Skip to content

În lumea internetului, simpla căutare a cuvântului „fericire“ ne aduce în fața ochilor mii de articole despre cum și ce să facem, ca să fim fericiți. Despre cum fericirea nu se caută, ci se găsește în fiecare dintre noi, dacă știm cum să ajungem la ea. Putem spune că avem toata informația și capacitatea de a fi fericiți. Totuși, realitatea ne arată că nu e atât de simplu.

În apropierea sărbătorilor, suntem îndemnați să facem o retrospectivă cu privire la ceea ce se întâmplă în viața noastră. Creierul procesează mai amănunțit informația cu un conținut negativ și, adesea, ne aducem aminte de experiențele negative mai repede decât de cele pozitive.

Este util de știut că o parte din fericirea noastră este scrisă în gene. Cu alte cuvinte, indiferent de evenimentele prin care trecem, avem tendința de a reveni la o „fericire inițială“, determinată în proporție de 40% de temperament. Acesta e moștenit genetic și nu poate fi schimbat. Așadar, fericirea noastră are anumite limite. Totuși, există unele aspecte legate de mediul de viață, pe care le putem schimba pentru a obține o stare psihică mai bună.

Fericirea nu se ascunde în mall sau supermarket

În pragul sărbătorilor, focusul nostru este acela de a avea mai mult – cadouri, vacanțe, alimente. Totuși, în fuga după cumpărături sau consum excesiv, ne surprindem nemulțumiți și mai puțin fericiți decât credeam.

Răspunsul poate fi acela că focalizarea asupra bunurilor este o rută înșelătoare către starea de bine.

Comportamentul nostru, inclusiv cel de cumpărător, este în mare măsură determinat de emoțiile noastre.

Ne-ar fi de ajutor să avem curajul de a le identifica, de a stabili posibila cauză și de a încerca o modalitate mai sănătoasă de exprimare a lor. Poate părea surprinzător, însă reușita de a nu cumpăra ceva sau de a te abține de la un dulce în plus poate aduce multă satisfacție.

℗PUBLICITATEImplicarea în relații sociale – un bun predictor al fericirii

Sărbătorile sunt un prilej de a relua legătura cu diverși oameni. Fie că ne referim la întâlnirile cu familia extinsă, fie la foștii colegi, deschiderea către a cunoaște experiențele celorlalți și curajul de a vedea oamenii prin lentile noi vin la pachet cu o stare mai bună.

Modul în care alegem să funcționăm în relații și să le păstrăm semnificația ne influențează calitatea vieții.

Lucrează la visul tău

Judecăm fericirea gândindu-ne la arii importante, precum munca sau viața personală, și la cât de des avem emoții pozitive raportat la acestea. Totuși, scopul nu ar trebui să fie exclusiv căutarea stărilor de bine sau așteptarea ca diverse evenimente să ne producă bucurie.

Efortul depus pentru atingerea unui scop important și progresul către un țel au efecte benefice asupra stării de bine, chiar dacă procesul în sine este solicitant și anevoios. Cu alte cuvinte, este indicat să țintim către rezultate importante pe termen lung, chiar dacă stările imediat următoare nu sunt cele mai plăcute.

Grija față de cei din jur stimulează starea de bine

Căutarea cu orice preț a propriei fericiri nu conduce către rezultatul dorit. Din contră, oferirea de momente plăcute și împlinirea nevoilor celorlalți ne poate face mai fericiți.

Un studiu recent descrie cum o serie de angajați au primit bonusul anual, iar modul în care au cheltuit banii a avut un impact mai mare asupra stării lor de bine decât primirea banilor. Angajații care au folosit o parte din bani ca să-i ajute pe alții s-au declarat mai fericiți decât colegii lor care i-au cheltuit pentru satisfacerea propriilor nevoi.

Sărbătorile, ca orice altă perioada din an, nu trebuie să presupună căutarea fericirii cu orice preț. Totuși, pot fi un prilej bun de a ne conecta cu cei din jur și de a fi recunoscători. Acestea ar putea fi, pentru unii dintre noi, primele sărbători în care să dăm dovadă de cumpătare, deschidere și determinare în a fi mai buni cu noi și cu cei din jur.

Iulia Filip este psiholog, M.A. și consilier acreditat pentru dezvoltare personală. Susține importanța construirii unor relații interpersonale de calitate. Și-a păstrat de-a lungul timpului curiozitatea legată de factorii din spatele comportamentului uman. Crede în folosirea propriilor resurse pentru conturarea unei vieți cu sens.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0