Pandemia Covid-19 ne-a testat nu numai imunitatea fizică, ci și pe cea emoțională. Am trecut de la o normalitate aparentă, la un abis psiho-emoțional abrupt, cu efecte adânci și cu termene de valabilitate extinse.
Ne agățăm de orice veste bună care se prefigurează, încercând, în același timp, să fim la curent cu toate știrile și bilanțurile prezentate zilnic și căutăm să creăm un echilibru sănătos între acestea pentru a putea merge mai departe.
Ne aflăm pe ultima sută de metri a sezonului estival (unul cu totul atipic, de altfel), al cărui freamăt ne duce, automat, într-un început de melancolie specific toamnei. Și asta pentru că, în alți ani, această perioadă putea fi edulcorată cu reorientarea către alte activități specifice, cum ar fi ieșiri în oraș, în diverse localuri, sau la proiecția unui film sau la piese de teatru (odată cu redeschiderea stagiunii), iar toate aceste experiențe aproape că ni se cuveneau, le aveam la îndemână și ne bucuram, cu nesaț, de ele, fără să ne punem întrebarea dacă în viitorul apropiat ele vor mai face parte din viețile noastre.
Însă, întrucât aflăm, gradual, dacă relaxarea stării de alertă mai vine, la pachet și cu alte vești bune, ne-am pus întrebări firești asupra ceea ce vom face odată cu închiderea teraselor (din cauza vremii nefavorabile) sau când ne vom mai putea bucura de teatre și de cinematografe, așa cum o făceam cândva.
Ei bine, așteptarea a luat sfârșit și, potrivit site-ului de știri Digi24, începând cu data de 1 septembrie 2020 restaurantele, cafenelele, cinematografele, precum și teatrele, respectiv operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc și-au redeschis porțile, pregătiți să-și primească clienții după mai bine de cinci luni de inactivitate.
Desigur, Comitetul National al Situațiilor de Urgență, prin Hotărârea nr. 43, a trasat și condițiile ce trebuie respectate pentru o bună funcționare a acestora, mai precis „în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.“
De altfel, programul în cazul restaurantelor și al cafenelelor va fi limitat la intervalul 6.00-24.00, iar personalul va fi nevoit să poarte măști și mănuși.
De asemenea, se modifică și numărul persoanelor ce pot participa la evenimente în interiorul unor clădiri, cu o limită de până la 50 persoane și maximum 100 persoane în spații deschise. Însă, atât la interior, cât și la exterior, administratorii cafenelelor, cât și ai restaurantelor trebuie să asigure o limită de maximum 6 persoane la masă și cu o distanță de minimum 2 metri între mese.
Totodată, de la 1 septembrie s-au deschis și restaurantele, respectiv cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare doar pentru turiștii cazați la acestea, în aceleași condiții precum cele descrise anterior.
Cât privește activitatea cinematografelor, teatrelor ori a instituțiilor organizatoare de concerte sau spectacole, aceasta este permisă, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. De asemenea, spectatorii vor fi nevoiți să poarte mască pe tot parcursul spectacolului, fără echivoc.
Cluburile și barurile rămân, însă, în continuare închise, până la o următoare decizie a decidenților politici.
Este nevoie să ne readaptăm și să ne dăm voie să înțelegem că toți trecem prin această situație și că dacă respectăm toate măsurile de protecție, putem avea o viață aproape de cea pe care o aveam dinainte de pandemia Covid-19. Merită să interiorizăm și să silabisim că, în aceste momente, este important să ne punem pe primul loc și că, numai așa, având grijă de noi, vom putea avea grijă și de ceilalți din jurul nostru, putând să ne bucurăm cu toții, deși de la distanță, de frumusețea vieții.