Skip to content

Există o tendință generală de a ne focusa pe cel mai fierbinte subiect al unei perioade și, în loc să ne concentrăm pe găsirea unei soluții, tergiversăm totul, pe motivul lipsei dovezilor palpabile. La fel se întâmplă și în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, în jurul cărora observăm o agitație aparte, deși au existat numeroase apariții, dezbateri, sesiuni de întrebări și răspunsuri asupra tuturor situațiilor ce ar putea apărea, în limita cunoștințelor pe care le au cadrele medicale până în acest moment.

Desigur, ar putea să pară sănătos să ne respingem anxietatea și să încercăm din răsputeri să minimizăm efectele virulente ale pandemiei, însă, în fapt, nu facem nimic altceva decât să ne mințim singuri, pentru că, așa cum ne spun și psihologii, anxietatea are forța de-a ne face să credem ceea ce nu este adevărat sau să vedem pericole acolo unde acestea nu există. Motiv pentru care managementul anxietății și dezvoltarea strategiilor de gestionare a fricii merită să devină o prioritate pentru noi. Ca punct de start, vă recomand cărțile: Dansul friciiAnxietateaDă-ți voie să simți

Cum ne schimbăm percepțiile în timp?

Unii dintre noi au considerat că infecția cu SarsCov-2 este doar o banală răceală, apoi au blamat masca, dezinfectanții ori distanțarea socială și, nu în ultimul rând, vaccinul.

În urmă cu un an, am fi dat orice să avem o soluție palpabilă la acest virus nemilos care ne-a luat oameni dragi de lângă noi, care ne-a pus la pământ fizic, psihic, social și economic. Observam cum rata de infectare devenea tot mai mare, granițele ajungeau să se închidă și tot ce ne doream era să ne trezim din acest coșmar în care se afla întreaga planetă. Iar eforturile continue, știința, performanța experților în domeniu au condus la crearea unui antidot cu o eficacitate ridicată, menit să ne ajute să oprim această pandemie și să ne bucurăm de viață, așa cum o făceam odinioară.

Recomand cu toată căldura ca atunci când există o noutate într-un domeniu pe care nu-l stăpânim (până la urmă, nu este nici necesar, și nici fezabil să fim experți în toate), să apelăm la surse de informare de încredere. 

℗PUBLICITATE



Avem nevoie de surse de informare de încredere

Unul dintre site-urile pe care le urmăresc eu este who.int (site-ul Organizației Mondiale a Sănătății), unde mi-a atras atenția un dialog deschis între Vismita Cupra Smith, reprezentant al departamentului de comunicare al OMS, și dr. Katrine O’Brien, despre miturile ce „roiesc“ în jurul acestui controversat vaccin.

În cele ce urmează, voi detalia cele mai importante subiecte abordate, precum și răspunsurile punctuale oferite de specialist: 

  • La întrebarea privind infertilitatea și legătura acesteia cu vaccinul, dr. Katrine O’Brien are o poziție vehementă, în care subliniază faptul că circulă multe zvonuri în jurul acestui subiect, însă, în fapt, nu există niciun vaccin care ar putea cauza infertilitatea.
  • O altă problemă ridicată cea legată de faptul că vaccinul împotriva COVID-19 ar schimba ADN-ul, mit pe care dr. O’Brien îl distruge menționând că mARN nu poate fi transformat în ADN și nici nu îl poate modifica pe acesta din urmă. mARN, potrivit acesteia, are rolul de a da instrucțiuni corpului pentru a crea o proteină. Majoritatea vaccinurilor sunt realizate cu scopul de a crea proteine sau o componentă a germenului împotriva căruia încercăm vaccinarea. În acest mod, „educăm“ organismul, sistemul imunitar intrinsec, să răspundă la proteina amintită anterior.
  • O altă ipoteză răspândită este aceea că ingredientele, substanțele chimice și componența acestora ar răni persoana care urmează să fie vaccinată. Dr. O’Brien neagă acest mit și afirmă că toate aceste vaccinuri sunt sigure, fiind testate la scară largă (atât în privința compoziției, cât și a dozei ce urmează să fie administrată) înainte de a fi scoase pe piață. Totodată, în fazele incipiente (adică înainte de a fi autorizate și produse), ele sunt testate și pe animale, precum și pe un număr reprezentativ de persoane voluntare. Un element folosit ca argument de O’Brien este importanța fundamentală atât a siguranței acestor seruri, cât și a calității fiecărui element care le formează.

Desigur, dacă simțim că nu suntem suficient de convinși că am înțeles, că știm, că vrem să ne vaccinăm, putem apela cu încredere nu numai la sursele aflate la îndemână pe internet, ci și la medicii de familie care, cunoscând anamneza fiecăruia dintre noi, sunt cel mai în măsură să ne comunice dacă suntem eligibili pentru a ne programa pentru o eventuală vaccinare sau nu. 

Important este să nu rămânem nepăsători, să păstrăm în continuare, regulile stabilite de autorități și să fim cât mai precauți atât pentru noi înșine, cât și pentru cei apropiați și dragi nouă. 

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0