Skip to content

Convingerile și credințele asimilate în primii ani de viață au o (mai) mare putere asupra noastră deoarece se află la baza mentalității și a viziunii pe care ne-am creat-o despre relații, lume, dar și despre cine suntem sau ce suntem vrednici să dobândim. Una dintre cele mai dăunătoare convingeri este mentalitate de penurie sau insuficiența. Care se clădește pe credința că nimic nu este destul. Această mantră poate ajunge să ne acompanieze întreaga existență, devenind, după cum spune autoarea americană Lynne Twist, „un fel de setare automată când ne gândim la orice, de la banii de buzunar, la oamenii pe care-i iubim sau valoarea vieții noastre“. Astfel, ceva ce a pornit ca o exprimare a unei credințe nesemnificative din mica copilărie devine o justificare pentru o viață neîndeplinită. Devenind, încetul cu încetul, motivul pentru care nu obținem ce vrem sau nu suntem cine am fi visat să devenim.

Insuficiența sau mentalitatea de penurie cauzează multă durere și induce suferință, resimțite atât în interiorul, cât și în exteriorul nostru. Aceasta se află la baza geloziei, a lăcomiei, a prejudecăților și a conflictelor distructive cu viața, fiind adânc înrădăcinată și în relația cu banii. Mentalitatea neîndestulării ne face să trăim o existență definită de frică și anxietate. Trăiri care (pentru că nu le conștientizăm sau nu știm cum să le gestionăm) ne condamnă la o goană continuă și nesatisfăcătoare după mai mult. Sau care ne fac falsa promisiune că, dacă vom avea mai mult, ne va fi mai bine. Problema este că prin aceste capcane ajungem să ne abandonăm sufletul, să trăim și mai multă nefericire, îndepărtându-ne într-un mod periculos de valorile noastre.

Mituri toxice despre noi, despre ceilalți și despre relația cu banii

În bestsellerul internațional Sufletul banilor, Lynne Twist evidențiază trei mituri care guvernează mentalitatea bazată pe insuficiență:

℗PUBLICITATE



  1. Totul este insuficient: Credința de bază a acestui mit este că din nimic nu este destul. Nu există destule resurse financiare pentru toți oamenii. Nu toată lumea poate să trăiască o viață bună sau să reușească. Nu există destulă mâncare. Nu suntem suficienți așa cum suntem. Drept urmare, cineva trebuie lăsat pe dinafară. Acest mit dă naștere unor tensiuni psihologice care ne fac să acționăm astfel încât să ne asigurăm că noi vom fi bine, iar restul oamenilor pot să fie striviți, excluși sau marginalizați. În timp, întreaga noastră viață ajunge să fie definită de senzația de lipsă și toată energia ne este consumată de mentalitatea de neîndestulare.
  1. Cu cât ai mai mult, cu atât ești mai fericit: Mitul acesta pe bazează pe convingerea că mai mult este mai bine, că mai mult din orice este mai bine decât ce avem. Atitudine ce reprezintă o reacție firească dacă privim lumea prin lentila insuficienței. Problema este că, în baza acestui mit, se clădesc comportamentele noastre obsesive – fie că vorbim despre competitivitate, achizițiile lipsite de conștiență ori despre lăcomia pentru bunuri materiale. În timp, aceasta devine o cursă fără învingători. E ca roata hamsterului. Sărim în ea, încercând să alergăm și uităm să ne mai oprim. Goana aceasta după mai mult devine o dependență dureroasă din care va fi tot mai greu să ne eliberăm. 
  1. Asta este, nu ai ce să faci: Al treilea mit ne face să credem că lucrurile stau într-un fel și nu există nicio soluție, drept urmare nu pot fi schimbate. Deoarece nu există suficienți bani și mai mult înseamnă mai bine, nici măcar nu merită să ne mai ostenim să acționăm în direcția stării de bine; deoarece noi am fost lăsați pe dinafară. Nu-i cinstit, dar așa stau lucrurile și orice încercare este lipsită de speranță – ar putea să gândească o persoană a cărei minte este guvernată de acest mit. Lynne Twist spune că, dintre toate miturile, acesta este cel mai păcătos și are cea mai mare putere. Ne cauzează amorțeală comportamentală, ne orbește psihologic și ne bagă într-o transă a insuficienței.   

Îndestularea: un adevăr surprinzător

Adevărul despre suficiență, ne spun psihologii și facilitatorii în domeniul sănătății emoționale, este că atunci când reușim să gestionăm obsesia față de mai mult, ne dăm voi să valorificăm ceea ce avem deja. Ajungând, încetul cu încetul, să simțim că avem din ce în ce mai mult. Astfel ajungem să trăim în mentalitatea bunăstării și a suficienței. Fiecare dintre noi are libertatea de a conștientiza care dintre cele trei mituri toxice îi guvernează existența, făcând un pas înapoi și alegând intenționat direcția în care are nevoie să se îndrepte. Odată ce renunțăm la mentalitatea de insuficiență descoperim adevărul liniștitor al îndestulării. Acest tip de suficiență nu înseamnă să trăim în sărăcie, este posibilitatea unei experiențe care ne arată că suntem destul și că trăim o viață suficient de bună.

Suficiența, scrie Lynne Twist, sălășluiește în fiecare dintre noi și putem să o convocăm. Este o manifestare a stării de mindfulness (sau de prezență conștientă), o alegere intenționată pentru a vedea și ceea ce există, nu doar ceea ce lipsește. În relația cu banii asta presupune să folosim resursele de care dispunem într-un mod care să exprime integritatea noastră. Care să exprime și nu să decidă valoare. Îndestularea nu este despre a ne diminua așteptările, a trăi în simplitate sau a nu mai avea aspirații. Este un act de a ne redobândi puterea, de a conștientiza cine suntem și a ne reaminti că suntem și avem suficient. Astfel, relația cu banii încetează să mai fie o experiență a anxietății, devenind expresia unor posibilități încurajatoarea și palpitante. După cum ne arată observațiile din psihologie, mentalitatea ghidată de suficiență ne poate transforma relația cu banii, cu resursele, cu viața însăși.

Pentru a afla mai multe informații despre relația ta cu banii, accesează cursurile de educație financiară pentru adulți și copii, disponibile gratuit pe scoaladebani.ro.

Claudia Oprescu lucrează de mai bine de zece ani în domeniul comunicării, de cinci ani coordonează proiectele de implicare în comunitate ale Băncii Comerciale Române și este profesor la Școala de Bani unde îi învață pe copii și tineri cum să fie responsabili cu banii, iar pe părinți cum să le vorbească despre bani copiilor. Scrie povești pentru copii în timpul liber și iubește natura.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0