fbpx
skip to Main Content

Orientarea sexuală reprezintă o chestiune strict personală, pe care nu este nimeni obligat s-o detalieze ori s-o justifice în vreun fel. Până de curând, aceasta reprezenta un subiect tabu, despre care oamenii nu vorbeau decât cu voce stinsă și în cercuri extrem de restrânse, din cauza fricii de stigmatizare.

Apreciem și tindem a crede că, din punct de vedere societal, în 2021, suntem deschiși la a tolera opțiunile personale ale fiecăruia, însă, în realitate, lucrurile stau diferit. Și asta mai ales atunci când vine vorba despre subiecte precum sexualitatea umană și modurile de exprimare ale acesteia. 

Se întrevede lumina deșteptării 

Se întrevede o rază de speranță și în acest sens, întrucât, potrivit site-ului edition.cnn.com, un sondaj realizat recent relevă că un număr crescut de adulți din Statele Unite ale Americii se identifică drept parte din LGBTQ+, acest procent considerabil fiind reprezentat, în unanimitate, de către generația Z (adulți tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 23 ani).

Compania de cercetare de piață Gallup a raportat o creștere de la 4,5% la 5,6% (față de sondajul din 2017), pentru adulții americani care se declară lesbiene, bisexuali, homosexuali, transcenderi ori queer. Însă nimic nu este surprinzător, de vreme ce însuși președintele Campaniei pentru Drepturile Omului, Alphonso David, subliniază că există mai multe persoane LGBTQ+ în SUA decât arată statisticile.

Legislația pro egalitate, pe de-o parte, și tendința orientării către propria persoană, și mai puțin către ceea ce gândește lumea despre noi, au făcut ca normalitatea din acest caz să prevaleze. Totodată, valul de tineri din generația actuală pare mult mai interesat de binele personal, aceștia fiind mai puțin temători și mult mai curajoși în a se prezenta așa cum sunt, și nu cum ar trebui sau cum le dictează societatea.

Adesea, cel mai greu este cu familia

Presiunea familiei poate fi copleșitoare atunci când, în general de sărbători, suntem obișnuiți să mergem la părinți împreună cu partenerii noștri. Înaintarea în vârstă atârnă destul de greu în ceea ce privește alegerile personale (automat, apare pretenția existenței unui partener și, ideal, și a unui moștenitor, cel puțin), dar orientarea sexuală poate fi, de asemenea, greu sau imposibil de dezvăluit în fața celor ce ne-au dat viață, cu atât mai mult cu cât nu suntem familiarizați să purtăm conversații atât de deschise. 

Totodată, întrebările standard, intruzive, referitoare la statutul marital ori cel concepțional reprezintă semne de slăbiciune etică, atât timp cât interlocutorul nu pare a fi deschis la a se destăinui. Desigur, nimeni nu contestă faptul că cei ce ne-au dat viață nu ne-ar dori binele, însă realitatea noastră e posibil să nu coincidă cu a celor din jur și este perfect normal să fie așa. Suntem la fel, dar suntem, în același timp, diferiți, suntem unici, iar asta persistă, indiferent de vârsta pe care o avem înscrisă în buletin.

Când sondajele nu se sincronizează cu politicile publice

Sondajul realizat de Gallup subliniază și că majoritatea (54,6%) dintre cei care se declară ca parte din comunitatea LGBTQ+ spun că sunt bisexuali; 24,5% – homosexuali; 11,7% – lesbiene; iar 11,3% – transsexuali. 

℗PUBLICITATERealistic vorbind, este un drum destul de lung de străbătut până când politicile anti-discriminare (pe toate palierele vieții sociale) vor putea fi puse în aplicare, dar, în același timp, este necesar să conștientizăm și pașii ce au fost făcuți deja până în prezent.

Alphonso David susține, totodată, că adoptarea Legii Egalității va marca un moment important către o protecție eficientă, dar rămâne de văzut parcursul acesteia, de vreme ce a reintrat, de curând, în atenția Camerei reprezentanților din SUA. 

Da, fie că vrem să acceptăm sau nu, politica dictează felul în care se manifestă iubirea, oricât de utopic ar suna, din nefericire. Așa se face că reprezentanții de dreapta sunt mult mai rezervați privind diversitatea sexuală, decât cei de stânga. Desigur, gradul de dezvoltare al statelor la care ne raportăm reprezintă un element signifiant pentru dinamica recunoașterii orientărilor sexuale.

Schimbarea este un proces personal pentru fiecare dintre noi 

Suntem oameni și oricât de greu ne-ar fi să privim dincolo de măștile sociale pe care suntem nevoiți să le purtăm, este important să nu uităm că fiecare dintre noi are emoții, trăiri, nemulțumiri, tristeți, dureri, iar orice rană emoțională trasată în plus poate umple „paharul“ durerii, al cărui deznodământ nu îl putem cunoaște dinainte niciodată. Iubirea este universală și nu necesită acordul nimănui pentru a se desfășura, dar, din cauza reacțiilor vehemente pe care le are societatea, prin reprezentanții săi, anumite persoane aleg să-și ascundă orientarea sexuală, preferând să se bucure de persoana dragă doar în intimitate, departe de ochii curioșilor.

Nu putem să le impunem pretenții suplimentare celor trecuți de o anumită etapă a vieții, însă, în ceea ce privește segmentul postdecembrist, putem trage un semnal de alarmă asupra ridicării vălului toleranței și acceptării fiecăruia dintre noi așa cum suntem, întrucât avem dreptul individual la viață, dar și la alegeri personale.

Este dureros să nu ne putem bucura de viața și așa scurtă și plină de turbulențe pe care o avem. De aceea, sper ca prietenii care fac parte din comunitatea LGBTQ+ să nu mai fie nevoiți să-și inhibe trăirile și să se poată bucura de o îmbrățișare, de un sărut, de o strângere de mână fără să se simtă priviți diferit și arătați cu degetul, pe stradă.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
Caută