skip to Main Content

Renumitul scriitor rus Lev Tolstoi a fost cel care a evidențiat faptul că toate familiile fericite sunt la fel, fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel. Dar oare chiar așa să fie?! Cercetările din știința relațiilor și, cu precădere, munca profesorului John Gottman (autorul cărților De la ceartă la dialog și Căsnicia: pe roate sau pe butuci), ne dovedesc că dinamica în familiile nefericite este, mai degrabă, asemănătoare decât diferită. Membrii acestora nu conștientizează contribuția pe care o au în producerea de daune relaționale și se implică în comportamente de critică, negare, dispreț sau refuz de comunicare, considerând că astfel pot determina schimbări pozitive. În fapt, tot ceea ce obțin este și mai multă supărare, nefericire și însingurare. Este dovedit științific că adulții și părinții care sunt supărați pe partenerii sau copiii lor riscă să nu observe 50% dintre lucrurile pozitive făcute de către aceștia (potrivit unui studiu realizat de Robinson & Price, încă din 1980). În timp ce soții care se gândesc la divorț sau despărțire, trec cu vederea mai bine de 80% dintre încercările de apropiere ale partenerilor (după cum arată o cercetare întreprinsă de dr. Gottman, la Universitatea din Washington, și publicată în 2001). Cu alte cuvinte, gândurile noastre negre, resentimentele și comportamentele automate ne lezează relațiile și le sabotează mai mult decât am vrea să credem.

Energia urmează atenția

Prin deducție, precondiția necesară ca legăturile noastre de familie să se îmbunătățească este starea de prezență conștientă, respectiv, trezirea psihologică. Contrar miturilor, relațiile nu funcționează de la sine și nici nu pot îndura orice atrocitate din partea noastră. Starea de mindfulness (prezența conștientă) reprezintă atât salvarea propriei stări de bine, cât și oportunitatea cheie pentru a reduce negativitatea și a cultiva suficiența. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că au fost momente în care ai gândit că alături de un alt partener și într-o altă relație îți poate fi mult mai bine. Iar eu te invit să descoperi ce este suficient și îndeajuns de bine în relațiile tale cele mai importante. Poate ești atât de abil, încât poți lista cele mai adânci „răni și defecte“ ale celor din familia ta, dar, oare, ești la fel de sprinten și când vine vorba despre a le exemplifica calitățile ori însușirile pozitive? Atât psihologia, cât și spiritualitatea, și, mai nou relațiologia, punctează faptul că acel ceva asupra căruia ne concentrăm atenția are cele mai multe șanse de dezvoltare. Dacă mă uit doar la ce lipsește, nu voi vedea niciodată ceea ce există, ba, mai mult, ceea ce este negativ va deveni tot mai insuportabil. Însă, dacă mă concentrez pe ceea ce există și este pozitiv, energia prosperității va crește și viața mea se va îmbunătăți. Terapia relațiilor, bazată pe fizica cuantică, ne informează că energia din care sunt formate relațiile noastre poate fi doar de două feluri: pozitivă și negativă. Iar în funcție de valența acestei energii, relațiile noastre pot prospera sau sucomba.

℗PUBLICITATE



5 obiceiuri care îți salvează relația

Mai jos ai câteva recomandări de obiceiuri și comportamente care îți pot salva relația de la moarte prematură:

  1. Fă din relația ta o prioritate – de calitatea relațiilor noastre depind calitatea și durata vieții noastre. Prin urmare, relațiile nu sunt cireașa de pe tort, reprezintă tortul în sine. 
  2. Permite-ți să fii partenerul „ideal“ – când vine vorba despre sufletul pereche, obișnuim să-l căutăm în celălalt. Dar cum ar fi dacă ne-am strădui să fim noi sufletul pereche al iubitei sau iubitului nostru? Un partener „ideal“ este prezent emoțional, disponibil mental, afectuos comportamental, atent la limitele și la visurile jumătății sale de cuplu.
  3. Transformă diferențele într-un motiv de sărbătoare – ceea ce face o relație extrem de dificilă este lipsa de toleranță față de diferențe dintre noi și celălalt partener. Aceasta este, de altfel și una dintre cauzele centrale ale conflictului. Mentalitatea de tip simbiotic vine cu credința că toți suntem la fel, în timp ce mentalitatea de tip diferențial ne amintește că fiecare individ este unic, în felul său, și dependent de oamenii din jur.
  4. Întreabă-te periodic, care este starea emoțională a relației – într-o lume ghidată de nenumărate mituri și probleme personale, adăpostul nostru cel mai sigur este un spațiu relațional în care există conectare emoțională. Aceasta ar merita să fie calitatea non-negociabilă în orice relație de cuplu.
  5. Invită-ți jumătatea la dans – zilele obișnuite pot fi destul de stresante, zilele de sărbătoare sunt, uneori, și mai stresante. Iar studiile clinice ne arată că leacul pentru managementul stresului este mișcarea. Nu te împiedic să mergi la sală sau singur la alergat. Dar, te încurajez să-ți inviți cât mai des jumătatea la dans ‒ unul simplu și liber, prin casă. Nu te preocupa dacă nu vă ies pașii, exercițiul în sine și amuzamentul sunt, în fapt, salvarea de care are nevoie iubirea voastră.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0