Skip to content

Într-o mare de gânduri întortocheate, de știri ce anunță, cu franchețe crudă, realitatea dramatică pe care o trăim, este lesne de înțeles de ce alegem să ne îndreptăm atenția oriunde altundeva, pentru a ne distrage de la ceea ce ne poate afecta emoțional. 

Unii dintre noi alegem serialele, alții benzile desenate, lectura, munca în exces ori zona culinară (mă rezum la cele pozitive, nu aș vrea să menționez și varianta adicțiilor care sunt în egală măsură prezente în viețile multora dintre noi).

În ciuda acestor ritualuri nocturne (în majoritatea cazurilor) pe care le avem, se întâmplă să fim destul de refractari atunci când copiii ori adolescenții noștri aleg să aibă obiceiuri asemănătoare. 

Desigur, acordul parental este decisiv în cazul minorilor, însă dincolo de acel „bilet de voie“ pe care îl dăm celor mici, specialiștii ne îndeamnă, în repetate rânduri, să alegem să petrecem timp cu ei, chiar și atunci când urmăresc un serial ori benzi desenate. Este drept că, în multitudinea de responsabilități înghesuite peste zi, a ne aloca timp și pentru a urmări un astfel de program poate reprezenta o corvoadă, însă, pe termen lung, timpul de calitate, precum și atenția „controlată“ au repercusiuni pozitive asupra sănătății emoționale a copiilor noștri.

De asemenea, alegerea programelor pentru cei mici poate fi una sinuoasă, cu atât mai mult în rândul adolescenților (care apreciază că nu suntem la curent cu ce este în trenduri), fapt ce ne îngreunează acest rol.

Orientarea sexuală, o libertate normalizată în viitor

Totuși, vremurile se schimbă și chiar dacă am crede că acestea pot fi antagonice celor pe care le-am trăit până acum (mai degrabă sumbre ori restrictive), ei bine, iată că putem să avem și surprize plăcute, chiar și în cazul benzilor desenate. Vestea care a făcut înconjurul lumii este cea potrivit căreia noul Superman va fi bisexual, revista DC Comics anunțând că, în luna noiembrie, odată cu apariția celui mai recent număr, Jon Kent (cel care preia mantia de la tatăl său, Clark Kent) va avea o relație amoroasă cu prietenul său, Jay Nakamura.

Și pentru că nu numai părinții se gândesc cum să-și calibreze comportamentele, acțiunile și alegerile în raport cu copiii lor, însuși creatorul seriei Tom Taylor preciza publicației BBC că la începutul colaborării s-a gândit la „ce ar trebui să fie Superman astăzi“: „M-a frapat faptul că ar fi o adevărată ocazie ratată dacă l-am înlocui pe Clark Kent cu un alt salvator straight“, a spus Taylor. 

Coincidența a fost că înșiși reprezentanții DC Comics cochetau cu ideea scenaristului, încă dinainte de a le fi prezentată. Încă nu au fost date publicității mai multe detalii, însă imaginile împărtășite îi arată pe Jon și Jay sărutându-se.

Desigur, vremurile actuale și transformările sociale survenite în ultimii ani au ajutat la o evoluție socială, acceptarea și aderarea la comunitatea LGBTQ+ fiind mult mai vizibilă în spațiul comunitar, în ultimii zece ani, spre exemplu. 

Gáspár György, psihoterapeut relațional și autor de carte, vorbește adesea despre lărgirea perspectivei umane în așa fel încât fiecare dintre noi să-și găsească locul și libertatea de exprimare identitară, iar prin munca pe care o depune încurajează diversitatea. Din punctul acestuia de vedere, relațiile se pot baza pe o perspectivă simbiotică – ceea ce înseamnă că nu există libertate de exprimare, ci doar o singură viziune asupra realității, cu care „trebuie“ să fim cu toții de acord; sau pe o perspectivă a diferențierii – care presupune ca oamenii să accepte diferențele și să le onoreze ca fiind parte firească și normală a vieții. Cu alte cuvinte, diferit nu înseamnă rău, lipsit de valoare sau mai puțin valoros; diferit, prin urmare, e firesc, normal, sănătos.

℗PUBLICITATE



Toleranța și acceptarea, atribute comune secolului XXI

Revenind la aflarea veștii că noul Superman este „diferit“, este drept că părerile au fost împărțite, dar chiar și ciuda zgomotului de fundal realizat de către comentariile negative, reacțiile oamenilor au fost cât se poate de primitoare și pozitive, iar acest lucru nu denotă decât o evoluție a civilizației.

„Avem oameni care spun că au citit aceste știri astăzi și au izbucnit în lacrimi – aceștia spunând că nu au crezut niciodată că vor putea să se vadă în Superman… literalmente cel mai puternic supererou din benzi desenate“, declara Taylor.

Dincolo de analogiile politice pe care mulți dintre cei vehemenți și vocali ce au comentat știrea le-au făcut, creatorii noului proiect își doresc ca oamenii să exclame „acest Superman este ca mine. Acest Superman luptă pentru lucruri care mă preocupă.“

Iată ce crede psihoterapeutul Diana Stănculeanu despre noul Superman: „super eroii sunt prin definiție altfel, ba mai mult, super puterea lor este adesea o utilizare creativă, alternativă, a unui atribut inițial stigmatizat, blamat, neînțeles sau sancționat. Așadar, să avem un nou super erou care este «altfel», dincolo de super putere, la nivelul unei noi dimensiuni identitare, nu cred ca îi va «șoca» pe adolescenți, ei înșiși puternic implicați în această perioadă de vârstă în propriile experimente identitare, în căutarea nucleului stabil din care va ieși viitorul adult.“ Tot experta în psihologia copilului și adolescentului adaugă: „Adolescența este despre flexibilitate, explorare, încercări, alternative. Probabil că singura așteptare «rigidă» a unui adolescent din partea urmașului lui Superman este să rămână fidel valorilor inițiale – speranță, adevăr și justiție. Va fi irelevant în compania cui va face asta.“

Migrarea de la perfecțiune spre normalitate și diversitate 

Într-o lume clișeică, în care Barbie și Ken au fost etalonul de frumusețe, perfecțiune și superficialitate, mutarea lentilei spre elemente ce țin de bunăstarea emoțională este un pas grandios pentru noi, ca specie, oricât de mult am nega asta.

Adulții, pe de altă parte, ar fi sănătos și matur, din punct de vedere afectiv, să observe și să sprijine dezvoltarea, schimbările fizice și sexuale petrecute în viețile copiilor lor și în niciun caz să le spulbere unicitatea – ne recomandă, adesea, marea plajă a specialiștilor în sănătate mintală. 

Homosexualitatea și bisexualitatea poartă încă o „mantie“ de indezirabilitate printre semeni, mulți fiind total împotrivă, iar alții negând faptul că ar exista și altceva decât heterosexualitate. 

Dincolo de părerile celorlalți, ceea ce merită interiorizat este că nimeni nu ne poate dicta descoperirile în propria existență, nici măcar cei ce ne-au dat viață. Liberul arbitru este cel care ne ghidează; drept urmare, este important să ne punem pe primul loc, să ne acceptăm și să luăm decizii în baza dorințelor și putințelor noastre și să-i învățăm pe copiii noștri că iubirea nu trebuie aprobată de către cei din jur. 

Iată ce părere are psihologul clinician Gáspár György despre acest subiect: „Adevărul este că diferențele ne sperie; probabil că înțelegerea, acceptarea și respectarea diferențelor reprezintă încă cea mai mare provocare pentru omul modern… iar acest fapt include nenumărate subiecte, printre care și cel al sexualității umane. Privind spre ființa umană și dintr-o altă perspectivă, subiectul sexualității umane este mult prea complex pentru a-l putea include într-o singură categorie – cunoscută pentru mulți ani drept heterosexualitate. Cred că este o dovadă de maturitate psihologică și emoțională atunci când realizăm că da, oamenii au libertatea de a avea propria sexualitate, fără să fie forțați să se supună unor viziuni rigide sau lipsite de complexitate. Progresul în secolul XXI presupune să ne păstrăm mintea deschisă și să le oferim celor din jur libertatea de a fi cine sunt ei cu adevărat, fără să se identifice cu false identități. Iar dacă fiul lui Superman recunoaște că este atras atât de băieți, cât și de fete… însă un adolescent care află povestea simte că asta este valabil și pentru el, s-ar putea ca acest exemplu să-i ofere libertatea de a fi autentic. În timp ce un adolescent care nu este bisexual ar putea spune că identitatea nimănui nu trebuie judecată de către alții și că fiecare om are dreptul de a-și trăi sinele. De aceea, cred că fie acest personaj, fie oricare altul care captează atenția oamenilor, poate să ne ajute să avem o mai amplă înțelegere asupra sexualității și umanității, fără să cultivăm această perspectivă simbiotică în care toți trebuie să fie asemenea nouă.“

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0