fbpx
skip to Main Content

Există numeroase tipuri de tulburări anxioase, incluzând printre multe altele tulburarea de anxietatea generalizată, tulburarea de panică, anxietatea socială și fobiile. Unele tratamente sunt considerate intervenții pentru anxietate indiferent de tipul de tulburare. Un astfel de tratament este ACT-ul (Terapia prin Acceptare şi Angajament).

Terapia prin acceptare și angajament pentru tulburarea anxietatea mixtă

Terapia prin acceptare și angajament (ACT) este o terapie comportamentală, care se bazează pe Teoria Cadrului Relațional, o teorie a modului în care limbajul oamenilor influențează experiența și comportamentul acestora.

ACT își propune să schimbe relația indivizilor pe care le au cu propriile gânduri, emoții, amintiri și senzații fizice care sunt experimentate ca frică sau evitate. Strategiile de acceptare și atenție asupra momentului prezent sunt folosite pentru a învăța pacienții cum să diminueze evitarea, atașamentul faţă de cogniții și cum să crească concentrarea asupra momentului prezent. Pacienții învață să își clarifice propriile obiective și valori și să se angajeze în strategii comportamentale de schimbare. Acest tratament a fost aplicat pentru diferite condiții, incluzând și anxietatea.

℗PUBLICITATEDe curând a fost tradusă şi în limba română cartea „Noua terapie prin acceptare şi angajament“, scrisă de Steven Hayes şi publicată la Editura Polirom.

Ioana Boșneag

Ioana Boșneag - psiholog și colaborator al Asociației Multiculurale de Psihologie și Psihoterapie

Back To Top
Caută