Skip to content

Etapa fluturilor în stomac

„În momentul în care l-a sărutat pe obraz, el a simțit cum întreg obrazul i s-a aprins și cum această senzație de căldură i-a invadat corpul. Își dorea ca ea să nu-și dezlipească buzele de pe obrazul lui, își dorea ca ea să continue și să se apropie încet de buzele lui și apoi să-l sărute pasional. Simțea cum inima îi bate din ce în ce mai tare și cum un impuls de a o devora îl cuprinde. Ar fi vrut să o ia în brațele lui și apoi să-i sărute fiecare centimetru din corp. Era greu să i se împotrivească acestui impuls puternic. Simțea că o cunoaște de o viață, mirosul ei irezistibil îi inunda nările într-un fel năucitor, amețitor, încât îi era din ce în ce mai greu să se mai țină pe picioare. Când se desprinse din sărut și ochii lor se întâlniră, el simți un fior în tot corpul. Era inert și doar se uita la ea. Nu putea să facă nimic altceva. Deși în mintea lui rula un alt scenariu. Voia să o ia în brațe și să n-o mai lase să plece niciodată. Însă corpul lui era într-o stare de amețeală, inima îi bătea puternic și era inundat de valuri de căldură. Cu greu se mai putea mișca. Simțea ceva atât de nou pentru el – ceva ce nu a mai simțit niciodată. Nu înțelegea ce i se întâmplă.“

Secvența de mai sus, imaginată de mine, descrie începutul etapei de îndrăgostire romantică a unei relații de cuplu. Ce ai simțit citind aceste rânduri de mai sus? Ai simțit încântare, dorință, pasiune? În etapa de îndrăgostire romantică, este atât de firesc și natural să simțim pasiune, încântare și dorință pentru partener.

Aceste stări ne dau energie pentru a-l seduce prin priviri, prin mesaje pline de iubire și tandrețe sau prin gesturi romantice. De multe ori, această etapă a unei relații este o etapă plină de distracție, de mult fun, în care facem lucruri nebunești pe care nu ne-am imaginat vreodată că le vom face. Astfel, putem să-i scriem poezii sau scrisori de dragoste, să-i pregătim micul-dejun dimineața devreme, să-i trimitem mesaje pasionale pe parcursul zilei sau flori la birou, să-i lăsăm un bilet pe noptieră pe care să scriem câteva cuvinte înainte de a pleca la muncă (de exemplu, „A fost extraordinar azi-noapte. Voi purta întreaga zi mirosul tău pe piele.“). Aș vrea să te invit să faci o scurtă incursiune în istoria ta de viață și să te gândești la ultima dată când cineva te-a sedus sau să te-a cucerit. La ce gesturi a apelat acea persoană? Cum a fost asta pentru tine? Ce ai simțit la nivel emoțional? Ce ai simțit în acele momente în corp?

De la preludiu la lupta pentru iubire

Ideea pe care vreau să o subliniez este că tuturor ne place preludiul și începutul unei relații de cuplu care implică această seducție și cucerire. E o etapă în care în creierul nostru se secretă un cocteil de substanțe (de exemplu, dopamina, norepinefrina și adrenalina), care ne fac să ne simțim extrem de bine, acei „fluturi în stomac“. Ne-am dori ca aceste stări să dureze la infinit. Însă, din păcate, aceste acțiuni de a-l seduce și de a-l cuceri pe omul cu care noi ne dorim să ne aflăm într-o relație dispar pe măsură ce relația de cuplu se dezvoltă și trecem de etapa de îndrăgostire romantică.

Adesea, ajungem într-o luptă pentru putere sau iubire care este o etapă presărată de conflicte despre diferențele dintre noi. Această etapă este firească și trecem prin ea cu toții atunci când ne luăm angajamentul de a avea o relație de lungă durată. V-am spus că relațiile sunt complicate? Da, ele sunt complicate și necesită multă grijă. Haideți să ne îndreptăm spre cum am putea să avem grijă de relațiile noastre.

Sugestii pentru o viață împlinitoare de cuplu

În cea de-a treia etapă a unei relații de cuplu, luptăm conștient împreună pentru a avea o relație care să ne aducă împlinire. În etapa de iubire conștientă, gesturile romantice și surprizele reprezintă o parte esențială a unei relații de cuplu. Avem nevoie să depunem efort conștient pentru a menține relația vie, distractivă. În relația de cuplu, când a fost ultima dată când tu și partenerul tău de cuplu v-ați distrat împreună? Când v-ați jucat sau v-ați prostit? Sau când ați râs cu lacrimi și ați avut dureri de burtă apoi?

Mai jos îți prezint câteva sugestii care le poți aplica în luna februarie, dar și pe parcursul întregului an, pentru a pune bazele unei relații de cuplu împlinitoare:

Sugestia 1: Rezervă-ți timp să creezi un ritual de conectare, alături de persoana iubită: dacă este posibil, poți crea momente de conectare cu partenerul de cuplu în fiecare dimineață. Poți petrece un sfert de oră împreună cu el (ea), înainte de a vă începe ziua. Puteți să savurați o cafea împreună sau o cană de ceai. În acest interval, oferiți-vă afecțiune – vă puteți ține de mână, vă puteți oferi îmbrățișări și neapărat să încheiați acest ritual printr-un sărut pasional, înainte de a vă continua ziua. Dacă nu este posibil să creezi un ritual zilnic în relația ta, atunci poate e posibil să rezervi două zile pe săptămână în care să creezi un astfel de ritual de conectare – poate să fie o variantă la sfârșit de săptămână sau oricând aveți amândoi disponibilitate în timpul săptămânii. În acest ritual, poți folosi cutia Noi 2, pe care am creat-o tocmai cu scopul de aduce mai multă conectare, pentru a-ți descoperi partenerul mai mult cu ajutorul celor 31 de exerciții propuse de mine. În plus, acesta poate fi un cadou minunat pentru Sfântul Valentin sau pentru Dragobete.

℗PUBLICITATESugestia 2:  Planifică o surpriză de o zi în care să petreci timp alături de partenerul de cuplu la sfârșit de săptămână. În această zi, alege să organizezi o ieșire împreună în funcție de pasiunile, hobby-urile voastre. Poate să fie o zi în care petreceți timp la un SPA din apropiere sau să organizezi o ieșire pe munte și un picnic pe care să îl faceți pe traseu. O altă idee este să petreceți o zi vizitând muzee sau galerii de artă, poposind la un prânz delicios împreună. Poate să fie o zi în care faceți popcorn și petreceți timp în casă, vizionând serialul preferat sau un film nou. Poți să-i spui din timp partenerului de cuplu de această surpriză, fără a-i spune ce ai planificat în detaliu, pentru a-i antrena curiozitatea. 

Sugestia 3: Surprinde-ți partenerul de cuplu cu un cadou pe care și-l dorește, fără să fie o ocazie specială. Alături de acest cadou, poți să cumperi și o felicitare pe care să scrii o poezie sau o scrisoare scurtă de dragoste. O alternativă este să cumperi flori sau cărți care știi că-i plac și apoi să vezi ce reacție are.

Sugestia 4: Uimește-ți partenerul de cuplu cu bilete la teatru, la operă, la un concert sau la un spectacol de stand up comedy. Ia în calcul preferințele pe care partenerul tău de cuplu le are și alege în funcție de acestea.

Sugestia 5: Alege să-ți cadorisești partenerul de cuplu prin aprecieri pe care să i le spui zilnic sau să-i trimiți mesaje vocale de apreciere: poți inclusiv să-i scrii un bilet de apreciere pe care să-l strecori în buzunarul său, astfel încât să-l găsească mai târziu sau chiar să-l lași pe noptieră și să-l citească atunci când se trezește. Efectul aprecierilor e incredibil de puternic – îl face pe partener să se simtă apreciat, valoros, important pentru noi.

Sugestia 6: Planifică și organizează un weekend romantic în cuplu, în care să petreceți timp de calitate împreună. Poate fi un weekend într-un oraș din apropiere, la care să ajungeți cu mașina. O altă variantă este să iei bilete pentru a vizita o anumită destinație dintr-o altă țară pe care o aveți pe lista voastră cu locuri de vizitat sau inclusiv să petreceți un weekend acasă, în propria locuință – bucurându-te de partenerul de cuplu și conectându-te cu el/ea prin conversații profunde, vizionând împreună comedii sau orice vă face să râdeți cu tot sufletul. Important este să petreceți timp împreună doar voi doi pentru a vă conecta și pentru a vă bucura unul de prezența celuilalt.

Sugestia 7: O propunere mai îndrăzneață, cu scopul de a condimenta relația sexuală în cuplu, e să cumperi cartea Să vorbim despre viața ta sexuală și să o citiți împreună și apoi să o discutați în tihnă. Recomandarea mea ar fi să o citiți pe capitole și apoi să discutați fiecare capitol în parte. Aceasta este o modalitate de a schimba rutina din dormitor într-un mod distractiv, poate ieșind puțin din zona de confort prin urmarea sfaturilor practice oferite de terapeutul și sexologul Ian Kerner.

În luna iubirii, te invit să pui în aplicare acele sugestii cu care rezonezi cel mai tare. Sper ca acest articol să te inspire să găsești pe tot parcursul anului modalități diferite prin care să cucerești și să seduci persoana cu care deja te afli într-o relație, indiferent de etapa în care vă aflați (etapa de îndrăgostire romantică, etapa de luptă pentru putere sau etapa de iubire conștientă). Astfel, poți retrăi emoții pe care le-ai trăit la începutul relației voastre sau poți prelungi emoțiile pe care le trăiești deja la începutul unei relații. Te asigur că merită tot efortul și munca depusă de tine. Relațiile de cuplu de calitate ne fac viața mai frumoasă și merită să investești în ele zi de zi.


Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0