Tot mai mulți experți pasionați de psihologia relațională ajung să formuleze – folosind aproape aceleași cuvinte – un principiu care astăzi e susținut și de către unul dintre cele mai ample studii longitudinale de natură psihologică din istoria omenirii: Calitatea vieții noastre este puternic influențată de calitatea relațiilor noastre.
De curând, s-a încheiat un studiu grandios realizat de către mai multe generații de cercetători de la Universitatea Harvard, care s-a derulat pe o perioadă de 80 de ani și care conchide fără nicio urmă de îndoială că, atunci când vine vorba despre predictorii fericirii umane, relațiile de cuplu și cele de prietenie se situează înaintea succesului sau a banilor.
Partea interesantă este că, pe parcursul celor 8 decenii, din rândul participanților incluși în grupul experimental au făcut parte și nume sonore din istoria Americii – fostul președinte John F. Kennedy și Ben Bradlee, executive editor la The Washington Post.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ultimul coordonator al studiului început în 1938 și încheiat în acest an, dr. Robert Waldinger – devenit un nume de rezonanță mondială în urma prezentării TED – spune că: „Partea cea mai surprinzătoare este că relațiile noastre și nivelul de fericire pe care-l resimțim în aceste relații au o influență covârșitoare asupra sănătății noastre“.
Și tot psihiatrul american adaugă: „A avea grijă de corpul nostru este important, dar a veghea asupra relațiilor noastre este de asemenea o formă de grijă de sine. Ceea ce este revelator pentru noi.“
Rezultatele faimosului studiu vin să susțină încă o dată, în mod științific, faptul că în țara noastră era mai mult decât necesară o campanie națională așa cum este #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. Că relațiile nu sunt apă de ploaie și că impactul acestora este mai important asupra sănătății și viitorului nostru decât puterea banilor sau avantajele faimei.
Mai mult decât atât, nevoia umană de atașament este indiscutabilă, iar însingurarea este ucigătoare pentru minte, suflet și trup – aceasta are un efect mai nociv asupra ființei umane decât consumul de tutun ori de alcool sau lipsa de activități sportive.
Prin urmare, concluziile sunt clare: „Relațiile sănătoase nu doar că ne protejează sănătatea fizică, dar au și un input major atât asupra creierului uman, cât și al viitorului umanității“ – declară colegul nostru Gáspár György, psihoterapeut relațional și autor al cărții Revoluția iubirii: o altfel de poveste despre atașament și relații.