Skip to content

Andreea Tincea este muzician, trainer, consilier de dezvoltare personală și specialist în științele comunicării, cu o experiență de peste 15 ani. Andreea s-a specializat într-o formă de terapie mai puțin cunoscută în România, susține sesiuni unu la unu sau de grup, utilizând tehnici din cântatul intuitiv, pe care le integrează în consilierea bazată pe Metoda ESPERE.

Ce este „terapia prin voce“? 

Să pornim cu o bază clarificatoare. Pentru moment, în România nu există o formă acreditată de formare în „terapie vocală“ în sensul oficial al termenului „terapie“, deși în varii țări europene au apărut de câteva zeci de ani acreditări terapeutice în această nișă de activitate psihoterapeutică. Pentru România, termenul cel mai potrivit care să descriere această activitate este de „tehnici vocale“, „vocal coaching“ sau „melo-terapie“. De cele mai multe ori, astfel de servicii educaționale de formare și dezvoltare personală sunt oferite de instituții de muzică (școli de artă, universități de muzică, formări post universitare de psihoterapie expresivă) în programe scurte, semestriale, care ating punctual lucrul cu vocea, sau în cabinete de practică de melo-terapie, ca formă alternativă, dar nerecunoscută oficial ca lucru terapeutic. 

În egală măsură, efectele terapeutice ale cântatului (individual sau în grup) sunt totuși cunoscute, recunoscute și predate la nivel de discurs în domenii precum filosofia, arta, estetica, psihologia actului creativ, în forme oficial recunoscute de formare și educare în ArtTerapie (fie în programe susținute în cadrul Facultăților de Artă din țară, cum a fost cazul unui program masteral UNATC de art terapie, fie în cadrul formărilor de ArtTerapie acreditate național și internațional). Formarea strict pe tehnici terapeutice prin cântat nu este accesibilă în acest moment în România decât prin câteva studii masterale (Universitatea de Muzică din Brașov) și post-licență în domeniul psihoterapiei (formări în domeniul terapiilor complementare, art terapie în general, cu un accent, totuși, destul de restrâns pe tehnici vocale și lucru terapeutic prin voce). Astfel, în România nu există servicii oficiale recunoscute drept „terapie prin voce“. Putem vorbi oficial doar de tehnici de terapii alternative și complementare la psihoterapia clasică din diverse școli.

Deși acesta este o imagine de background generală, simplificată, legată de cazul țării noastre, efectele terapeutice ale cântatului sunt cunoscute din timpuri imemorabile, sunt fie direct legate de artă teatrală, dramatică, de oratorie (cum e cazul în istoria culturii grecești), fie direct legate de starea de sănătate fizică și psihică prin tehnici meditative (așa cum e cazul modulului în care e abordat cântatul în cultura hindusă, tibetană, în practicile anumitor școli yoga sau în culturile tribale care au dezvoltat practici șamanice). 

„Ca și în cazul unor ritualuri inițiatice a căror valoare nu a fost pierdută în unele culturi, propunem o reabilitare a simbolicului în viața cotidiană a familiei, reinventând practici, jocuri și obiecte care, prin sensul particular pe care fiecare dintre noi îl vom atribui [acestor elemente], poate dinamiza deschiderea și împărtășirea cu ceilalți. Din păcate, modelul societății occidentale așa-zisă «modernă» nu mai propune o asemenea însoțire. Cu toate acestea, în adâncul ființei noastre persistă această necesitate, la fel de prezentă ca necesitatea jocului“, spune Jacques Salomé.

Cântatul și efectul terapeutic al actului artistic de a cânta este în sine parte din istoria artei tradiționale și din istoria artei religioase. Până la un punct, efectele terapeutice ale cântatului împart o istorie comună cu drumul tehnicilor meditative, al practicilor mindfulness, al artei vindecătoare în sensul practicilor șamanice sau cu drumul practicilor ritualice folclorice de vindecare și binecuvântare prin relația cu natura și ritmurile naturii. Asistăm, în ultimii ani, la un nou proces de cristalizare a actului artistic ca fiind o experiență holistică de conectare cu sinele, cu propriul corp, cu emoțiile, credințele, o experiență de a fi un sistem de simbolizare ale cărui efecte terapeutice sunt general recunoscute, dar încă slab integrate într-o formă terapeutică oficial acreditată. Arta ca formă de expresie de sine, dar și ca sursă de vindecare, este încă privită că aparținând de domeniul artelor experiențiale și al terapiilor complementare expresive, ca tehnică secundară de lucru cu sinele (este binecunoscut efectul tehnicilor de arte combinate asupra categoriilor speciale de pacienți, cum ar fi lucrul cu copiii sau adulții cu PTSD, cu dificultăți intelectuale, pacienți cu condiție mintală specială, autism etc., dar și cu clienți care au o bună conexiune cu simbolul și lumea simbolicului). 

„Terapia prin artă este o formă de psihoterapie, nu o terapie complementară, alternativă etc. Deși folosește artă, lucru aflat la îndemâna oricui, nu este o simplă activitate de creație sau artistică, este o formă de psihoterapie la fel ca și celelalte și se bazează pe aceleași principii psihologice și psihoterapeutice, fapt pentru care formarea în domeniu este academică“, spune Anne Varsch, terapeut acreditat în ArtTerapie.

Iar pentru și mai multe informații utile, vă recomand articolul Expressive Arts Therapy: The Original Psychotherapy.

Care sunt principiile teoretice și științifice ale tehnicilor de lucru cu sine prin voce?

ArtTerapia și terapiile expresive, arie în care se încadrează și tehnicile de lucru cu sinele prin cântat, sunt definite de conectarea la dimensiunea simbolică a psihicului uman, muncă pe care eu o depun (eu nefiind încă acreditată universitar în domeniul ArtTerapiei ca art terapeut) se bazează teoretic pe funcția de simbolizare așa cum este ea explicată și folosită în Metodă ESPERE©.

„Simbolizarea este un liant de conectare și unificare a două tipuri de referințe, două abordări ale aceluiași fenomen: simbolizarea este un limbaj punte între realitate (evenimentele, experiența exterioară) și real (trăirile interioare, experiența internă)“, după cum foarte frumos spune același Jacques Salomé.

Din punct de vedere teoretic, reprezentarea simbolică (prin cântat intuitiv): 

  • este un instrument de conectare la propriile emoții (cântatul fără cuvinte reușește să exprime inexprimabilul la nivel cognitiv), permite emoțiilor să fie trăite plenar, permite zonelor din experiența psihoemoțională a individului unde sensul a rămas blocat în credințe limitatoare să fie dus până la capăt prin trăire și expresie de sine; un instrument de a comunica cu sine în modul cel mai autentic (în spațiul de cântat intuitiv, ca și în terapiile clasice, expresia de sine nu este îngrădită, ci susținută spre a se face auzită și văzută plenar);
  • demersurile realizate prin cântat intuitiv sunt acte simbolice de restituție (a mesajelor, gesturilor, comportamentelor toxice care ne-au limitat în experimentarea vieții) și de renunțare (la misiuni, credințe și valori preluate sau autogenerate); sunt acte simbolice de împuternicire a propriilor dorințe și nevoi neauzite și neexprimate; sunt acte simbolice de exersare și consolidare a unor poziționări sănătoase în relația cu sine și cu ceilalți, cu universul și mediul de viață; sunt acte simbolice de conectare la propriul corp (se poate lucra prin cântat intuitiv insclusiv cu somatizări); 
  • o practică de ascultare de sine, clarificare, validare de sine, expresie de sine, conectare cu sine, poziționare în relația cu sine și cu ceilalți, eliberare emoțională etc.
  • o practică de conectare la dimensiunea inconștientă a psihicului și de mișcare a energiilor intrapsihice către echilibrare și reașezare de sine.

Care sunt beneficiile tehnicilor de lucru cu sine prin voce? 

Beneficiile tehnicilor de lucru cu sine prin voce sunt nenumărate, voi aminti mai jos câteva dintre acestea: 

  • trăirea emoțiilor și ventilare emoțională într-un mod constructiv (cantitatea emoțională nedigerată sau prea mare pentru a fi conținută la nivel conștient, în loc să coboare în corp prin somatizari, în actul simbolic de cântat intuitiv primește un spațiu în care să fie văzută, auzită și exprimată fără a fi distructivă față de persoană și cei din jur);
  • conectare cu sensurile personale; 
  • clarificarea credințelor și valorilor personale;
  • întoarcerea la un comportament de auto-responsabilizare față de universul nostru interior (îngrijire de sine prin practica ascultării de sine și expresiei de sine, poziționare și asumarea responsabilității față de sine);
  • la nivel fizic, folosirea corzilor vocale și a musculaturii de la nivelul întregului corp (cântatul antrenează atât musculatura facială, cât și abdominală și nu numai); este echivalentul unor exerciții fizice de relaxare și întindere.
  • oxigenează la nivel pulmonar și cerebral tocmai prin antrenarea aparatului respirator;
  • activează răspuns cerebral de eliberare a dopaminei și oxitocinei cu efecte generale benefice pentru corp; 
  • este o activitate care creează noi legături neuronale care echivalează cu o comunicare mai lină între diverse răspunsuri emoționale și varii forme de comportament constructiv, găsire de soluții, capacitate de reziliență etc. 
  • îmbunătățește tehnica respiratorie (diferența între respirație superficială și respirație profundă), aduce conștientizare asupra modului în care respirăm și a modului în care ne putem folosi de respirație pentru a ne induce anumite stări psiho-emoționale.

Ce înseamnă cântatul intuitiv? 

Cântatul intuitiv este un cadru de experimentare de sine fizic și emoțional, este un cadru de practică vocală intuitivă, fără presiunea performanței vocale, fără presiunea tehnicalității profesionale de canto, ci cu simplă așezare în afirmare și expresie de sine, cu unicul scop de a ne auzi vocea, atât vocea fizică, cât și pe cea interioară (emoții, credințe, valori, limite, concepții etc.).

℗PUBLICITATE



Cine poate aplica această formă de lucru cu sine? 

Cântatul intuitiv este la îndemâna oricărui om care nu suferă de nicio deficiență fiziologică la nivelul aparatului vocal și auditiv. Atât timp cât nu ai nicio problemă de natură fiziologică la nivelul acestor aparate, cântatul intuitiv este o practică de exprimare de sine pe care o ai la îndemână și pe care te invit să o folosești în beneficiul tău. Vă recomand, în acest sens o serie de exerciții simple de cântat intuitiv disponibile pe canalul meu de YouTube.

Cum arată o ședință de intervenție în care obiectivul este să ne „eliberăm“ vocea? 

Ședințele sunt unice în funcție de nevoile fiecărui client care accesează consilierea în dezvoltare relațională și cântat intuitiv. O ședință poate începe cu încălzire vocală intuitivă (exerciții simple dar profunde de conectare cu vocea și corpul, iar când spun corp întotdeauna se produce și conectare emoțională). Poate continuă apoi cu analiza experienței și resursele care au apărut în exercițiu, moment în care intră în acțiune destul de mult dimensiunea tehnică a metodei Espere (folosirea instrumentelor propuse de metodă pentru: clarificare, poziționare, afirmare de sine, acte simbolice de echilibrare de sine etc.).

În egală măsură, o sesiune poate începe cu situațiile de viață în care clientul simte că are nevoie de clarificare și analiză pentru a fi mai bine înțelese și gestionate. Se continuă apoi cu coborârea în nevoi și dorințe și folosirea vocii prin cântat intuitiv pentru a onora exprimarea acestora. Desigur că există și clienți care vin cu o nevoie mărită de a pune accent pe lucru vocal și în astfel de cazuri sesiunile vocale capătă un accent de exersare a cantatului cu scopul îmbunătățirii expresiei vocale și a centrării emoționale, consolidarea comportamentului de afirmare sigură de sine prin cântat.

Care sunt acele modalități de intervenție psihoterapeutică în care putem integra tehnicile de lucru cu sine prin voce? 

Fundamentat pe teoria Metodei ESPERE de folosire a actului simbolic (prin cântat), tehnicile de lucru vocal se pot utiliza în interveniți psihoterapeutice:

  • pentru gestionarea și ventilarea emoțională a unei încărcături cu care clientul vine în terapie;
  • în momente în care clientul reorganizează propria poziționare relațională față de un subiect (exersarea afirmării de sine);
  • în momente în care clientul nu poate comunica de la nivel rațional, poate întotdeauna să folosească resursele corporale sau artistice pentru a exprima inexprimabilul;
  • în momentul în care clientul are nevoie de un act simbolic (uneori ritual) de împuternicire, de depășire a unei situații, de „inițiere“ și exersare a unui nou comportament de afirmare de sine. 

Arta și actul simbolic au un scop profund de conectare cu părțile din noi care nu pot fi exprimate altfel, foarte încărcate de trăire și pentru care avem nevoie de mai mult decât cuvinte pentru a le aduce în conștient. Pentru că după cum ne spune și Annick de Souzenelle: „Semnificația profundă a simbolurilor nu este accesibilă decât inteligenței inimii, incompatibilă cu rațiunea minții.“

Ce resurse bibliografice, audio sau video există pentru persoanele care doresc să afle mai multe informații despre tehnicile de lucru cu sine prin voce? 

Fac o sumară inventariere de resurse, care sper să fie ca o încurajare de explorare a acestei dimensiuni a cantatului intuitiv pentru toți cei interesați să își clarifice relația cu propria voce (exterioară și interioară).

Recomand cu căldură: The Mysticism of Sound and Music, de Hazrat Inayat Khan, Jung on Active Immagination, 1997 (ed. de Joan Chodorow), Muzicofilia. Povestiri despre muzică și creier, de Oliver Sacks, Un chemin de vie, de Jacques Salomé, The Artist’s Way, de Julia Cameron, Psihanaliza și științele umaniste, de Otto Rank și Hanns Sacks, Corpul nu uită niciodată, de Bassel Van Der Kolk, capitolul dedicat artei ca formă de recuperare.

De asemenea, vă invit să accesați canal meu de YouTube, dar și site-uri precum cel al lui Jean-Rene Toussaint sau Simona Ciobanu sau documentarul românesc În mijlocul meu, vocea, din 2021, în regia lui Andrei Hera: 

Cum reacționează românii la genul acesta de lucru cu sine? 

Ca pentru orice pălărie… există un purtător. Da, există și în România oameni deschiși spre a lucra cu sine prin art terapie sau forme complementare de lucru cu corpul și vocea. Există atât femei, cât și bărbați care sunt în căutarea unui mod de lucru cu sine care să includă foarte concret și conștient vocea, persoane care simt că în legătură cu propria voce există o cheie a stării lor de bine, o cheie a deblocarii unor comportamente, atitudini și credințe care îi limitează în experimentarea deplină a propriei vieți. Pentru acești oameni există aceste căi ale art terapiei și ale lucrului intuitiv cu corpul și vocea, ale lucrului artistic și expresiv cu sine. Da, este o nișă atât ca activitate, cât și că public însă cine are nevoie de un anumit fel de a lucra cu sine, în general caută până găsește.

Unde pot fi accesate servicii de lucru cu sine prin voce? 

Ceea ce eu mixez în lucrul vocal și în consilierea Espere pe care o ofer sunt sigură că este un mix pe care și alți muzicieni sau terapeuți au simțit să-l facă. Prin urmare, pot să vă recomand doar să căutați muzicieni care sunt și terapeuți, dar și terapeuți care lucrează prin art terapie. Aceste servicii sunt în general rezultatul unor duble formări (în muzică și psihoterapie). Calea art terapiei este un mod de a începe căutarea unor astfel de servicii specializate pe lucrul terapeutic cu vocea, însă este un mix terapeutic care e mai rar întâlnit în piața de servicii profesionale de terapie prin artă.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0