fbpx
skip to Main Content

Atât procesul de autoevaluare cât şi procesul de schimbare a clientului sunt mult mai uşoare dacă folosim un „ingredient“ inserat, cu adevărat, de curând în manualele de psihoterapie, şi anume compasiunea. Desigur, acesta a existat şi în majoritatea cărţilor de specialitate din trecut, dar folosit adesea ca sinonim pentru alte elemente care contribuie la construirea relaţiei terapeutice. Paul GILBERT (vezi foto), un „proaspăt“ promotor al psihoterapiei integrative, descendent al şcolii cognitive – a dezvoltat o adevărată formă de intervenţie integrativă bazată pe conceptul de compasiune.

Pentru secole compasiunea era considerată un factor central pentru majoritatea tradițiilor religioase. În literatura de specialitate și mai ales în psihologia socială era considerată sinonim pentru empatie, altruism și comportament prosocial (Bateson, 1999). În psihoterapie compasiunea era considerată crucială – şi de asemenea definită sub alte etichete: empatie, acceptare necondiționată, susținere, alianță de lucru.

În majoritatea culturilor compasiunea este deghizată în părintele bun, sau caracteristici de genul disponibilitate, senzitivitate sau responsabilitate. În ultimii ani însă valul de schimbări mondiale care a fost resimțit și în sfera psihoterapiei a făcut ca acest concept (compasiunea) să-și redobândească locul bine meritat.

Unele mișcări religioase consideră că singura noastră salvare (a omenirii) este dezvoltarea compasiunii față de noi înșine și față de ceilalți (ființe, natură, univers). Această idee este tot mai des împărtășită, sub o formă mai academică și în cadrul manifestărilor ștințifice.

℗PUBLICITATE


Psihoterapeuți de orientare psihanalitică, cognitivă, comportamentalistă, umanistă şi integrativistă inserează tot mai frecvent în publicațiile lor conceptul de compasiune și nu ezită să-l redefinească în funcție de rezultatele cercetărilor și a experiențelor profesionale pe care le-au dobândit.

Pentru mai multe informații accesati: compassionate mind, self compassion;

Gáspár György

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZiuaAutorului
🎂 Azi îl celebrăm pe BOGDAN NICOLAI.
Cartea autorului, „#LoveIsFun“, are astăzi preț special, cu 25% discount față de prețul afișat.
La mulți ani!
x