Skip to content

Pentru mulți dintre noi, revenirea la muncă după concediu poate fi o adevărată provocare, pentru că vine la pachet cu sentimente de copleșire, neliniște, stres sau anxietate în corp. În același timp, ne putem simți și relaxați, odihniți și revitalizați după o perioadă de odihnă și deconectare. Sau putem trăi un amestec de emoții, atât plăcute, cât și neplăcute. Toate aceste trăiri sunt firești.

Pentru a face tranziția mai lină, am pregătit câteva sugestii simple care te pot ajuta să te adaptezi cu ușurință.

Alocă-ți timp pentru o revenire treptată

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a te adapta este să-ți rezervi o zi sau două de relaxare după vacanță, înainte de a te întoarce cu toată energia ta la muncă. Astfel, vei putea planifica în liniște și-ți vei organiza timpul înainte de a reintra în ritmul agitat.

Pentru a te sprijini în acest proces, îți propun un mic exercițiu care să te ajute să-ți clarifici gândurile și obiectivele:

  • Mi-aș dori ca o săptămână ideală la muncă să arate astfel (descrie cât mai detaliat dându-ți voie să visezi) …
  • Un prim pas pe care l-aș putea face pentru a mă apropia de această viziune este …
  • Felul în care pot invita starea de relaxare din vacanță la muncă ar fi …
  • Primul pas pentru a implementa această idee este …
  • Dacă aș aduce starea de concediu la muncă, aș observa că …
  • Felul în care pot avea grijă de energia mea pe parcursul zilei ar fi …
  • Aș putea folosi energia rămasă după muncă pentru a … și asta m-ar face să mă simt mai …

Acest exercițiu te va ajuta să reflectezi asupra modului în care poți integra elemente relaxante din vacanță în rutina zilnică și-ți poate da idei creative pentru a schimba energia pe parcursul unei săptămâni.

Pornește cu așteptări realiste

În primele zile după întoarcerea din concediu, este esențial să-ți ajustezi așteptările în ceea ce privește productivitatea și eficiența. Dacă volumul de muncă este mare și n-a existat cineva care să-ți preia sarcinile cât timp ai lipsit, este normal să te simți inundat(ă) de griji, stres sau anxietate și să nici nu știi cu ce să începi. Chiar dacă cineva ți-a ținut locul în perioada în care ai fost plecat(ă), e posibil să simți că ți-a scăzut nivelul de productivitate, deși ai fost în concediu și așteptarea ta ar fi ca lucrurile să decurgă la fel ca înainte. Ei bine, știința ne spune că majoritatea oamenilor nu revin instantaneu la eficiența lor, pentru că acest proces se întâmplă treptat. Ai răbdare cu tine și acordă-ți pauze regulate, pentru a-ți păstra din energie și pentru viața ta (incitantă) de după muncă.

℗PUBLICITATE



 Integrează atmosfera de vacanță în rutina de muncă

Pentru a face tranziția mai ușoară, încearcă să păstrezi în viața ta de zi cu zi câteva activități relaxante din vacanță. De exemplu, dacă ai făcut mișcare (înot sau alergare) sau te-ai plimbat mai mult, încearcă să continui aceste obiceiuri și după revenirea la muncă. În plus, activitățile precum sportul, cititul sau meditația te pot sprijini în diminuarea stresului, generându-ți o stare de bine la nivel general. Planificarea unor momente de relaxare pe parcursul săptămânii te va ajuta să-ți condimentezi viața și să previi oboseala și epuizarea.

Permite-ți să-ți simți emoțiile

Este absolut normal să experimentezi un disconfort emoțional atunci când te întorci la muncă. În loc să încerci să bagi sub preș aceste emoții pentru că ele sunt neplăcute, recunoaște-le și acordă-le timp pentru a le trăi și pentru a nu fugi de ele. Poți folosi tehnici de descărcare a stresului din corp, precum respirația profundă, practici simple de mindfulness sau scrierea în jurnal, pentru a exprima ceea ce simți și pentru a face tranziția mai ușoară.

Vreau să rămâi cu idea că revenirea din concediu poate fi un proces stresant, iar corpul și mintea ta au nevoie de timp pentru a se adapta. Adoptând câteva strategii simple, cum ar fi să-ți acorzi una-două zile înainte de revenirea la muncă pentru a-ți planifica activitatea profesională, să ai așteptări realiste, să-ți strecori în program câteva activități relaxante, dar și să-ți permiți să-ți trăiești și să-ți normalizezi emoțiile, poți face această tranziție mai ușoară și mai plăcută. Ai răbdare și blândețe față de propria persoană în acest proces.

Cu Aquilea credem că un mod mai respectuos de a avea grijă de corpul tău și de natură este, fără îndoială, posibil. De aceea, extragem cele mai bune ingrediente din natură și le combinăm cu știința pentru a le spori proprietățile.


Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0