Ziua de 10 octombrie a fost tare specială şi ştim că pentru noi va rămâne ca o piatră de hotar în călătoria numită viaţă! Am povestit, la conferinţa „Puterea relaţiilor“ din Bucureşti, cu peste 350 de oameni, despre nişte emoţii pe cât de greu de trăit (deşi le simţim cu toţii), pe atât de greu de vindecat: ruşinea şi vina.
Ruşinea este un sentiment care ne deconectează de fiinţa noastră şi de cei din jur. Este teama că nu suntem demni de iubire şi apartenenţă. Iar sâmbătă am povestit despre cum apare ruşinea la copii, cum o perpetuăm în relaţiile noastre apropiate, care sunt efectele ruşinii acumulate în copilărie în viaţa noastră adultă şi cum o putem vindeca.
Amintirea care ne rămâne cel mai viu sunteţi voi, oamenii care aţi venit să ne fiţi alături. Cei care aţi stat neclintiţi timp de patru ore să auziţi şi să simţiţi. V-aţi deschis sufletele în faţa noastră şi aţi primit cu multă curiozitate şi încredere tot ce vă dăruiam. Căldura voastră şi încrederea le-am simţit constant în timp ce vorbeam cu voi. Aţi râs şi aţi plâns la poveştile noastre legate de ruşinea la femei şi la bărbaţi. Aţi trăit cu noi vulnerabilitatea poveştilor noastre din copilărie, v-aţi regăsit şi voi în ele şi v-aţi deschis inimile şi mai tare! Bărbaţi prezenţi în sală, aţi văzut cu ochii voştri cum vulnerabilitatea nu ia nimic din masculinitatea voastră, ba dimpotrivă! Şi suntem tare mândri de voi!
Mai apoi, ne-aţi copleşit cu participarea voastră la exerciţiul de vindecare a ruşinii, listening partnership, în care trebuia să lucraţi în perechi şi să vă povestiţi unul altuia o ruşine care v-a marcat în copilărie. Majoritatea dintre voi au făcut acest exerciţiu şi v-aţi lăsat purtaţi de amintirile dureroase, în timp ce partenerul vă asculta cu multă căldură şi empatie. V-am văzut cum plângeaţi unul cu celălalt, dar nu ne-am temut. Fiindcă se vedea că simţiţi siguranţa ascultării şi că vă face bine să vă spuneţi povestea ruşinii. Atunci când ne spunem povestea, datorită ascultării pline de generozitate şi căldură a partenerului, se întâmplă ceva miraculos: creierul nostru integrează experienţa povestită, eliberând emoţiile grele şi dând un sens întâmplării povestite.
Şi mai e ceva pe care voi, dragii noştri, l-aţi făcut pentru noi doi: ne-aţi ascultat povestea vieţii noastre legate de ruşine şi vulnerabilitate. Pentru noi, faptul că ne-aţi fost alături şi aţi trăit emoţiile noastre a fost copleşitor! Toţi ne-aţi dat încredere, iubire şi căldură, ceea ce este vindecător, nu la puterea a doua, ci la a suta, la a mia! Mulţumim pentru acest lucru! Şi ceea ce a mai fost răscolitor au fost îmbrăşisările voastre de la final, amestecate cu lacrimi şi cu crâmpeie din poveştile vieţii voastre.
Vă mulţumim că aţi venit la întâlnirea cu noi şi că împreună am făcut primii paşi către vindecarea ruşinii! Mulţumim pentru curajul vostru de a veni şi de a vă deschide! Şi vă aşteptăm alături de noi la Cluj pe 21 noiembrie!
Otilia și Gáspár