Skip to content

Irina Ciureanu este o psihoterapeută cu multiple formări: hipnoză clinică, analiză tranzacțională, psihotraumatologie și AEDP (Accelerated Experential Dynamic Psychoterapy). AEDP este un tip nou de terapie cu rădăcini în teoria atașamentului și neuroștiințe. De asemenea, scrie pe pagina de Facebook Mai multă psihologie, unde oferă informații utile despre sănătatea emoțională.

Te numeri printre puținii terapeuți din România care practică AEDP. Ce este această formă de terapie și cum ai intrat în contact cu această abordare?

AEDP este un model terapeutic bazat pe știință, care se predă în acest moment în SUA. Am intrat în contact cu el absolut întâmplător, așa cum se întâmplă multe lucruri bune în viață, și am decis să merg mai departe în calitate de client; să văd pe mine cum este. M-am simțit absolut extraordinar în ședințele mele de terapie, am continuat cu propria pregătire. Având fantezia ca și alții, de aici din țară, să o poată experimenta.

Este AEDP un model integrativ cu care se poate rezolva orice problemă?

AEDP este un model integrativ, da. Vizavi de rezolvarea oricărei probleme, eu nu cred asta despre niciun model terapeutic. Nu absolutizez niciun model în psihoterapie și cred că mai avem până în etapa în care să spunem „Evrica!“ unui singur model, dacă vom ajunge la o astfel de etapă vreodată.

Ajută-ne să înțelegem mai în profunzime acest model.

Încercând să traducem acronimul, am putea spune că AEDP este o terapie accelerată experiențială dinamică. Face parte din psihoterapiile contemporane, fiind un model dezvoltat în anii ’90 de Diana Fosha. Ea este o cunoscută psihologă americană, cu doctorat în psihologie și care activează ca profesoară în NY. De asemenea, de origini românești. Mărturisesc că acesta a fost un motiv care a cântărit în alegerea mea.

Ceea ce îmi place în mod deosebit la acest model este că poate integra ceea ce știm din cercetări și teorii că funcționează. AEDP își are bazele în teoria atașamentului, neuroștiințe și psiho-fiziologia emoțiilor. Reunește munca relațională, tehnicile experiențiale, focusul pe ceea ce simțim, pe transformare, cu scopul nu numai de a atenua suferința, ci și de a îmbunătăți funcționarea. În AEDP se pune accent pe ceea ce în psihologia pozitivă se numește înflorire, pe schimbare pozitivă. Poate cea mai importantă idee de plecare este că fiecare dintre noi are o orientare naturală către vindecare și creștere, deci terapia are la bază vindecarea, care este în noi. Noi suntem născuți cu această capacitate de transformare, creștere și vindecare.

Când este indicat acest tip de terapie și când să apelăm la un terapeut specializat în AEDP?

Acest tip de terapie este recomandat în depresieanxietate, comportamente nesănătoase, dificultatea în a relaționa cu ceilalți, traumă complexă, autocritică, stimă de sine redusă, ca să enumerăm câteva din problematici. Aceste probleme încep, adesea, atunci când ne simțim singuri și copleșiți de emoții puternice pe care nu le putem gestiona. AEDP îi ajută pe oameni să gestioneze aceste probleme și să găsească modalități mai sănătoase de a face față propriilor emoții. Acest lucru poate duce la o sănătate mintală mai bună și la relații mai satisfăcătoare. Este important să ne amintim că toată lumea trăiește emoțiile diferit și că este normal să simțim o diversitate de emoții. Pe scurt, AEDP ne poate ajuta să ne gestionăm emoțiile într-un mod sănătos.

Ce tehnici folosește AEDP, mai exact?

AEDP este o terapie experiențială. Asta înseamnă că se lucrează mult cu relația terapeutică, pe aici și acum, folosind astfel relația de terapie mai puțin ca sursă de înțelegere și mai mult ca izvor al unei noi experiențe de vindecare. Afirmarea și celebrarea explicită a ceea ce este bine și funcțional la client, mai degrabă decât ceea ce este greșit, este esențială pentru practica AEDP. Așa cum este relaționarea autentică prin auto-dezvăluirea terapeutului, mai exact a sentimentelor imediate, în loc de o poziție mai neutră pentru descoperirea materialului inconștient.

℗PUBLICITATE



În plus, spre deosebire de modelele psihanalitice tradiționale, AEDP nu caută să exploreze evenimentele timpurii ale vieții pentru a descoperi emoții conflictuale. Scopul AEDP este de a ajuta pacienții să devină capabili să-și experimenteze emoțiile și să-și culeagă beneficiile adaptive.

AEDP diferă în continuare de alte modele de psihoterapie prin faptul că nu își încheie procesul terapeutic odată ce emoțiile sunt procesate până la finalizarea lor adaptativă.

Există un interes din ce în ce mai mare în domeniul psihoterapiei pentru a se concentra pe mai mult decât reducerea psihopatologiei și simptomelor. Intenția fiind și aceea de a promova, în mod activ, emoțiile pozitive, experiențele pozitive și înflorirea personală. Astfel, prin tehnicile pe care le implică, AEDP trece dincolo de reducerea simptomelor.

Emoții precum mândria, bucuria, seninătatea, încântarea, recunoștința și compasiunea pentru sine și pentru ceilalți apar frecvent pe măsură ce clienții observă și savurează experiența lor de vindecare în momentul prezent (aici și acum).

Funcționează doar în ședințele individuale sau și în cazul celor din cuplu?

Există și o declinare a acestui model: AEDP pentru cupluri. Este o formă de terapie de cuplu care utilizează principiile și tehnicile AEDP pentru a ajuta partenerii să-și îmbunătățească relația și să-și gestioneze conflictele. AEDP versiunea pentru cuplu se concentrează pe crearea unui mediu sigur și de susținere în care ambii parteneri să se simtă văzuți, auziți și înțeleși. Terapeutul ajută partenerii să-și identifice și să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos și să dezvolte o mai mare empatie și înțelegere unul pentru celălalt. AEDP pentru cupluri urmărește, de asemenea, să ajute partenerii să dezvolte moduri noi (adaptative) de relaționare unul cu celălalt și să întărească legătura emoțională dintre aceștia. Procesul de intervenție poate implica explorarea experiențelor trecute și a modelelor de comportament cu impact asupra relației, precum și consolidarea conexiunii pe baza punctelor forte și a aspectelor pozitive ale relației.

La ce să se aștepte clienții din partea unui terapeut AEDP?

Știm din teoria atașamentului că relațiile se internalizează. Nu poți face această terapie dintr-o perspectiva neutră! Terapeutul este un om implicat, cu emoțiile și trăirile sale, atins de povestea clientului. Oamenii răspund natural la emoțiile celorlalți: „M-a impresionat curajul tău.“ Aceste lucruri aparent mici, aceste autodezvăluiri în „aici și acum“ pot fi mai puternice decât o terapie mai formală.

Vorbim despre un terapeut prezent și autentic, genul de specialist care după ce spune ceva, verifică cu clientul său: „Cum a fost să auzi asta de la mine?“. Și care atunci când greșește verbalizează cuvântul magic „Iartă-mă!“, în loc să analizeze motivul supărării clientului. Este un terapeut care poate trăi alături de client bucuria, tristețea, furia. Doar să le trăiască și abia apoi să le înțeleagă sau să le analizeze. Un terapeut care spune „Mulțumesc pentru sinceritate!“, chiar dacă ce i-ai spus nu este ușor de auzit. Un terapeut care se lasă pătruns emoțional de procesele prin care trece clientul, nu un analist neutru. Un terapeut care cere feedback la finalul sesiunii de terapie: „Cum a fost să lucrezi despre acest subiect, astăzi?“

La final, să ne mai spui cum este văzută relația terapeut – pacient în viziunea AEDP?

Există un singur cuvânt care descrie cel mai bine răspunsul la întrebare: conexiune. Una vindecătoare, în care clientul se simte bine. În care, dincolo de înțelegere, există loc pentru sentimentele terapeutului. Fie ele de îngrijorare, de tristețe, de iubire umană față de client. O relație autentică între doi oameni. O relație în care mai mult decât orice există siguranță.

Monica Rădulescu - Jurnalistă pasionată de comunicare în domeniul sănătății. Scriu materiale despre și pentru sănătatea femeilor. În vremurile pe care le trăim, cred cu toată tăria că o femeie informată și sănătoasă – fizic și emoțional – poate să aibă mai multă grijă de ea și de cei din jur.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0