-și ia rămas bun („Cei patru călăreți ai apocalipsei“: critica, defensiva, disprețul și împietrirea).
Dragă …,
La acest început de an (2024), îmi doresc să trăiesc mai conștient. Astfel, aș vrea să încep acest an prin a-mi lua rămas bun de la una din modalitățile mele de a fi în relația mea cu mine sau în relația mea cu cei din jur. Aș vrea să încep să-mi iau rămas bun de la vechiul meu comportament de a …
Modul în care acest comportament s-a manifestat în viața mea a fost …
Motivul pentru care am dezvoltat în copilăria mea acest comportament a fost (împărtășește o poveste aici) …
Modurile prin care acest comportament m-a ajutat în viață au fost …
Astfel, pot să înțeleg că acest comportament a presupus o serie de beneficii și că acest comportament m-a ajutat în viață să obțin anumite rezultate. În același timp, îmi dau seama că, în momentul prezent, acest comportament nu mă mai ajută atât de mult să-mi ating obiectivele.
Modurile prin care acest comportament nu m-a ajutat în relația cu propria persoană sau în relațiile cu ceilalți este …
Dacă renunț la acest comportament, teama mea este că …
Am nevoie să spun rămas bun acestui comportament pentru a spune bine ai venit la …
Pe măsură ce încep să spun rămas bun la …, sunt liber(ă) să încep să-mi recreez un viitor diferit pentru mine. În acest viitor, voi spune bine ai venit la …
Ceea ce simt acum în corp, în timp ce mă gândesc la acest obiectiv, este … și emoțiile pe care le trăiesc acum sunt …
Povestea pe care mintea mea mi-o spune acum, că am finalizat această scrisoare către sinele meu, este că …
Ceva ce îmi vine să fac acum este …
Am nevoie să-mi amintesc că este ceva la care eu lucrez și e nevoie să am răbdare, compasiune și blândețe pentru că niciun proces nu este liniar. Noi toți suntem o carte în curs de scriere. A ajunge din punctul în care sunt acum în punctul în care îmi doresc să ajung presupune, în primul rând, sprijin de la oamenii din jur și-mi voi da voie să cer sprijin și ajutor. Pot face orice îmi doresc cu multă încredere, răbdare și sprijin.
Un alt mod de lucru cu sine
În încheiere, pentru a avea un an 2024 mai bun, un cadou pe care mi l-am cumpărat eu singură a fost acest jurnal Psihodescoperiri la care colega mea, psihoterapeuta Diana Lupu, a muncit cu foarte multă dedicare și pasiune. Te invit să-l cumperi pentru tine sau pentru o persoană dragă ție – este un cadou nemaipomenit pentru a începe anul cu mai multă grijă față de propria persoană.
Îți doresc un an mai bun, cu sănătate, împliniri și relații care să te hrănească!
Citește și:
- #PsihoDescoperiri: Pregătește-te pentru un an de creștere
- Respiră și lasă-ți timp pentru iubire!
- Ce face ca viața noastră să fie mai bună (și) în noul an?