fbpx
skip to Main Content

Cu toții știm că învinovățirea este toxică pentru relația cu ceilalți și cu noi înșine. Uneori suntem chinuiți de crize de conștiință privindu-ne greșelile reale sau închipuite. Alteori îi învinovățim pe ceilalți pentru stările noastre proaste și pentru eșecuri.

Oamenii împovărați de vinovăție sunt mai sensibili la nevoile celorlalți? Pentru mulți dintre noi, acest sentiment de vină este bine înrădăcinat în minte încă din copilărie. Am fost învățați să credem că dacă facem pe plac celorlalți vom fi apreciați, dar viața ne arată, zi de zi, că de fapt nu vom reuși niciodată să mulțumim pe toată lumea. Acest tip de vinovăție nu face altceva decât să ne distrugă încrederea în forțele proprii și să ne încarce negativ sufletul.

cei cu un ego crescut, întotdeauna vor căuta vinovați pentru tot ceea ce li se întâmplă

Există și persoane incapabile să simtă vina. Acestea nu se pot pune în pielea altcuiva și de aceea nu-și pot imagina efectul acțiunilor lor asupra celorlalți. Ego-ul lor nu poate înțelege noțiunile de acceptare și de responsabilitate. Tot ceea ce știu provine din ceea ce au învățat și au învățat foarte bine că tot ceea ce li se întâmplă rău, orice disconfort pe care îl simt, este din cauza cuiva. Așadar, cei cu un ego crescut, întotdeauna vor căuta vinovați pentru tot ceea ce li se întâmplă.

Aud în jurul meu o mulțime de motive pe care oamenii le invocă pentru a nu-și asuma propriile greșeli. La o primă vedere, pare mai simplu așa, însă a da vina pe celălalt este cea mai sigură cale de a sta împotmolit în problemă. Când înțelegem acest lucru începem să ne asumăm cu mai mare ușurință propriile greșeli și să realizăm faptul că lucrurile uneori, pur și simplu, se întâmplă, fără ca cineva să aibă vreo vină.

℗PUBLICITATEÎnțelegerea este cea care ne ajută să ne ridicăm deasupra problemei și să ne observăm fricile care ne invadează în acel moment de învinovățire. A fi capabili să ne acordăm dreptul de a avea frici, fără să ne judecăm sau să ne criticăm, ne va ajuta să ne asumăm responsabilitatea.

Toată lumea are frici, fără nicio excepție! Toată lumea greșește, fără nicio excepție!

Ne creăm tot timpul viața prin alegerile pe care le facem și prin reacțiile noastre. Nu sunt vinovată pentru ceea ce am simțit la un moment dat și nici nu este ok să te învinovățesc pe tine pentru dezamăgirile mele sau pentru ceea ce am înțeles eu din comportamentul tău. Îmi amintesc că de multe ori preferam să iau vina asupra mea, doar ca să nu-i mai văd și să-i aud pe ceilalți cum își aduc reproșuri și cum își aruncă cuvinte grele. Nu mi-au plăcut niciodată conflictele, mereu mă încărcam negativ și mă simțeam vinovată că nu pot eu rezolva conflictele respective. Cu timpul însă, am învățat cât de important este să îmi reamintesc faptul că, în realitate nimeni nu este vinovat cu nimic, nici măcar eu.

Cu toții experimentăm anumite lucruri pentru a ne redescoperi pe noi înșine sau pentru a-i descoperi sau redescoperi pe cei de lângă noi, nu pentru a ne învinovăți.

Simona Ioniță

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Back To Top
Caută