fbpx
skip to Main Content

Nadine Burke Harris este medic pediatru originar din Vancouver (Canada), dar și cel mai bun medic chirurg din California, la ora actuală. Dincolo de calitățile medicale excepționale, aceasta este recunoscută și pentru identificarea legăturii dintre experiențele negative din copilărie și stresul toxic, ce are efecte nocive asupra sănătății, pe parcursul vieții.

Totul a început în urmă cu câțiva ani, când Harris a observat că liniile de tratament convenționale nu au fost de prea mult ajutor, în majoritatea cazurilor pacienți ce sufereau de boli autoimune, astm bronșic etc, în cadrul clinicii sale pediatrice, clinică ce era deschisă pentru populația deservită din San Francisco (Bayview-Hunters Point). Declicul, însă, avea să apară atunci când a realizat că abuzul de droguri, alcoolismul la adulți sau abuzurile fizice, precum și suicidul, aveau drept punct de pornire experiențele negative din copilărie, iar acest lucru a fost observat în urma unui studiu realizat de către dr. Vince Felitti (Kaiser) și dr. Bob Anda (CDC), prin chestionarea a 17.500 adulți despre expunerea lor, de-a lungul timpului, la experiențe neplăcute din copilărie.

Rezultatul a fost uimitor, pentru că, pe de-o parte, aceste situații sunt foarte prezente în familii, iar pe de altă parte a fost componenta cantitativă dintre acești factori și indicatori ai stării de sănătate. Astfel că pentru micii pacienți pe care îi avea, aceasta a reușit să realizeze chestionarul ACE (adverse childhood experiences), cu care i-a evaluat, rezultatele relevând exact premisele de la care plecase, mai exact, bolile cele mai serioase aveau în background traume reale, motiv pentru care Harris a decis ca în elaborarea schemei de tratament să se implice atât medicina alopată, cât și terapeuți ce puteau oferi terapie intensivă de familie chiar în clinica proprie.

Importanța vitală a tratării întregului corp devine, astfel, noua orientare a medicinei ce are ca scop nu numai eliberarea unui tratament medicamentos, cât și alinierea psihicului, prin eliberarea traumelor ce au călătorit în timp.

Aceasta susține, în discursul său TED (ce are peste 5 milioane de vizualizări și este tradus în 31 limbi), că trauma este la fel de dăunătoare precum pesticidul sau chimicalele alimentare. Trauma la care se raportează Harris este cea care include abuzurile sau coabitarea cu un părinte cu afecțiuni mintale (sau dependent de diverse substanțe), cu părinți neglijenți, sau cu probleme juridice, ori divorțați.

℗PUBLICITATE


Expunerea copiilor în astfel de medii îi afectează psihic și fizic, inhibând activitatea cortexului prefrontal, responsabil de controlul impulsului, amigdala cerebrală (centrul în care se formează frica) prezentând leziuni semnificative la nivel imagistic.

Dr. Harris a înființat, astfel, Center for Youth Wellness, în San Francisco, un centru ce previne, investighează și tratează impactul traumelor asupra organismului și al psihicului, echipele medicale ajutând la reducerea gradului de traumă (cuantificat în urma unor teste minuțios aplicate), prin diverse metode ce includ vizite, psihoterapie, nutriție, și, în ultimul rând, tratament medicamentos.

Părinții joacă un rol important, drept urmare aceștia ar trebui să-și învețe copiii să se ferească de stresul oxidativ așa cum se feresc de instalația electrică, iar politicile publice ar trebui să fie mult mai orientate în acest sens, prin identificarea unor soluții viabile și rapide, curajul de a fi parte din acest proces și de a-l recunoaște drept o problemă palpabilă fiind cheia spre rezolvarea problemei.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută