Skip to content

Primele două luni ale anului sunt perioade destul de anoste: e frig, caloriferele nu prea ne-ajută dacă se întâmplă să locuim prin capitala României și… cam numărăm pe degete zilele cu soare. 

Mulți dintre noi visează la vară cu ochii deschiși. Am da orice să ne răsfire briza oceanului pletele și să avem tălpile pline de nisip. Asta, evident, în timp ce ne întindem pe o plajă exotică la soare, sorbind din laptele unei nuci de cocos proaspăt căzută din cocotierul de alături.

Fără griji, fără bătăi de cap, departe de griul de iarnă al orașelor. Clișeu, știu, știu, dar ce-ar fi viața dacă nu am și visa cu ochii deschiși? (râde)

Și dacă te gândești serios să evadezi dintr-un început de an geros și să-l dai pe un altul cu 30 de grade în termometre și cu tot scenariul de mai sus, ai nevoie doar de un pic de entuziasm și un buget bunuț.

Din fericire, mi-am concentrat toți banii necheltuiți în 2020 (pentru că… pandemie) și i-am investit în sufletul meu, ca să ajung pentru șapte zile în rai. Literalmente! M-a întrebat zilele trecute un prieten: „a fost fain în Dominicană?“

Iar eu am răspuns fără să stau o secundă pe gânduri: Ohooo, a fost senzație, doar e Caraibe! 

Cel puțin din ce am reușit să vizitez. Și nu, n-am stat numai în resort. Dacă dai un search pe internet, ți se recomandă călduros să nu prea ieși din cauza micilor furturi. E ca și cum ai face asta în orice zonă din România. Că doar și-n autobuz îți ții geanta aproape, nu? Așa că treci peste acest mic impediment and go see the world!

Ce merită să cunoști despre Dominicana

Dominicana e faimoasă pentru plajele cu nisip alb fin, apele turcoaz, vegetația abundentă, resorturile luxoase, lagunele de-un albastru lacrimă, scufundări și inclusiv cascade, peșteri, munți, dar și pentru istoria ei. Are cam tot ce vrei. Bani și timp să ai, să descoperi suficient.

Pentru istorie te duci în capitala Santo Domingo, dar și pentru viața de noapte. Eu o să mă concentrez pe zona pe care am vizitat-o: Punta Cana. 

Viză: N-ai nevoie. Poți merge cu pașaportul.

Vaccin: Nu e obligatoriu să prezinți certificatul la sosire. Dar se cere prezentarea certificatului de vaccinare cu 2 doze de vaccin sau testul PCR (făcut cu cel puțin 7 zile înainte) ca să intri în unități din afara hotelurilor și complexurilor turistice

Bani: Ia-ți dolari americani la tine, cash. Nu ai nevoie de pesos dominicani. Ca să scoți de la ATM, e posibil să te taxeze și cu 3 dolari.

Spray împotriva țânțatilorMust have! Mai ales când plouă, se adună în găști și te ciuruiesc. E și multă vegetație, ce-i drept.

Taxi: Recomand Uber. Pentru 20 km am plătit 10$. Și am mers de vreo 4 ori. E super ok prețul. Taxi-urile normale sunt mai scumpe. Ne-am și împrietenit cu Rafael care ne-a dat următoarele ponturi: 

℗PUBLICITATE  • cel mai bun rom de la ei e Brugal sau Matusalem.
  • cei mai ok pe excursii sunt cei de la Escuba Caribe.
  • dacă te oprește poliția cât ești în Uber sau oricine altcineva, e bine să zici că ești prieten cu șoferul. Așa îl scapi și pe el de încurcături. Au fost cazuri când șoferii de taxi i-au mai șicanat pe cei de la Uber. Sounds familiar, vă aduceți aminte cum era și la noi acum 3 ani. Motivul? Încă nu s-a reglat piața de car sharing la ei.

Și pe scurt, ca să vă imaginați cât de greu le e dominicanilor, Rafael a lucrat în turism până anul trecut, până când și-a luat două joburi ca să supraviețuiască: ziua e șofer de Uber, noaptea lucrează la hotel, stă cu părinții, cu soția și cu cei doi copii și strânge bani pentru casa lui, ca să se mute în curând, pentru că, „nu-i așa, e bine să stai cu ai tăi, dar mai ai nevoie și de un pic de intimitate“. Super băiat.

Fii gata să negociezi, odată ce ai ajuns în Republica Dominicană

E bine să știi dinainte că e țara târguielilor și a tips-urilor, asta ca să n-ai surprize pe-acolo. 

  • Ne-am negociat camera de la hotel (deși era plătită înainte, cu all inclusive) pentru un upgrade: nouă ne-a luat 100 dolari, de la alții au reușit să scoată 400 dolari pe același lucru.
  • Mi-am negociat la sânge suvenirurile – o cămașă, o poșetă și niște chichițe pe care probabil aș fi dat dublu. Deși urăsc din tot sufletul să mă târguiesc, am reușit în ultima zi să-i fac pe patron și vânzător să se certe din cauza mea, că n-au scos suficient de la mine. Cică dacă îi lași supărați pe vânzători, înseamnă că ai negociat bine. (râde)
  • Aproape că ne-am fi negociat și excursiile extra dacă nu le-aș fi cumpărat dinainte de pe tripadvisor. În resort erau prețuri de două ori mai mari.

În ceea ce privește tips-urile, ia-ți bancnote de un dolar la tine. Ceva mai multe. (râde)

Dominicanii sunt un popor relaxat, nu par să se streseze inutil. Îmi dau senzația că uneori plutesc pe un norișor de zahăr, cu câtă migală vin fetele alea care te servesc, unduindu-și șoldurile.

E vorba aia: ei sunt relaxați pentru că nu au nimic de pierdut, noi ne stresăm pentru că nu avem destul. O lecție destul de bună pe care am învățat-o aici.

Lucruri de văzut și făcut în Republica Dominicană, Punta Cana

1. Insula Saona – insula pe care s-au filmat Pirații din Caraibe, nu e de ratat dacă ajungi acolo, e raiul pe pământ – 59$/pers – vezi aici mai multe.

2. Indigenous Ecological Eyes Park – lagune limpezi și albastre în care poți să faci baie, intri într-o pădure tropicală cu cameleoni, broaște țestoase, o nebunie – 50$/pers  – vezi aici mai multe.

3. Punta Cana Village – un loc al bogătașilor, poți admira caselor lor și mânca la unul dintre restaurantele de acolo. Opțional, poți să mergi la sala pe care o au în aer liber – e o super experiență pentru pasionații de sport.

4. Plimbări pe plajă – e gratis, și da, te poți plimba. Pe net iar spun că nu e recomandat. Eu am alergat la apus și la răsărit (plajele sunt delimitate), dar e bine să nu fii singur.

5. Scape Park – tiroliană, hiking, expediții în peșteri, înot în Hoyo Azul, care e mai popular, dar se aseamănă cu Indigenous Ecological Eye Park. Din păcate, ne-am propus, dar nu am reușit să ajungem. Oricum, trebuie să fie o super experiență – 129$/pers.

6. Snorkeling, scufundări – nici pe astea nu am ajuns să le facem. Cred că aș fi avut nevoie de 2 săptămâni pentru toate, dar chiar dacă nu le-am făcut, tot recomand, că ieși pe plus la experiențe – 89$/pers.

În final, aș vrea să menționez de Manati Park – e una dintre atracțiile turistice principale format dintr-o grădină zoologică și dintr-un parc cu crocodili, păsări tropicale și delfini. Trebuie să spun că majoritatea celor care merg în Punta Cana au poză cu delfinii sau cu papagalii de acolo. Eu nu obișnuiesc să vizitez astfel de atracții turistice, pentru că nu cred în grădini zoologice și animale ținute în captivitate doar pentru distracția oamenilor. Am avut șansa să văd delfini jucându-se în habitatul lor natural, în Marea Neagră, probabil mi-ar lăsa un gust amar să îi văd închiși, prestând jocuri pentru turiști. Dar aici e vorba de opțiunea fiecăruia și de valorile sale. Din suflet, însă, mi-aș dori să scăpăm de acest obicei când sunt atâtea opțiuni de petrecere a timpului liber.

Acestea fiind spuse, rămâi #alandala și ne „citim“ data viitoare cu o nouă destinație interesantă de descoperit împreună. 

Lucrez în radio de 8 ani, sunt prietenă în timpul liber, fiică și femeie, iar câteodată un copil tembel. Dar mereu alandala… în tot ce fac, în orice sunt. Iubesc frumosul și energia bună. Trag cu urechea la oameni, pe stradă și sunt o maniacă: fac poze locurilor. Am o boală incurabilă: „descoperitul“. Caut să găsesc locuri și să cunosc oameni, sap până le aflu poveștile, apoi le împărtășesc cu apropiații. Acum, voi sunteți apropiații mei. Sunt pilotul tău digital. Poți să-ți pui sau nu centura, eu îți garantez cele mai alandala călătorii!

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0