fbpx
skip to Main Content

Oamenii de știință de la Oxford și Universitatea Aalto din Finlanda, au afirmat recent că oamenii ar trebui să se abțină de la îmbățișarea persoanelor noi cu care intră în contact. Ce sugerează să facem în schimb? Simplu – ajunge doar o strângere de mână obișnuită.

Uitați-vă la următoarele imagini. Ele ajută la explicarea tuturor nuanțelor fascinante care merită ținute minte înainte de a atinge pe cineva pe care nu îl cunoști bine.

Într-un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au realizat studii pe bărbați și femei cu privire la cazul în care se simt confortabil să fie atinși de oameni diferiți și au constatat că, atunci când este vorba de străini, există doar un singur loc cu care oamenii sunt OK pentru a fi atinși: mâinile lor.

Pe harta corpului de mai sus, zonele galbene și albe arată cazul în care oamenii au spus că s-ar simți confortabil să fie atinși, în timp ce zonele roșii și negre arată cazul în care respondenții au declarat că ar fi incomod. Repondenții au răspuns că sunt confortabili cu a fi atinși de către partenerii lor aproape oriunde pe corpurile lor, în timp ce persoanele străine de sex masculin și feminin s-ar putea atinge doar cu mâinile, așa cum este indicat pe partea extremă dreaptă a graficului. Liniile albastre (descriu picioare și fese, în multe cazuri) indică „zone tabu“ pe care absolut niciun fel de atingere nu ar fi confortabilă. Centrul „zonei tabu“ este mai mare pentru străini decât pentru ceilalți.

℗PUBLICITATE


Sexul respondenților și persoana care atinge au jucat un rol foarte important în acel disconfort. Cercetătorii au descoperit că respondenții au fost mai confortabili dacă erau atinși de femei, inclusiv persoane străine de sex feminin.

Acest lucru este valabil mai ales pentru subiecții de sex masculin. Cea de a doua hartă a corpului de mai sus arată că oamenii au fost, în general, deschiși la cunoștințe de sex feminin și persoane străine să îi atingă pe mai multe zone ale corpului, în timp ce o mare parte din corpul lor, în afară de brațe și pieptul au fost interzise pentru străinii de sex masculin (coloana din dreapta, unde „străin“ este scris în albastru).

Potrivit studiului, ambele sexe participante au considerat că relațiile cu femeile au tendința de a fi mai puternice, ceea ce poate reflecta confortul lor în a fi atinși de femei, chiar dacă acestea erau străine.

În cele din urmă, în cazul în care există un lucru pe care ar trebui să îl reținem din acest studiu, este probabil, cel mai bine să evităm să atingem oamenii pe care nu îi cunoaștem!

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută