Skip to content

Încă de mici ni se inoculează ideea de concurență, de competiție, iar noi știm că sistemul educațional românesc, de multe ori, susține cu vehemență aceste idei conform cărora, dacă nu am fi arătați cu degetul sau scoși în fața clasei, la tablă, nu vom putea fi la nivelul maxim. Mai exact, existența unui moment rușinos, pe picior greșit, ar constitui o lecție pe care fiecare dintre copii ar trebui să o învețe pentru a se putea ambiționa și pentru a obține mult râvnitul premiu întâi. Ceea ce nu se ia în calcul este tocmai partea afectivă și trauma la care este expus copilul, de față cu toți colegii săi, scăderea abruptă a stimei de sine, mai pe scurt, acestea pot constitui răni ce nu pot fi, niciodată, pansate.

Mai apoi, suntem la fel de concurenți la locul de muncă, aici premiul fiind bonusul pe care angajatorul îl pune la dispoziție celui mai muncitor și mai sârguincios angajat. Lupta acerbă pentru acest „premiu“ nu face altceva decât să creeze un mediu ostil, să dezumanizeze și să destrame, de cele mai multe ori, relații. Petrecem zilnic, în medie, nouă ore și respirând același aer, de aceea, este absolut necesar ca mediul să fie unul prietenos, deschis, chiar dacă nu există pic de intimitate, dată fiind amenajarea spațiilor de tip open space.

Desigur că stereotipurile sunt la ele acasă când vorbim de mediul privat, în special corporate, deoarece studiile de specialitate și realitatea, ne arată că pentru aceeași funcție și pregătire, sistemul salarial diferă, în funcție de gen. Un alt stereotip este acela, conform căruia, femeile nu sunt productive, dacă lucrează cu alte femei, ci, mai degrabă, acolo este o concurență neloială.

O nouă cercetare în Harvard Busines Review indică faptul că atât bărbații cât și femeile au, la rândul lor, un cerc intern apropiat de prieteni sau colegi, conectați în diverse grupuri, pe care se pot baza, iar acest lucru ar putea demonta unul dintre cele mai bine înrădăcinate stereotipuri salariale de gen, potrivit căruia în cadrul unei organizații femeile sunt remunerate diferit, față de bărbați, problemele invocate fiind obstacolele culturale și sistemice. Studiul subliniază importanța grupării femeilor în formarea unor legături strânse cu alte semene de-ale lor, împărtășirea experiențelor și a abilităților comune și dizolvarea mitului care atestă că femeile nu pot construi nimic alături de alte femei.

Laura McGee, CEO al Diversio (instituție ce utilizează inteligența artificială pentru a ajuta companiile să depășească problemele cauzate de gen), susține acest studiu, menționând că femeile acționează ca „mentori și sponsori una pentru cealaltă“, se sprijină și se aliază pentru a cultiva o rețea unită de profesioniști de sex feminin. Interesele și obiectivele comune primează, în rândul femeilor ce se plac și se susțin reciproc, iar rezultatul final este accesul în funcții cheie, considerate, de cele mai multe ori, propice bărbaților. Stadiul emancipării femeilor din zilele noastre este rezultatul multor lupte și zbateri, care, nu au ecou doar din punct de vedere pecuniar, ci și emoțional, psihic.

℗PUBLICITATE



Gail Tifford (Chief Brand Officer WW – Weight Watchers) susține importanța unui spațiu precum lounge-ul, în cadrul unei companii, definindu-l drept un loc propice de a crea legături informale între femei, care, la rândul lor, vor crea o rețea de persoane de încredere pe care să se bazeze oricând.

Prioritizarea construirii relațiilor înseamnă mutarea atenției pe componenta umană, deoarece contractele nu se încheie cu o companie, ci cu oameni. Crearea conexiunii implică și timp, așadar, implicarea în relații de prietenie se bazează pe sprijin, povești și obiective comune, împărtășite cu empatie și autenticitate. O relație creează un parteneriat îndelung, dacă miezul acesteia este încrederea. Linda Yaccarino (Președinte NBC Universal) insistă pe ideea de practică, mai precis, susține că rețeta succesului este formată din oameni pe care îi admirăm, pe care trebuie să-i căutăm, să le cerem sfaturi și să-i ascultăm, oricând, oriunde, ceea ce înseamnă, pe scurt, să cultivăm relații sănătoase din care să putem evolua.

Teoria Shine se referă la puterea pe care femeile o au atunci când își unesc forțele, mai exact, conform acestei teorii, atunci când oferi sprijin altei femei să se ridice, cu toții strălucim. Creditarea colegelor, recomandarea lor în rândul apropiaților sau a partenerilor de afaceri, conferă o încredere suplimentară, dar și o șansă de a avea acces către drumuri care, poate, în alte condiții, nu ar fi fost posibile. Construirea unui grup de fete de bază reprezintă cheia pentru a trece mai ușor prin aceste stereotipii prezente, la orice pas. Echipa presupune sprijin pentru carieră, dar și liniște sufletească și bunăstare psihică. Să fii cel mai bun este minunat, însă cu toții știm că acest lucru nu este posibil, deoarece, munca se realizează în echipă, indiferent de domeniul de activitate.

Calitatea vieții noastre depinde de calitatea relațiilor noastre, și când spunem acest lucru, ne referim la toate tipurile de relații pe care le croșetăm în viață. Viața personală poate fi puternic afectată dacă, la locul de muncă traversăm perioade grele, sau, mai mult, suntem discriminați prin diverse modalități. Menținerea unui echilibru la locul de muncă, eliminarea stresului cotidian și susținerea necondiționată a echipei pot fi cheia pentru o viață personală armonioasă. Suntem oameni, cu trăiri și dezamăgiri, un puzzle de task-uri și obiective de bifat zilnic, iar singura soluție la îndemână pe care o deținem este să investim, cu toată credința, în relațiile în care credem. Despre toate acestea, și despre multe alte oglindiri ale relațiilor, vom vorbi, în data de 26 octombrie, la București, în cadrul evenimentului #EpicTalk2019.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0