fbpx
skip to Main Content
Tot Ce Ai Fi Vrut Să știe Părinții Tăi Despre Vacanța Mare

Prietenia este parte din grupul de factori ce asigură starea umană de bine și buna noastră funcționare. Prietenii sunt importanți pentru noi toți și mai ales pentru copii, având un rol important în dezvoltarea personalității. Studiile și cercetările realizate de psihologi ne arată că oamenii, în calitate de ființe sociale, au nevoie de relaționare ca de aer. Iar lipsa unei relații de  prietenie în viața copilului poate fi, de multe ori, cauza unei dezvoltări deficitare, cu influențe negative pe termen lung.

Legăturile de prietenie se pot regăsi atât în relațiile cu ceilalți membri de familie, cât și cu cei  din afara sferei familiale. Toate aceste relații își lasă amprenta asupra modului în care copilul  se va comporta ulterior, pe parcursul adolescenței sau chiar al vieții de adult. Iar sprijinul oferit în conturarea relațiilor de prietenie și încurajarea acestora este responsabilitatea părinților, a îngrijitorilor și a educatorilor care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului. 

Pentru copii, lunile care includ vacanța de vară sunt cu adevărat importante – pentru relaxare și joacă, dar și pentru consolidarea prețuirii de sine, prin atenția pe care o primesc din partea oamenilor semnificativi din jur. Această desprindere de mediul școlar (așa cum se întâmplă vara) are beneficiile ei. Dar, în contextul actual, în care COVID-19 a rupt tiparul școlar obișnuit și l-a mutat în mediul online, relațiile de prietenie cu colegii de clasă au avut mult de suferit. Conexiunea virtuală le-a fost de mare folos, dar știm cu toții că este nevoie și de o legătură interpersonală directă. După o perioadă în care relațiile de prietenie au fost întreținute virtual, părinții ar putea să reflecteze asupra acestui aspect și să se întrebe: „Cum aș putea să sprijin relațiile de prietenie ale copilului meu?“

Dacă veți fi conștienți de importanța conexiunilor pe care copilul dv. le are cu cei de aceeași vârstă, acceptând că educația academică nu este totul, iată câteva recomandări ce pot aduce fericire, bună dispoziție și mult sens în viața copilului și a familiei dv.

1. Faceți din joaca împreună o rutină zilnică

Jucați-vă cu copilul dumneavoastră pentru o perioadă determinată de timp, în fiecare zi. Este un context de interacțiune extrem de important, în care copilul poate simți cât de important este el pentru dv., dincolo de note sau performanțe școlare. E mai ușor pentru copii să învețe cum să dezvolte și să păstreze o relație de prietenie, dacă dobândesc puțină experiență în interacțiunea cu adulții, care le pot ghida și modela comportamentele. Puteți lua în considerare diverse idei de jocuri, de la cele clasice (de construcții, creativitate, puzzle) până la crearea a ceva mai complex (cum ar fi o casă în copac, montarea unui cort într-un colț al sufrageriei sau transformarea camerei celui mic într-un laborator de explorarea a științelor naturii sau într-un atelier de artă).

Dacă cel mic are nevoie să-și dezvolte flexibilitatea psihologică și să includă și ideile altora în joc, puteți asigura sprijin în acest sens încurajându-l pe copil să respecte ideile, părerile și regulile propuse de dv., în calitate de partener de joacă. S-ar putea ca, pentru copil, acest context să creeze și puțină frustrare, dar, cu sprijinul dv., acesta va învăța cum anume să facă față momentelor de încărcătură emoțională, altfel decât prin violență sau retragere. Pentru a învăța copilul cum să rezolve conflictele sociale fără să țipe, să abandoneze jocul sau să-i lovească pe camarazii săi, îi puteți oferi ghidaj verbal prin care să-l ajutați să-și recunoască emoțiile și să îndrăznească să le exprime în cuvinte. Acest ghidaj reprezintă un mijloc excelent de cultivare a inteligenței emoționale, o componentă de bază în relațiile de prietenie. Mai multe informații relevante în acest sens sunt disponibile în cartea Parenting: Cum să creștem copii inteligenți emoțional.

2. Creați contexte de relaționare sigură pentru sănătatea lor

Mergeți în parcul pe care îl frecventați în mod regulat – de preferință, la aceeași oră și în aceleași zile – pentru a-i oferi copilului oportunitatea de a interacționa cu alți semeni de vârsta sa. Asigurați-vă că aplicați noile reguli de distanțare și încurajați relații sigure cu alți copii, care ar putea reprezenta o rețea socială pentru micuțul dv. Discutați cu părinții celorlalți copii despre cum anume puteți asigura cele mai bune măsuri de siguranță și creșteți nivelul de încredere interpersonală.

℗PUBLICITATE


S-ar putea să fie necesar să inițiați un joc cu copilul dv., pentru a-i determina pe ceilalți copii să observe și să-și dorească să se alăture. Pentru câteva momente, vă puteți transpune într-un rol care să atragă privirea și să stârnească și curiozitatea celorlalți copii. Odată ce interesul  a fost stârnit, încercați să cooptați acei copii dornici să-și asume rolul jucat de dv. S-ar putea ca o astfel de relație de prietenie să dureze exact cât timp ține jocul, dar pentru copii acestea sunt contexte foarte bune de învățare și de dezvoltare a abilităților de relaționare.

3. Fiți proactivi: gândiți și acționați în perspectivă

Încercați să stabiliți și să păstrați o legătură stabilă cu unul sau doi dintre copiii care fac sau vor face parte din clasa în care învață sau va învăța copilul dumneavoastră. Scopul este acela de a ajuta la crearea unei prietenii solide și asigurarea unei baze de siguranță pentru viitor. Atunci când un copil merge pentru prima dată la școală, îi prinde bine să recunoască măcar câțiva ochi prietenoși. La fel și după revenirea din vacanța mare, atunci când știi că abia aștepți să-ți revezi colegii-prieteni, școala are mai mult sens, chiar și pentru copiii care nu sunt îndrăgostiți de școală. Cercetările indică faptul că prezența activă măcar a unui singur prieten va crește sentimentul de siguranță al copilului, în contextele noi sau stresante. Jocurile și întâlnirile regulate pe parcursul verii vor fi momente care vor lega și vor consolida această legătură și-i vor transmite copilului credința că cele mai importante resurse sunt cele interpersonale.

4. Dezactivați, cel puțin din când în când, rețeaua Wi-Fi. Petreceți o vară mai mult offline

Va fi o provocare reală pentru întreaga familie. Online-ul a devenit un stil de viață pentru toți, mai ales în perioada de izolare, și asta a făcut să ne imaginăm greu rutina zilnică fără să fim conectați la câte un device electronic și, astfel, să călătorim prin lume. Am testat socializarea online, școala virtuală și serviciile on the cloud. Dar dacă observăm că există un interes din ce în ce mai mare pentru a muta, de tot, viața în mediul online, acum este momentul pentru a lua măsuri înțelepte și a ne reaminti că suntem „oameni reali“, care fac lucruri reale în viața reală.

5. Cea mai bună investiție în viitorul copilului este siguranța relației cu părintele

Școala nu este întotdeauna locul în care se pot forma viitorii adulți ca oameni de bază ai societății. Copiii își construiesc puterea și rezistența de care au nevoie știind și simțind că acasă au un loc aparte, în care sunt iubiți, prețuiți și acceptați pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce ar putea să fie. Asta presupune ca părintele să creeze un mediu familiar și social, în care să existe mai des DA și mai rar NU – un context în care interesele copilului sunt încurajate și lăudate în mod specific. Pentru o sursă excepțională de informații în acest sens, inclusiv pentru a învăța cum putem spune DA, atunci când nu este cu putință să-i oferim copilului ceea ce-și dorește imediat, o lectură esențială este cartea Inteligența parentală, un bestseller din zona de parenting publicat la Editura Pagina de Psihologie.  

Specialiștii care activează în domeniul sănătății mintale și relaționale a copilului ne spun că a învăța să recunoaștem valorile copilului nostru este o deprindere esențială pentru dezvoltarea armonioasă a personalității celui mic și pentru conturarea unei stime de sine sănătoase. De asemenea, în calitatea noastră de îngrijitori principali, este bine să ne reamintim că relațiile sunt baza succesului în viață, că dincolo de interacțiunea cu părinții și familia sa fiecare copil are dreptul la un grup de prieteni, care vor reprezenta a doua lui familie. Nu-i putem proteja pe copii de gustul amar al trădării, care inevitabil apare în relațiile de prietenie, dar putem să le fim alături, să le normalizăm emoțiile și să-i ajutăm în a-și găsi curajul necesar pentru a continua să creadă în relații. Vara este aici, așa că tot ce ne mai rămâne este să le facem loc copiilor în agenda noastră zilnică și să ne permitem să ascultăm, să ne jucăm și să observăm cât de minunată este ființa fiecărui copil în parte.

Cosmin Tuduran

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Back To Top
×Close search
Caută