Skip to content

Orice nou anotimp este o nouă oportunitate de rearanjare a mediului nostru intern – a ceea ce simțim, percepem și conștientizăm –  pe măsură ce zilele încep să arate diferit. Așa cum natura își redecorează spațiul, așa și spațiul din interiorul nostru are ocazia să arate diferit. Toamna aduce cu sine noi culori, texturi, iar sentimentele noastre capătă și ele noi nuanțe. În acest an, pe fondul pandemic de oboseală și alte schimbări globale recente, adaptarea sezonieră (în engleză, seasonsal adaptation) ‒ un fenomen de adaptare dictat de modificările din natură ‒ este simțită mai copleșitor ca oricând. Poate că septembrie cu iz încă de vară nu a lăsat pe deplin adaptarea sezonieră să ne cuprindă, însă octombrie și noiembrie reprezintă un prilej bun să acordăm spațiul necesar minților și trupurilor noastre să fie cuprinse de efectele toamnei, treptat și cu blândețe.

Schimbările prin care trecem toamna

Studii recente arată că acest fenomen de adaptare sezonieră influențează sistemul nostru nervos – căruia îi poate lua ceva timp să se adapteze la schimbările din jur (temperatură, lumină și alte modificări specifice fiecărui nou anotimp).

Acest proces ne poate răpi mai multă energie, mai ales în adaptarea de la sezonul cald la sezonul mai rece (trecerea vară-iarnă) și poate avea manifestări foarte asemănătoare depresiei ușoare în unele cazuri. Însă, chiar dacă se simte așa, este mai degrabă modul sistemului nostru nervos de a face față unor elemente în schimbare, elemente cu care suntem profund conectați din toate punctele de vedere.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Seamănă foarte tare, metaforic vorbind, cu a conduce în timp ce tragem frâna de mână. Însă totul este temporar. Se poate dovedi foarte util să invităm noi rutine și moduri de operare mai blânde în spațiul acesta de trecere, pentru a simți cât mai naturală trecerea spre un nou anotimp.

Cum să avem grijă de noi toamna

Notez aici câteva dintre rutinele care au făcut pentru mine tranziția mai ușoară, de fiecare dată, cu invitația de a le face spațiu în viețile noastre. Ele sunt simple, inspirate din mișcarea slow living – de trăit mai încet și conștient, în pas cu ritmul naturii. Pot fi implementate ușor și introduse, pas cu pas, în zilele noastre de toamnă:

  • Mișcare blândă și constantă: mers pe jos, dans, yoga ‒ orice ne conectează cu corpurile noastre într-un mod intuitiv. Pentru mai multe detalii științifice despre inteligența corpului, vă recomand volumul scris de dr. Peter Levine – Într-o voce nerostită.
  • Expunere constantă la lumina naturală, mai ales când ziua începe să își modifice lungimea în raport cu lăsarea serii. Practicile daneze sunt renumite în acest sens. De aceea, poate găsești inspirație și în munca lui Meik Wiking.
  • Utilizarea de materiale moi, călduroase, și de haine care se simt ca o îmbrățișare. Avem atât de multă nevoie de grijă și compasiune de sine, încât nicio zi nu ar trebui să treacă fără să dăm dovadă de iubire de sine.
  • Băuturi calde sau călduțe (la alegere) care să includă condimente ce ajută în acest nou sezon mai rece (ghimbir, turmeric, scorțișoară, piper etc).
  • Revizuirea rutinei de somn și, poate, o ușoară adaptare a ei. În cartea Mindfulness urban, autorul Gáspár György are un capitol întreg dedicat calității somnului.  
  • Reconectarea cu obiceiuri sociale de interior: jocuri cu prietenii, mese gătite în familie. Iar aici, pentru inspirație, poate merită consultate jocurile de societate din gama The Funny Brand.

În concluzie: este util să fim blânzi cu noi, să invităm mai multă tihnă și să ne acordăm timp și spațiu să ne reacomodăm la toamnă și la tot ceea ce aduce cu sine. Asemenea unui update de software – durează puțin până se instalează complet, ca sistemul să funcționeze la potențialul maxim.

Raluca Ene − Psiholog și psihoterapeut în formare, consultant HR și profesor de yoga, cu experiență de peste 10 ani în domeniul resurselor umane, în lucrul cu echipe globale. Pasionată de tot ceea ce înseamnă natura umană și potențialul fiecăruia, neuroștiință, productivitate și mindful living. Ghidată de curiozitatea înnăscută, iubește cafeaua, conversațiile, soarele și crede cu tărie că suntem creatorii propriei vieți − pas cu pas, cu blândețe și conștientizare. Pe Raluca o găsiți pe ralucaene.net.

Caută
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%