Skip to content

Înaintarea în vârstă (sau îmbătrânirea) este un proces firesc în evoluția oricărei forme de viață, fie că vorbim despre plante, animale sau oameni. Esența este aceeași: viața presupune naștere, evoluție, îmbătrânire.

Cel mai conștient de acest ciclu este omul care experimentează adesea un soi de anxietate legată de înaintarea în vârstă, un aspect intens cercetat de specialiști. Pe măsură ce intervine procesul de îmbătrânire, apar schimbările fizice, mentale și emoționale care stau, de fapt, la baza acestei forme de depresie pe care o experimentează oamenii și care se intensifică în preajma aniversărilor, mai ales a zilelor de naștere.

„Temerile, preocupările, îngrijorările care vin odată cu înaintarea în vârstă sunt absolut normale, justificate și acceptate din punct de vedere psihologic. Ceea ce îngrijorează, însă, sunt situațiile în care aceste stări se transformă în anxietate, depresie, dezechilibre emoționale intense și frecvente, care afectează viața cotidiană a individului“, explică psihologul Nicola Baxter, citat de happiful.com.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Pentru a preîntâmpina degradarea psihologică, specialiștii în domeniu au elaborat un ghid de reguli simple care te pot ajuta să gestionezi mai ușor frica de îmbătrânire.

1. Înțelege ce este și de ce este provocată anxietatea

Primul pas în îmblânzirea acestei anxietăți este înțelegerea ei. Ce o declanșează, de unde vine, ce stări experimentezi – sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar fi indicat să ți le pui. Notează-ți apoi răspunsurile și reflectează asupra lor.

2. Acceptă-ți sentimentele și trăirile

Psihologii recomandă tuturor celor care experimentează această anxietate legată de îmbătrânire să fie extrem de prezenți în realitatea lor și, după ce-și identifică sentimentele și emoțiile, să nu le neglijeze sau să le ignore, ci să le accepte ca fiind parte din ei.

„Acceptarea sentimentelor și a trăirilor pe care le experimentezi în această așa-numită frică de îmbătrânire este primul pas pe care să-l faci pentru a-ți păstra echilibrul emoțional. Este esențială schimbarea modului în care răspunzi gândurilor tale“, explică Nicola Baxter.

3. Schimbă-ți perspectiva

Pe măsură ce devin conștienți că se confruntă cu această frică de îmbătrânire, oamenii sunt încurajați să practice tehnici de reformulare a gândurilor.

„Adesea, gândurile noastre anxioase încep cu «ce-ar fi dacă» și ne imaginăm scenariul cel mai rău, care vine cu un plus de motive de îngrijorare și anxietate. Așa cum putem deveni anxioși și neliniștiți de gândurile «ce-ar fi dacă», ne putem calma sistemul nervos cu ajutorul gândurilor pozitive, de genul «a mers mai bine decât m-am așteptat» sau «ce bine că s-a întâmplat asta»“, explică Nicola Baxter.

℗PUBLICITATE



4. Concentrează-te pe ceea ce poți controla

Unul dintre principiile de bază ale psihologiei spune că nu are de ce să te îngrijoreze ceea ce nu poți controla. Astfel, îmbătrânirea este un proces firesc, care vine natural și care nu depinde de tine. Desigur, poți face lucruri care să-i atenueze efectele negative, cum ar fi o alimentație sănătoasă, un stil de viață echilibrat, socializare, mișcare. Așadar, dacă nu poți controla îmbătrânirea, n-are sens să te îngrijorezi cu privire la ea.

5. Vezi partea plină a paharului

Aplică această perspectivă pozitivă asupra realității în orice situație, mai cu seamă dacă experimentezi frica de îmbătrânire. Nu este neapărat ușor să vezi viața printr-un filtru optimist, dar este, conform specialiștilor, una dintre cele mai sănătoase abordări.

„De exemplu, în loc să te gândești la ceea ce simți că ai pierdut, este de preferat, mult mai sănătos și mai util, să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le-ai câștigat de-a lungul timpului și pentru care simți recunoștință“, sugerează Nicola Baxter.

Psihologii recomandă să alcătuiești zilnic o listă cu cel puțin trei motive pentru care ești recunoscător. Acesta este un exercițiu care, repetat zi de zi, va veni cu un plus de optimism în viața ta.

6. Acceptă noi provocări

Fiecare etapă a vieții vine cu oportunitățile, preocupările și sensul ei. Pentru a evita frica de îmbătrânire, psihologii recomandă să-ți găsești un rost care să te împlinească și care să-ți asigure utilitatea în societate, familie și în viață, în general.

Dacă privești îmbătrânirea cu deschidere, îți vei da seama că, de fapt, această perioadă a vieții îți permite să-ți reevaluezi valorile și pasiunile și să-ți găsești noi hobby-uri și interese sau să le cultivi pe acelea pentru care n-ai avut timp în tinerețe. Când ești tânăr, te poți concentra pe ceea ce „ar trebui“ să faci sau pe ce așteaptă alții de la tine să faci. Din fericire, odată cu trecerea timpului, aceste priorități se schimbă și, în economia vieții tale, devin mai importante lucrurile care-ți aduc ție împlinire.

„Pe măsură ce îmbătrânești, întreabă-te ce vrei tu cu adevărat. Acesta poate fi un exercițiu care-ți permite să te gândești la ceea ce-ți dorești pentru viitor. Așa că scrie o listă cu lucrurile și activitățile care-ți plac cel mai mult și investește-ți energia în ele!“, conchide psihologul Nicola Baxter.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0