skip to Main Content

Teama legată de începerea școlii, cunoscută și sub numele de anxietate școlară, este o reacție emoțională comună la schimbările sau provocările asociate cu începerea unui nou an școlar sau cu trecerea la o nouă etapă în educație. Această teamă sau neliniște poate afecta atât elevii, cât și părinții. Pentru a veni în sprijinul familiilor din România, psihologul Gáspár György ne oferă câteva sugestii care pot reduce anxietatea școlarilor și cultiva încrederea în relația părinte-copil.

Ce mesaje le transmitem copiilor?

Înainte de începerea grădiniței sau a școlii, mai mult ca oricând, este necesar să le (re)amintim copiilor că emoțiile nu se „repară“ și nici nu se „corectează“ sau „controlează“… Emoțiile se simt! Bunăvoința de a simți ce ne transmite corpul este un mijloc natural de conectare cu sine, cu lumea din jur și cu tot ce numim viață. Mesajul pe care este important să-l audă toți copiii ar suna în felul următor: „a simți = a trăi!“.

Regula este simplă: numește, simte, exprimă, alege.

  • Numește emoția – asta îți va aduce claritatea.
  • Simte emoția – asta îți va lumina calea.
  • Exprimă emoția – asta îți va oferi alinarea.
  • Alege să creezi ceva – asta îți va crește încrederea.

Nu le facem niciun favor pretinzând că ar trebui să se simtă bine, când ceea ce trăiesc este neplăcut. Atunci când sunt deja de grădiniță ori de școală, nu mai este cazul să-i protejăm de emoțiile dificile. Este nevoie să-i ajutăm să știe că sunt mai mult decât ceea ce simt și mai capabili decât își imaginează. Iar calea descoperii de sine duce mereu prin tărâmul emoțiilor; pe care nu-l vor explora siguri. Deoarece fiecare bătaie a inimii lor este o confirmare a faptului că mama și tata le sunt alături.

℗PUBLICITATE



În loc să le spunem că nu „trebuie“ să le fie frică sau să fie supărați, este mai util să-i învățăm să-și pună mâna pe inimă și să respire abdominal; să le prețuim emoțiile și să le percepem drept cel mai intim mod de conectare în relația părinte-copil.

Când cerem ajutor?

Este important să înțelegem că teama legată de școală poate fi o reacție normală la schimbările sau presiunile din mediul școlar. Cu sprijin și înțelegere din partea părinților și a profesorilor, majoritatea copiilor și adolescenților pot depăși această anxietate și pot avea o experiență școlară pozitivă.

Dacă anxietatea este persistentă sau severă, puteți consulta un specialist în sănătate mentală, cum ar fi un psiholog sau psihoterapeut, pentru a oferi sprijin suplimentar.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0