În fiecare zi, ne punem în calendar activități, întâlniri importante în context profesional ori personal și ne trăim viața în funcție de priorități. De cele mai multe ori, împărțim timpul îmbinând viața de familie cu cea profesională. Lucrurile se desfășoară rapid, am bifat primul punct din to do list, trecem la următorul și tot așa, până epuizăm tot ce ne-am notat în agenda zilnică. La finalul zilei, constatăm că uneori puteam face lucrurile diferit obținând rezultate mai bune, alteori suntem împăcați că am reușit să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. În goana după rezultate și activități bifate uităm un lucru esențial: să ne dăm întâlnire cu noi înșine și să facem din această întrevedere un obicei zilnic de sănătate mintală, fizică și emoțională.
La prima vedere, poate părea cel puțin ciudat să-ți dai întâlnire cu tine însuți și să te observi în fiecare acțiune din lista de priorități, să-ți observi gândurile care îți trec prin minte, emoțiile și senzațiile corporale asociate cu acestea. Apoi, după ce starea de prezență devine parte din a fi în fiecare activitate pe care o întreprindem, începem să ne obișnuim să trăim din plin.
Când simțim cel mai intens obiceiul întâlnirilor cu noi înșine?
Poate te întrebi de ce să faci din întâlnirea ta cu tine o rutină zilnică? Mai concret, cum poți să fii în contact cu gândurile tale, cu emoțiile și cu senzațiile corporale asociate cu acestea în timp ce ești prezent(ă) în fiecare activitate pe care o faci? Pe de altă parte, implementarea unui obicei și integrarea lui în rutina zilnică presupune multă disciplină și implică mulți factori care, uneori, pot să facă această practică mai dificilă sau chiar să ducă la renunțarea implementării ei.
Am vrut și eu să mă conving de utilitatea unui astfel de demers și mi-am dat voie să-l experimentez cu intenția de a-l transforma într-un obicei zilnic, pentru a avea o imagine mai clară asupra sănătății mele (mintale, fizice și emoționale). Mi-am dat întâlnire cu mine într-o zi în care agenda îmi era încărcată cu sarcini care cereau implicarea mea cu toate rolurile sociale pe care le am: soție, mamă, terapeut. De dimineață, primele sarcini din listă au mers ușor și după primele trei puncte am trăit un sentiment de împlinire, bucurie și recunoștință.
Lucrurile s-au complicat atunci când testul fiului meu (de COVID-19) s-a pozitivat, chiar înainte de a merge la școală. Iată-mă la prima confruntare cu o situație în care a trebuit să iau decizii, să mă organizez, să parcurg toți pașii care se impun într-o astfel de situație, în contextul în care ne aflăm. La nivel mental am gestionat foarte bine, concentrându-mă pe ce aveam de făcut concret (atât în familie, cât și în plan profesional). Din punct de vedere emoțional, acceptarea realității ne-a creat disconfort, mai ales în primele minute după ce testul s-a pozitivat. Apoi, după ce ne-am mai obișnuit cu situația (și pentru că simptomele fizice ale fiului meu au fost ușoare), ne-am liniștit și am simțit că suntem în control și în funcționare. Din punct de vedere fizic, nu am resimțit disconfort, corpul meu s-a adaptat suficient de bine la situație. În plan profesional, singura modificare pe care am făcut-o a fost trecerea ședințelor din cabinet în online. Concluzionând experiența acesta, mi-am dat seama că la gestionarea eficientă a situației nou apărute au contribuit miile de întâlniri pe care mi le-am dat cu mine însămi și anii pe care i-am petrecut în programe de autocunoaștere și învățare continuă.
Avem nevoie de întâlniri cu noi înșine pentru a face față provocărilor vieții
Dacă analizăm mai profund lucrurile, în rutina noastră zilnică, suntem prea puțin atenți la ce facem cu ceea ce simțim; ce facem cu semnalele pe care le primim de la corpul fizic în situații-limită sau provocatoare; ce facem cu mintea care uneori „croșetează“ scenarii pentru a ne ajuta să găsim cele mai bune strategii să ieșim dintr-un impas. De aceea, întâlnirea ta cu tine poate fi unul dintre acele momente în care să-ți creezi contextul de a numi ceea ce simți, să-ți îndrepți atenția spre nevoile tale, spre resursele pe care le ai sau de care crezi că ai nevoie, pentru a obține beneficii maxime din acțiunile în care te implici.
Pe lângă toate cele menționate mai sus, întâlnirea ta cu tine te poate pune față în față cu lucrurile mai puțin plăcute din viața ta, cu emoții și stări pe care ai încercat să le ignori și care ies la suprafață în contexte de viață diferite. Acum nu le mai poți ignora sau ascunde sub preș, pentru că dacă faci acest lucru în mod repetat, ele tot vor găsi o cale să te ajungă din urmă și să se exprime.
Astfel, poți aduna informații prețioase despre tine, despre valorile tale personale, despre limitele pe care le ai sau nu în relaționarea cu alte persoane, despre darurile, înzestrările și talentele tale. De asemenea, poți să-ți evaluezi reziliența, dar și gradul de risc pe care ți-l poți asuma într-un anumit context.
Acordă-ți timp pentru întâlnirea ta cu tine și transformă acest obicei într-o rutină zilnică pentru sănătatea ta mintală, fizică și emoțională!