Skip to content

În calitate nu doar de consultant pentru somnul bebelușilor, dar mai ales de mamă, înțeleg provocările și îngrijorările care apar atunci când încredințezi altcuiva sarcina de a-ți adormi bebelușul. Este normal să simți teamă sau reținere, dar implicarea unei alte persoane în rutina de culcare a bebelușului poate fi benefică atât pentru tine, cât și pentru micuțul tău. Acest articol te va ghida prin procesul de delegare a acestei responsabilități, prin gestionarea temerilor și prin asigurarea unei tranziții ușoare pentru bebelușul tău.

Învață să delegi

Un prim pas în implicarea unei alte persoane în rutina de somn a bebelușului tău este să înveți să delegi și să renunți la control. Știu că poate fi deosebit de dificil, deoarece ora de culcare este, adesea, un moment intim, de conectare, între tine și copilul tău. Cu toate acestea, este important să-ți amintești că a permite altcuiva să preia controlul ocazional nu-ți va anula rolul de mamă. Mai degrabă, îți va oferi mai multă odihnă sau mai mult timp, pentru ca tu să te poți concentra și asupra altor activități.

Atunci când vei decide să implici o altă persoană, este esențial să parcurgi procesul cu mult calm și având siguranța că cel mic se va adapta. Bebelușii sunt extrem de perspicace, așa că vor prelua emoțiile celor din jur. Știi deja că va fi sub supravegherea unui adult responsabil și iubitor. În plus, este preferabil ca persoana care-l va adormi să fie una cu care micuțul este deja obișnuit. Prin urmare, încearcă să abordezi această tranziție cu încredere și energie pozitivă, știind că relația voastră oricum nu se va schimba. Cel mic este foarte adaptabil, atâta timp cât i se creează mediul potrivit.

Cum să-ți gestionezi temerile

Recunoaște-ți temerile și înțelege că acestea sunt valide. Este firesc să te întrebi în ce măsură va urma cealaltă persoană rutina voastră deja implementată ori dacă bebelușul se va simți în siguranță cu ea și, mai ales, cum vei face față protestelor sale. Pentru că acestea vor apărea inevitabil, ar fi recomandat să-ți calibrezi așteptările și să te încarci cu răbdare și convingerea că micuțul se va adapta, în cele din urmă.

Fii sigur(ă) că ai făcut alegerea potrivită. Alege o persoană în care poți avea încredere totală și cu care bebelușul este deja familiarizat. Aceasta ar putea fi partenerul tău de viață, un membru al familiei sau un îngrijitor de nădejde. Având certitudinea că micuțul se află sub supravegherea cuiva drag și capabil, și îngrijorările tale vor fi mai puține.

Începe treptat. Într-o primă etapă, permite-i celeilalte persoane doar să asiste la ritualul vostru de somn, fără a o implica direct. Ulterior, o poți lăsa să preia doar câte o etapă a rutinei, câștigând pas cu pas încrederea copilului.

Care sunt cele mai importante motive pentru a implica și pe altcineva în rutina de adormire a bebelușului

Există o sumedenie de motive pentru care ai putea dori să implici o altă persoană în rutina de culcare a copilului, dar nu-ți sugerez să cauți un motiv anume. Dacă tot nu mai putem profita de ajutorul unui întreg sat și de creșterea copilului în mijlocul unei comunități unite și protectoare, măcar poți apela la câteva persoane de încredere, pentru a gestiona mai ușor câteva sarcini din perioada maternității. Nu trebuie să acționezi doar când ajungi la epuizare.

Lipsa timpului. Atunci când ești mamă, timpul devine, probabil, cea mai prețioasă și, totodată, cea mai limitată resursă a ta. Astfel, delegarea responsabilităților legate de ora de culcare îți poate elibera timp pentru a te ocupa de alte sarcini sau pentru a petrece timp și cu copiii mai mari ai familiei, ori pentru a te bucura, pur și simplu, de un moment de reconectare cu partenerul tău.

℗PUBLICITATE



Nevoia de a face altceva. Uneori, pur și simplu, ți-ar face bine să te concentrezi asupra altor activități, ori poate ți-ai dori să recuperezi timpul pierdut cu treburile zilnice, sau pur și simplu să aloci timp îngrijirii de sine. Știu că, adesea, acest timp cu tine însăți trece pe ultimele locuri în topul priorităților tale, odată devenită mamă. Implicarea altcuiva îți va permite, așadar, să te ocupi de aceste nevoi, fără să te simți vinovată.

Oboseala acumulată. Rolul de părinte este epuizant, iar cerințele constante ale micuțului și noutățile permanente cărora trebuie să te adaptezi pot duce la oboseală. Delegarea sarcinilor de la culcare îți poate oferi astfel un răgaz, ajutându-te să previi epuizarea.

Întoarcerea la muncă. Dacă te pregătești să te întorci la muncă, implicarea unei alte persoane în rutina de culcare a bebelușului poate ușura tranziția atât pentru tine, cât și pentru micuț. Tu vei avea certitudinea că bebelușul rămâne pe mâini sigure, iar el va putea profita și de timp de calitate petrecut cu un alt îngrijitor.

Probabil grija legată de protestele micuțului amplifică nesiguranța și sădește îngrijorări nu doar cu privire la aptitudinile noului îngrijitor, ci și la reacțiile posibile ale bebelușului. Aceste reacții sunt, totuși, normale și nu afectează în vreun fel atașamentul copilului față de tine. Pentru a-ți gestiona emoțiile în această perioadă, te-ar ajuta să faci o introspecție pentru a înțelege ce anume stârnește auzul plânsului celui mic în subconștientul tău. Ia în considerare ca variantă și plecarea de acasă în timpul orei de culcare, pentru a elimina tentația de a interveni în proces, permițând astfel celeilalte persoane să gestioneze situația în mod independent.

Începerea tranziției

Atunci când te simți pregătit(ă) pentru implicarea unei alte persoane în rutina de culcare a copilului, ai grijă să conturezi procesul într-un mod structurat.

  1. Implic-o în rutină. Mai întâi, cere-i să te însoțească în rutina de culcare. Acest lucru îi va permite să învețe pașii și să se familiarizeze cu preferințele și semnalele bebelușului. Asigură-te apoi că urmează același program de somn cu care este obișnuit deja cel mic. Consecvența este esențială pentru a-ți ajuta copilul să se simtă în siguranță și să înțeleagă la ce să se aștepte.
  2. Menține rutina. Cealaltă persoană trebuie să urmeze aceiași pași ai rutinei, în aceeași ordine, pentru că cei mici iubesc predictibilitatea, iar fiecare pas din rutină îi semnalează că va urma momentul adormirii. Dacă alăptezi încă și acesta este modul în care adoarme bebelușul, ia în considerare încorporarea altor asocieri de somn, cum ar fi îmbrățișarea, cântatul sau legănatul ușor. Aceste acțiuni pot fi preluate ulterior de altcineva, făcând tranziția mai ușoară.
  3. Construiește încrederea. Evită să pui presiune pe persoana cu care va rămâne micuțul. Ai încredere în abilitățile sale și permite-i să-și dezvolte propriul raport cu cel mic. Încrederea investită o va ajuta să rămână calmă, pentru a transmite energie pozitivă bebelușului, necesară pentru crearea unui mediu liniștit și sigur pentru somn.

Implicarea unei alte persoane în adormirea bebelușului poate fi un pas uriaș pentru relația ta cu copilul. Delegând și renunțând la control, gestionându-ți temerile și asigurând consecvența rutinei de culcare, vei crea o tranziție lină, în beneficiul tuturor celor implicați. Privește această etapă drept construirea unui sistem de sprijin care-ți va permite să te dezvolți, îți va oferi mai mult timp și mai multă energie, având totodată un bebeluș care se simte în siguranță și iubit.


Citește și:

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0