Skip to content

E nevoie mereu de o madlenă proustiană pentru a ne (re)aminti de plăcerile şi senzațiile din copilărie. Un spaţiu intim declanşat, deseori, de bucuriile mărunte şi nevinovate ale vieţii. Fie că e vorba de a uita de tine şi de a face o adevărată purificare într-o baie cu lumânări parfumate, sare de mare sau (să nu râdeţi) cu jucării sub forma unor personaje din desenele animate de altădată, fie că e vorba doar de plăcerea de a savura stafide negre, caju sau nuci prăjite în tavă, încercând să asociezi cu fiecare înghiţitură tot ce a întrupat natura în aceste fructe prin care accesezi un altfel de uitare de sine, toate aceste posibilităţi îţi oferă şansa de a te decupla de la ternele limitative (chiar şi ultimative) ale prezentului.

Stilistica lucrurilor mărunte pe care le exersezi naşte bucuria mare, de moment sau care va încărca memoria afectivă. Tot ceea ce poate declanşa o bucurie interioară te alungă din acțiunile mecanice şi frustrante, fără ca măcar să realizezi. Când eşti în impas, ia o pauză și răspunde-ți la întrebarea „ce am făcut astăzi pentru sufletul meu?“. Sufletul îți vorbește prin intuiție, prin instincte, dorințe, idealuri, preferințe şi… madlene.

Pasiunile nu se nasc peste noapte, ele se descoperă. Pasiunile tale devin o sursă de inspirație atât pentru tine şi poate că şi pentru ceilalți. Pasiunile sunt cele care ne apropie unii de ceilalți și ne învață să ne bucurăm de viață. Unele persoane reușesc să facă din pasiunile lor o afacere de succes, pentru alții pasiunile rămân doar o formă de deconectare de la grijile și problemele zilnice. Pasiunile sunt ca o carte de vizită. Ele spun cel mai bine cine ești tu de fapt.

„Urmează-ți pasiunea!“ este un îndemn bine cunoscut, dar câți dintre noi îl urmăm?

Cărțile, scrisul, psihologia, teatrul, călătoriile, dar şi înotul şi redescoperirea deliciilor din copilărie fac parte din lista mea de pasiuni. Ele sunt cele care mă definesc și mă scot de fiecare dată din stările proaste care mă cuprind. Mă simt eliberată de griji și mulțumită de viața mea când reușesc să le acord atenția și timpul cuvenit. Consider că ele m-au ajutat să evoluez, iar relația cu Sinele este mult mai bună atunci când acord atenție pasiunilor mele.

℗PUBLICITATE



Blaise Pascal spune că „nimic nu este mai insuportabil pentru om decât să fie într-un deplin repaus, fără pasiuni, fără afaceri, fără divertisment, fără punere în practică.“

În multe dintre cărțile de dezvoltare personală se vorbește despre conceptul de „edutainment“ – o combinație între „education“ (educație) și „entertainment“ (distracție). Pentru mine asta a fost reteța perfectă în descoperirea și întreținerea pasiunilor.

Tu ce pasiuni ai și ce anume te-a ghidat către ele?

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0