Suntem într-o continuă alergătură. Aproape că nu mai știm când am pus, ultima oară, frână activităților cotidiene, pentru a ne bucura de clipa numită momentul prezent. Dacă este să fim cu adevărat conștienți, vom descoperi că mâncăm pe fugă, dormim puțin, suntem contra cronometru în relațiile de familie și nu mai încape timp pentru mici răsfățuri. Mereu dăm vina pe același dușman: timpul.
Cu toate acestea, putem observa în jurul nostru și semeni care reușesc să bifeze o bună parte dintre obiectivele pe care și le propun. Iar secretul lor este organizarea. Cum facem să ne educăm, în acest sens, să fim pe o viteză potrivită și cum ne aducem din minte în corp, poate fi, în zilele noastre, o adevărată artă. Dar și un stil de viață pe care ar fi indicat să ni-l însușim, pentru a face călătoria numită viață cât mai prosperă și satisfăcătoare.
Ziua bună se setează cu rutina de dimineață
Auzim sau citim, tot mai frecvent, despre rutina matinală. Despre câteva obiceiuri menite să ne seteze mintea pentru activitățile care urmează și să ne confere o anumită stare de siguranță. Astfel, fie că sunt oameni care se trezesc foarte devreme și își termină exercițiile de înviorare înainte de răsăritul soarelui, fie că sunt alții care savurează liniștea dimineții în compania unei cărți bune și a unei cești de cafea ori de ceai, sau care aleg să își noteze în jurnalul zilnic lucrurile pentru care sunt recunoscători, toate acestea reprezintă instrumente ce ne readuc în prezent și ne ajută să ne planificăm ziua ce urmează, reducând stresul, crescând nivelul de energie și îmbunătățind productivitatea la locul de muncă.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Deși este posibil să fim la curent cu ceea ce literatura de specialitate ne îndeamnă să facem, posibil să ne regăsim în blocajul de a transforma teoria în practică. Din fericire, psihologii vin în întâmpinarea nevoilor noastre cu câteva strategii ce pot fi facil integrate în programul fiecăruia dintre noi, și anume:
Stabilește o intenție la începutul zilei
Pentru cineva care nu este obișnuit cu astfel de exerciții, poate fi ceva greu de pus în practică. Eu însămi recunosc că a-mi spune „Intenția mea de astăzi este să mă simt bine, relaxată și odihnită“ poate fi atât un gând cu sens, însă, în același timp, mi se cam pare deplasat să-l lansez în Univers. Cu toată lipsa mea de exercițiu, realizez că pentru toate aceste schimbări de paradigmă este necesar să fac ceva ce nu-mi este familiar. Și să fac din setarea intențiilor o practică continuă. După cum ne îndeamnă și psihologa Jessica Jackson (Modern Health), nu este nevoie de cuvinte mari, ci de gânduri afirmative, menite să ne anime vibrația și starea emoțională.
Stabilirea unei intenții, la începutul zilei, poate contribui la alinierea acțiunilor cu valorile noastre, la concentrarea asupra priorităților și la stârnirea entuziasmului. De asemenea, proiectarea unor planuri ce ar putea fi duse la bun sfârșit ne poate da avânt pentru a continua ceea ce am început.
Adoptă un ritual offline
Tendința generală este aceea de a ne verifica telefonul, de îndată ce deschidem ochii. Deși știm că nu este un obicei sănătos, continuăm să o facem, mânați de curiozitate sau de notificările cu sonor, care ne condiționează să fim pe pilot automat, dinainte să avem toate sinapsele neuronale activate. Specialiștii în sănătatea emoțională ne sfătuiesc să începem ziua conectați la propriul corp și deconectați de la tot ce este online. Avem nevoie să fim prezenți în offline, pentru a da restart proceselor cognitive și a prelua controlul conștient asupra a ceea ce facem.
Așadar, fie că alegem să citim, să scriem într-un jurnal, sau să facem mișcare, toate acestea ne pot furniza energie necesară gestionării provocărilor din viața de zi cu zi. Pe lângă activitățile deja amintite, discuțiile, planurile și cuvintele frumos alese adresate membrilor familiei ne pot armoniza viața și ne pot aduce cu picioarele mai înfipte în realitatea, per se. Să ne aducem că toate aceste clipe rămân întipărite în conștiința noastră și se propagă, de-a lungul zilei, aducând echilibru, integrare și speranță.
Începe cu o activitate matinală recreativă
Pentru aceia dintre noi ce nu suntem matinali, ideea unei activități recreative poate reprezenta o corvoadă în sine. Însă a găsi un lucru mic, infim, care ne poate binedispune, înseamnă, în egală măsură, o stimulare a endorfinelor, a căror activitate are un efect benefic asupra întregului organism.
Avem grijă de noi prin ceea ce mâncăm, orele pe care le contorizăm dormind, dar stă în puterea noastră să ne binedispunem. Poate suna ciudat, dar suntem singurii responsabili de starea noastră de bine, oricât de greu ne-ar fi să înțelegem acest lucru. Ludicul face parte din noi încă din perioada copilăriei. Suntem încurajați să ne jucăm, să ne bucurăm de orice lucru mărunt. Însă, odată cu trecerea timpului, ajungem să nu mai știm să facem asta, afundându-ne în griji, frici, anxietăți etc. Drept urmare, avem de trezit ludicul la viață, încă din momentul în care ne-am deschis ochii de bună dimineață. Putem fredona în gând o melodie despre care știm că ne binedispune. Putem să luăm niște creioane și să colorăm. Ne putem juca cu animalul de companie. Sau putem să observăm, plini de curiozitate, cum se mișcă fiecare mușchi ar trupului. Asta ca să listez doar câteva dintre activitățile de creativitate matinală.
De ce să facem asta?
Crearea unei rutine matinale ne poate ajuta să ne dobândim flexibilitatea psihologică și, astfel, să ne simțim mai puțin copleșiți în fața zilelor încărcate. După cum scrie Gáspár György în Mindfulness urban, suntem ființe menite să rezolvăm și gestionăm probleme. Important este să ne păstrăm mentalitatea deschisă și să ne permitem libertatea de a ne implica în ceea ce știm că este sănătos. Schimbarea vine dinăuntrul nostru și poate apărea la orice vârstă, dacă dăm dovadă de curaj și curiozitate. Sunt o persoană matinală de când mă știu, însă chiar și așa uit, adesea, că pregătirea zilei nu înseamnă doar planuri, alergătură și multe activități de bifat. Nimeni nu-i perfect, de aceea știu că pentru a avea energie și putere să duc (ceea ce îmi propun) la bun sfârșit, am nevoie să mă motivez și să-mi creez starea necesară. Și da, nimeni nu spune că va fi ușor, dar putem face lucruri grele, prin pași mici și conștienți.