Skip to content

Știm că în februarie s-a tot vorbit despre iubire și celebrarea iubirii în cuplu. Dar, oare, este desuet să sărbătorim zilnic și iubirea de sine?! Deloc, zic eu! Este fundamental necesar și mai mult decât sănătos.

Într-o lume agitată, în care suntem adesea absorbiți de responsabilități și provocări de tot felul, uităm să ne acordăm nouă înșine atenția și iubirea pe care le merităm. Interacțiunile externe și așteptările celor din jur capătă o importanță prea mare, iar în acest context, să ne vorbim cu blândețe devine esențial pentru a ne menține echilibrul și starea de bine. În tumultul cotidian, este momentul să ne oprim și să ne întrebăm: „Oare când mi-am spus ultima dată «mă iubesc»?“. O autoevaluare sinceră poate dezvălui dacă ne acordăm timp să ne ascultăm nevoile și să ne recunoaștem valoarea, dezmorțindu-ne din exigențe (auto)impuse și renunțând să ne ghidăm după standardele lumii.

Iubirea de sine nu este un lux, ci o necesitate

A încerca să-i facem pe ceilalți fericiți, în timp ce ignorăm propriile nevoi, poate duce la epuizare și nemulțumire. Un pas important în direcția iubirii de sine este recunoașterea realizărilor personale. Adesea, suntem atât de concentrați asupra acumulării de noi obiective încât uităm să ne sărbătorim succesele trecute. Atunci când atingi un scop sau depășești o provocare, amintește-ți să te feliciți și să-ți spui: „Mă iubesc pentru eforturile depuse și pentru progresul realizat“.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


O altă componentă esențială a iubirii de sine este acceptarea imperfecțiunilor noastre. Suntem cu toții ființe umane, cu calități și defecte. A accepta și a iubi acele părți ale noastre care ne fac unici este un pas crucial în direcția unei iubiri de sine autentice.

Adoptarea obiceiului de a aloca timp pentru autoreflecție este o modalitate puternică de a ne exprima iubirea de sine. Prin meditație, journaling sau simpla contemplare a vieții, ne oferim șansa de a conecta în profunzime cu propriile noastre gânduri, sentimente, emoții.

Dialogul interior, un aspect adesea neglijat al iubirii de sine

Cum vorbești cu tine în momentele dificile? Trecerea de la un dialog autocritic la unul empatic și încurajator poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine și a bunei dispoziții generale.

Te invit să-ți iei alături băutura preferată, să cauți melodia favorită și să răspunzi măcar la câteva dintre întrebările de mai jos (la toate, ar fi genial!):

  • Ce aspecte ale personalității tale te fac unic(ă) și special(ă)?
  • Care sunt valorile tale fundamentale și cum se reflectă acestea în alegerile tale de zi cu zi?
  • Cu ce realizări personale te mândrești cel mai mult?
  • Cum te raportezi la propriile tale greșeli sau eșecuri?
  • Cum poți dezvolta mai multă înțelegere și blândețe față de tine însăți (însuți) în momentele dificile?
  • Cum te raportezi la corpul tău? Ai grijă de el cu iubire și respect?
  • Care sunt obiceiurile sănătoase pe care le poți adopta pentru a-ți îngriji corpul?
  • Cum poți să-ți exprimi recunoștința față de corpul tău?
  • Care sunt obiectivele personale care reflectă autentic cine ești și ce dorești să atingi?
  • Care sunt pașii mici pe care-i poți face pentru a-ți atinge aceste obiective?
  • Cum te raportezi la gândurile tale negative? Cum le poți transforma într-un dialog intern pozitiv?
  • Care sunt afirmațiile pozitive pe care le poți utiliza pentru a-ți întări stima de sine?
  • Ce activități te fac fericit(ă) și-ți aduc bucurie?
  • Cum poți integra mai multe din aceste activități în viața ta de zi cu zi?
  • Cum te simți atunci când acorzi timp pentru pasiunile tale?
  • Ce relații te susțin și te încurajează în dezvoltarea personală?
  • Cum poți să-ți stabilești limite sănătoase în relațiile tale?
  • Ce acțiuni poți întreprinde pentru a-ți îmbunătăți conexiunea cu cei din jurul tău?

Este esențial să ne reamintim că iubirea de sine nu este un act egoist, ci o modalitate sănătoasă de a ne îngriji de noi pentru a putea oferi din prea plinul nostru și celorlalți. Așadar, îți propun să te oprești pentru o clipă și să-ți spui astăzi: „Mă iubesc“.

Și, dacă te ajută, ține undeva la vedere și vorbele acestea celebre:

„A te iubi pe tine însuți este începutul unei iubiri pe viață.“  – Oscar Wilde  

℗PUBLICITATE



„Vorbește cu tine așa cum ai vorbi cu cineva pe care îl iubești.“ –  Brené Brown

„Când spui «da» celorlalți, asigură-te că nu îți spui «nu» ție însuți.“ –  Paulo Coelho

„Am învățat cu mult timp în urmă că cel mai înțelept lucru pe care îl pot face este să fiu de partea mea.“ – Dr. Maya Angelou

„Te critici pe tine însuți de ani de zile și nu a funcționat. Încearcă să te aprobi pe tine și vezi ce se întâmplă.“– Louise Hay

„Nu numai că iubirea de sine și iubirea față de ceilalți merg mână în mână, dar în cele din urmă nu se pot distinge.“ – M. Scott Peck

„Sunt ceea ce sunt: un individ unic și diferit.“ – Charlie Chaplin

„Nu ești o picătură în ocean. Ești întregul ocean într-o picătură.“ – Rūmī

„Odată ce ți-ai acceptat defectele, nimeni nu le mai poate folosi împotriva ta.“ – George R.R.R. Martin


Citește și:

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%