fbpx
skip to Main Content
Un Altfel De 1 Iunie, Dar Cu La Fel De Multe Amintiri Pozitive

Prima zi de vară o asociem mereu cu Ziua Copilului, cu momentele în care toți ne permitem să redevenim copii, fie chiar și pentru câteva momente. Acest sentiment al copilăriei ne este prezent mereu în suflet, ne trezește amintiri plăcute și ne dă uneori o notă de melancolie.

Ziua de 1 Iunie a fost proclamată Ziua Protecției Copilului, dar și-a schimbat specificul în Ziua Copilului. Iar anul acesta, 1 Iunie va fi diferit – la fel ca toate lucrurile care ne-au schimbat existența în ultima perioadă. Va fi un 1 Iunie lipsit de acel zgomot al copilăriei, de gălăgia petrecerilor pentru copii, oriunde ar fi fost ele (acasă, în parcuri, la școală sau la mall).

Există soluții salvatoare?

Este cât se poate de evident că, pentru sănătatea emoțională a copiilor noști, nu putem să lăsăm această zi să fie umbrită de COVID-19. Astfel, în puținul timp care a mai rămas până atunci, merită să ne gândim la o strategie prin care să le facem ziua de 1 iunie memorabilă. Putem inventa ceva mai puțin obișnuit în materie de petreceri, dar – indiferent ce-am face – este important să le oferim momente plăcute sărbătoriților, pentru a le dovedi că suntem rezilienți și plini de creativitate.

Dacă sunteți acasă cu copiii și doar plimbarea de familie în parc nu este suficientă (știm că este dificil să organizați acea petrecere pe care și-o doreau), iată câteva idei simple, ce pot da un alt ton întregii zile:

• Copiilor (de regulă) le place micul dejun, astfel că acesta este primul moment în care putem introduce în scenă câteva surprize care să facă de neuitat această zi, atât pentru copilul nostru biologic, cât și pentru copilul interior. Putem prepara împreună un altfel de mic dejun, alegând ceea ce știm că-i face copilului plăcere – unul în care să nu fim restricționați nici de timp și nici de sarcinile de la birou. Creați sandvișuri vesele, agățați în casă câteva baloane sau riscați să faceți dezordine cu un tub de confetti și se va observa imediat diferența.

• Rupeți din timpul vostru și acordați-i mai multă atenție copilului decât de obicei. Știm cu toții că dulciurile le plac copiilor, așadar gătiți desertul de 1 Iunie împreună. Alegeți împreună rețeta preferată (una care să nu conțină prea mult zahăr) și dați-le o pauză curierilor care fac nenumărate livrări. Gestul va fi mult mai apreciat de către copil, decât surpriza de a primi un tort sau vreun alt desert gata preparat de alții.

• Copiii pictează, uneori mai mult decât trebuie, continuând opera de artă și pe covor sau perete. Permiteți-vă o zi mai specială, în care să vă pictați la propriu. Creați-vă propriul tablou de familie, realizat din amprentele palmelor voastre. Ce poate fi mai personal decât un tablou în living, făcut chiar de voi? Cu siguranță, momentul nu va fi uitat repede, iar prietenii, la următoarea vizită online, vor aprecia creația.

℗PUBLICITATE


• Puțină muzică și gălăgie este o altă plăcere a copiilor. Puteți alege o mulțime de programe de karaoke și petrecerea se va dezlănțui rapid. Copiii vor aprecia momentul și chiar puteți să vă alăturați show-ului. Doriți să mergeți mai departe cu petrecerea? Nimic mai simplu – social media vă ajută. Creați o întâlnire online cu prietenii copilului și vor continua petrecerea așa cum știu ei mai bine. Va fi o experiență de care își vor aminti cu drag peste ani.

• Vă este dor de atmosfera sălii de cinema? Se poate improviza un cinema și acasă. Sunt din ce în ce mai dese proiecțiile din balcon sau de pe terasă. Dacă dețineți un astfel de loc și un videoproiector, venirea serii poate însemna startul unui film în aer liber, pe care îl puteți viziona împreună cu vecinii și copiii vecinilor voștri. Este imposibil de realizat acest concept? Televizorul din sufragerie rămâne întotdeauna cel mai confortabil cinema. Trageți draperiile, aduceți un vas mare cu popcorn și câte un pahar cu suc și veți fi reprodus atmosfera sălii de cinema.

Purtați cu copilul vostru o discuție despre alți copii, care nu se pot bucura de toate surprizele unei zile de 1 Iunie. Astfel, îi veți dezvolta spiritul civic. Faceți curățenie în lada cu jucării și în bibliotecă. În mod sigur, veți găsi câteva cărți de care s-ar bucura și alții, fără să mai punem la socoteală mulțimea de jucării care le-ar face o reală bucurie copiilor ce provin din familii modeste din punct de vedere financiar. Identificați împreună unde anume puteți dona aceste lucruri și învățați-l pe copil cum le poate face și el bucurii altora, încă de la o vârstă cât mai mică.

Indiferent de modalitatea pe care o veți alege pentru a petrece această zi, indiferent de activitățile pe care le veți realiza sau pe care le veți inventa, cel mai important este să petreceți acest timp împreună cu copilul. Vorbiți cu el mai mult decât în alte zile, acordați-i mai multă atenție, ascultați-l și astfel relația pe care o dezvoltați va una durabilă și de calitate.

Faceți în așa fel încât ziua de 1 Iunie să fie un moment așteptat cu drag în fiecare an. Astfel, veți umple cu amintiri frumoase un album al copilăriei – plin de iubire și apreciere.

În loc de încheiere

La finalul zilei, când trageți cortina, opriți-vă pentru un moment, respirați conștient și fiți pentru câteva minute din nou copii. Veți aștepta următorul 1 Iunie cu mai mult drag. Un 1 Iunie pe care ni-l dorim la fel ca și înainte – alături de prieteni și persoane dragi.

Cosmin Tuduran

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Back To Top
×Close search
Caută