fbpx
skip to Main Content
Test: Ce Spune Prima Impresie Despre Tine?

Termenul „instinct“, în psihologie a fost folosit pentru prima dată în anii 1870 de către Wilhelm Wundt. Pe la sfârșitul secolului al 19-lea, cel mai repetat comportament era considerat instinctual. Într-un sondaj al literaturii din acea vreme, un cercetător a relatat 4.000 de instincte umane care aveau această etichetă pentru orice comportament repetitiv. Pe măsură ce cercetările au devenit mai riguroase și termenii mai bine definiți, instinctul ca și explicație pentru comportamentul uman, a devenit mai rar.

Într-o conferință din 1960, condusă de Frank Beach, un pionier în psihologia comparativă, la care au participat persoane de renume în domeniu, termenul a fost limitat în aplicarea sa. În timpul anilor 1960 și 1970, manualele mai conțineau discuții despre instinct cu referire la comportamentul uman. Până în anul 2000, un studiu efectuat pe cele mai bune 12 manuale de psihologie introductivă a dezvăluit doar o singură referință către instinct, iar aceasta către Sigmund Freud. În acest sens, instinctul părea să fi devenit din ce în ce mai irelevant în încercarea de a înțelege psihologia comportamentul uman.

Psihologul Abraham Maslow a susținut că oamenii nu mai au instincte pentru că avem capacitatea de a le suprascrie în anumite situații. El era de părere că ceea ce se numește instinct este adesea definit imprecis. Pentru Maslow, un instinct este ceva care nu poate fi înlocuit și, prin urmare, deși în trecut termenul făcea referire la oameni, nu mai este cazul.

℗PUBLICITATE


De câte ori te-ai certat că nu ai avut încredere în primul instinct?

*Rezultatul testului efectuat este strict pentru divertisment și nu constituie niciun diagnostic sau constatare de specialitate. Răspunsul nu se bazează pe nicio dovadă validată științific.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută
Reducere 30% la toate cărțile pentru copii!
#1Iunie
x