„Nimic nu este mai onorabil decât o inimă recunoscătoare.“ — Seneca
Viața înseamnă mai mult decât lupta cu o boală, mai mult decât repararea pagubelor pe care experiențele negative de viață ni le-au produs. Să ne trăim viața înseamnă și să ne dezvoltăm potențialul, să ne construim experiențe pozitive și să savurăm din plin emoțiile pe care acestea ni le aduc.
Care este impactul emoțiilor pozitive
Departe de a fi simple trăiri plăcute, emoțiile pozitive au un impact deosebit asupra întregii noastre ființe: emoțiile pozitive ne fac să fim mai rezistenți în fața experiențelor negative de viață, în fața stresului sau a traumelor, oferindu-ne sens și scop atunci când trecem prin mari încercări.
Emoțiile pozitive ne fac organismul mai rezistent la stres și la boli, ne prelungesc viața și ne motivează să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jur. Emoțiile pozitive ne ajută să legăm relații strânse cu ceilalți, să fim mai aproape de cei dragi, să depășim mai bine neînțelegerile, să fim mai deschiși spre a cunoaște noi oameni și obiceiuri. În plus, ne ajută să ne revenim mai repede din trăirea unei emoții negative, să ne reglăm funcționarea neurofiziologică, să ne eliberăm mintea de gândurile nesănătoase ș.a.m.d.
Deseori, în activitatea mea clinică, intervin în situații de criză, raportându-mă la principiile terapiei bazate pe soluții (dar nu numai; eclectismul metodologic, sub cupola unei conceptualizări clinice riguroase, reprezintă principiul primordial)1,2,3,4,5,6, astfel încât una dintre temele de casă pe care o adresez încă de la prima ședință este să-l rog pe pacient ca, între acum și data viitoare, când urmează să avem a doua ședință, să observe ce are deja în viața sa și ce ar dori să păstreze (relațiile autentice cu cei din jur, câțiva prieteni, relațiile sănătoase de familie, anumite puncte forte ș.a.m.d.).
Ce anume din ceea ce ai deja în viața ta ai dori să păstrezi exact așa cum este în acest moment?
Exprimarea recunoștinței este un tip de metastrategie pentru obținerea fericirii. Recunoștința înseamnă mai multe lucruri, în funcție de persoană. Poate însemna uimire, apreciere, mulțumiri adresate cuiva din viața noastră sau pur și simplu să alegem să vedem de câte ori am fost binecuvântați7.
Cel mai prolific cercetător și scriitor din lume pe probleme de recunoștință, Robert Emmons, definește această noțiune ca fiind „un sentiment de admirație, mulțumire și apreciere pentru viață“8.
Prin definiție, exprimarea recunoștinței implică faptul că ne concentrăm pe momentul prezent și că ne apreciem atât viața așa cum este astăzi, cât și drumul pe care l-am parcurs ca să ajungem acolo.
Cum să-ți exprimi recunoștința
- Un jurnal în care să-ți exprimi recunoștința: Dacă-ți place să scrii sau dacă acest lucru ți se pare firesc, atunci o modalitate indicată pentru a pune în aplicare această strategie este să ții un jurnal în care să-ți exprimi recunoștința prin a scrie trei sau cinci lucruri pentru care ești recunoscător în fiecare zi. Conform studiilor7,9,10, în medie, dacă repeți acest comportament o dată pe săptămână, îți poți intensifica nivelul de fericire – dar în funcție de dispoziția și stilul de viață poți stabili frecvența unui astfel de comportament și momentul zilei în care te poți implica în această activitate sănătoasă.
- Exprimarea direct a recunoștinței față de o persoană. Exprimarea recunoștinței poate fi extrem de eficientă dacă este făcută direct – față în față, prin telefon sau prin intermediul scrisorilor. Dacă există cineva în mod special căruia îi datorezi mulțumiri, merită să-ți exprimi aprecierea în termini concreți6. Personal, mi-ar lua cel puțin o săptămână dacă ar fi să mă gândesc la toți oamenii cărora le sunt profund recunoscătoare pentru tot binele pe care l-au adus în viața mea.
Dacă tot urmează sărbătoarea recunoștinței, merită să începem cu o lună mai devreme, tocmai pentru a exersa acest comportament sănătos și benefic pentru starea de bine. Cred cu tărie că fiecare om are un dar al său (principalul său punct forte, dacă vrem să-l numim astfel), care reiese în relațiile interpersonale și care ne învață un anume aspect, după cum cred că merită să apreciem și poate chiar să internalizăm obiceiuri benefice din alte culturi.
În concluzie, a alege să fim recunoscători pentru ceea ce există deja în viața noastră și pentru ceea ce dorim să păstrăm exact așa cum este, pentru marile întâlniri profesionale ale vieții noastre, pentru oamenii buni din preajma noastră și pentru binecuvântările din fiecare zi reprezintă un exercițiu benefic pentru starea noastră de bine.
Pentru o lectură mai aprofundată, îți recomand câteva cărți pe subiectul recunoștință și compasiune: Redescoperă compasiunea, Compasiunea și mintea umană, Mindfulness, calea conștientă spre compasiunea de sine.
Referințe bibliografice selective:
- Dierolf K, Mühl C, Perfetto C, Szaniawski R. Solution focused team coaching. Taylor & Francis; 2023 Nov 21.
- Macdonald AJ. Solution-focused therapy. The handbook of individual therapy. 2014:387-413.
- Neilson-Clayton H, Brownlee K. Solution-focused brief therapy with cancer patients and their families. Journal of psychosocial oncology. 2002 May 8;20(1):1-3.
- Xian X, Zhu C, Chen Y, Huang B, Xiang W. Effect of Solution-Focused Therapy on cancer-related fatigue in patients with colorectal cancer undergoing chemotherapy: A randomized Controlled Trial. Cancer Nursing. 2022 May;45(3):E663.
- Reeves A, Dryden W. The handbook of individual therapy. The Handbook of Individual Therapy. 2013:1-672.
- Roberts AR, editor. Crisis intervention handbook: Assessment, treatment, and research. Oxford university press; 2005 Jul 14.
- Wong YJ, Owen J, Gabana NT, Brown JW, McInnis S, Toth P, Gilman L. Does gratitude writing improve the mental health of psychotherapy clients? Evidence from a randomized controlled trial. Psychotherapy Research. 2018 Mar 4;28(2):192-202.
- Lyubomirsky, S. (2008). The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want, Penguin.
- Jans-Beken L, Jacobs N, Janssens M, Peeters S, Reijnders J, Lechner L, Lataster J. Gratitude and health: An updated review. The Journal of Positive Psychology. 2020 Nov 1;15(6):743-82.
- Boggiss AL, Consedine NS, Brenton-Peters JM, Hofman PL, Serlachius AS. A systematic review of gratitude interventions: Effects on physical health and health behaviors. Journal of Psychosomatic Research. 2020 Aug 1;135:110165.
- paxonline.net/
Citește și: