Skip to content

Știrea care a făcut înconjurul lumii în ultima vreme a fost cea potrivit căreia Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat lui Paul Milgrom și Robert Wilson pentru inventarea noilor formate de licitații și pentru îmbunătățiri aduse teoriei licitației.

Astfel, potrivit site-ului news.standford.eu, Royal Swedish Academy of Science declara că „și-au folosit ideile pentru a proiecta noi formate de licitație pentru bunuri și servicii care sunt greu de vândut într-un mod tradițional, cum ar fi frecvențele radio (…). De descoperirile lor au beneficiat vânzătorii, cumpărătorii și contribuabilii din întreaga lume.“ În completare, Președintele Stanford, Marc Tessier-Lavigne, susținea plusvaloarea pe care contribuția muncii lor a adus-o societății moderne.

De altfel, numele celor doi laureați se regăsesc în diverse proiecte de licitații, precum și în strategii de licitare competitivă din diverse ramuri ale industriei (energia electrică, petrolieră, comunicații etc.).

Interesant este faptul că Paul Milgrom este „învățăcelul“ lui Robert Wilson, alături de care formează o excelentă echipă încă de la sfârșitul anilor ’70. Însă Milgrom nu este singurul său student care a primit premiul Nobel, ci este al treilea, după Alvin Roth (profesor de economie la Stanford) și Bengt Holstein (MIT).

Ceea ce-l diferențiază pe Milgrom este faptul că este recunoscut pentru felul în care „traduce“ cercetarea teoretică în unice elemente aplicabile; așadar, este un excelent profesionist în mentorat și predare. În acest sens, doctoranzii pe care îi pregătește au apreciat devotamentul pe care Milgrom îl afișează față de ei, precum și modul în care cuantifică propunerile de proiecte ale studenților săi.

℗PUBLICITATE



Entuziasmul afișat cu nesaț este, de asemenea, un alt element emblematic al lui Milgrom, un atribut atât de rar întâlnit în ultima vreme. Totodată, este caracterizat printr-o capacitate uluitoare de descompunere a unor elemente abstracte în imagini extrem de clare și ușor inteligibile.

Odată cu recunoașterea meritelor lor, Milgrom speră ca lumea să fie mai deschisă pentru alte idei care sunt, aparent, imposibil de pus în practică. 

Cei doi cercetători și-au expus, de asemenea, și explorările recente cu privire la modul de aplicare a licitațiilor pentru distribuirea echipamentelor de protecție personală și a ventilatoarelor mecanice, Milgrom subliniind necesitatea iminentă a existenței regulilor piețelor în perioadele de criză (mai exact a cunoașterii acestor reguli și a punerii lor în practică).

Accelerarea implementării tehnologiei de tip 5G reprezintă de asemenea o altă provocare pentru cei doi cercetători. 

Dincolo de aportul extrem de important adus umanității, legătura dintre cei doi este una fantastică, întrucât nu numai că formează o echipă imbatabilă, dar sunt și vecini. Extrem de simpatică este și modalitatea prin care Wilson i-a dat vestea colegului său, Milgrom: acesta din urmă era de negăsit pentru că dormea și a fost deșteptat cu vestea „Ai primit premiul Nobel!“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0