Skip to content

A fi părinte este darul neprețuit pe care natura ni-l oferă. Încă de la aflarea sarcinii, suntem cuprinși de o avalanșă de emoții, aflăm iute de câte schimbări suntem capabili, apar griji pe care înainte nu le cunoșteam, întrebări despre ce va urma, despre cum să facem ca să fie bine. Apare însă și iubirea necondiționată față de noul membru, iubire ce ne înzestrează cu puteri magice împotriva nopților nedormite, febrelor și altor evenimente. Aflăm că limitele noastre sunt mai largi decât credeam și că rezistăm, că dorința de a-i fi bine copilului ne sprijină să reuşim.

Schimbările se produc ȋn fiecare zi de creştere a copilului, ȋn viețile tuturor. Parcă ȋnvățăm din nou să privim, să păşim, să ne bucurăm. Pe măsură ce ei cresc, adunăm amintiri. Și noi, şi ei. Rostim des: „Să fie sănătos!“, aceasta fiind dorința tuturor.

Dar viața ne ȋncearcă şi cu evenimente neplăcute. Aflarea unui diagnostic este unul dintre acestea, iar dacă este unul oncologic, incertitudinea ne panichează. Durerea imensă pe care o simțim nu poate fi descrisă, de data aceasta resursele și puterile noastre părinteşti nefiind suficiente. Timpul pare că trece şi prea greu, şi prea repede.  Acesta este momentul ȋn care avem nevoie de ajutor, de echipă. Acceptați sprijinul tuturor celor apropiați și eliberați-vă de cȃt mai multe responsabilități, pentru a cȃştiga timp cu copilul dumneavoastră.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Exprimați-vă sentimentele, nu vă temeți să folosiți cuvinte, să-i arătati afecțiunea, nu ȋncercați să „păreți tari“, zȃmbiți-i. Copiii primesc moştenire de la părinți amintirile. Toate sentimentele noastre de ataşament şi iubire sunt pentru ei – oferiți-le. Doar aşa capătă valoare: atunci cȃnd copilul le cunoaşte. Nu are nimeni garanția clipei următoare; de aceea, valorificați prezentul.

℗PUBLICITATE



Lăsați partea medicală ȋn seama doctorilor, cu ȋncrederea că vor face tot ce este necesar pentru a vă ajuta. Nu pierdeți timpul citind diferite studii, metode, instrucțiuni. Garantat, medicul dumneavoastră le cunoaşte şi vă va oferi informații despre ȋntregul proces terapeutic.

Oferiți-vă timp de odihnă, pauze ȋn care să vă refaceți. Poate sta şi altcineva o vreme cu copilul, ca să ȋi citească sau să ȋi povestească ceva. Iar dumneavoastră veți gestiona mai bine situația, dacă nu veți fi epuizați.

Copiii ȋnțeleg sentimentele părinților. Este firesc, cȃtă vreme ați avut la un moment dat chiar şi un limbaj vorbit doar de părinte şi copil. E bine să fim oneşti cu ei, indiferent de vȃrsta lor. Priviți-i cu ochii blȃnzi, zâmbiți-le cum doar părinții ştiu, fiți lȃngă ei!

Aiten Simon-Abzait este medic rezident în psihiatria pediatrică și psihoterapeut în formare în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%