Skip to content

Rubrica #AltfelDespreOameni, de pe paginadepsihologie.ro, aduce în prim-plan personalități care pun umărul la construirea unei societăți mai bune, prin decență și muncă asiduă. Această constelație de caracteristici o are și invitatul nostru de astăzi, medicul Vivek Murthy, cel de-al nouăsprezecelea șef al serviciilor medicale din Statele Unite, care scrie istorie și contribuie la promovarea unei vieți împlinite din punct de vedere fizic și relațional.

O familie cu tradiție în lumea medicală 

S-a născut în Huddersfield (Yorkshire), într-o familie de imigranți din India (Karnataka).

Istoricul familiei sale este unul recunoscut în domeniul medical, Vivek Hallagere Murthy fiind fiul medicului H. N. Lakshminarasimha Murthy și al lui Myetraie Murthy, respectiv nepotul lui H. C. Narayana Murthy (fost director al Mysore Sugar Company). Tatăl său și-a desfășurat activitatea ca ofițer medical de district și în anul 1978, părinții și-au stabilit cabinetul medical în Miami, iar familia s-a mutat acolo.

Murthy a beneficiat de o educație exemplară: a absolvit liceul Miami Palmetto în 1994, ca șef de promoție și, trei ani mai târziu, a absolvit Universitatea Harvard magna cum laude. Însă parcursul său educațional nu s-a oprit aici, dr. Murthy urmând un doctorat la Școala de Medicină Yale și un MBA la Școala de Management Yale și a obținut și bursa „Paul & Daisy Soros“.

Nici soția sa, medicul Alice Chen, nu e mai prejos: originară din San Francisco, dr. Chen este absolventă a Universității Yale, a terminat cursurile școlii de medicină Weill Cornell și și-a pregătit doctoratul în ingineria și caracterizarea proteinelor în laboratorul dr. Chaitan Khosla, de la Universitatea Stanford. Potrivit site-ului yourtango.com, în prezent, dr. Chen este Președintele Consiliului de Administrație al The Health Initiative și director executiv al ONG-ului Doctors for America, iar din 2019 este aleasă în Consiliul de Supraveghere al Universității Harvard.

Pe 22 august 2015, Alice și Vivek s-au căsătorit în California, bucurându-se de o ceremonie multiculturală, alături de comunitățile medicale naționale. Au doi copii împreună, locuiesc în Washington D.C. și duc un stil de viață echilibrat. Printre alimentele ce fac parte din dieta cotidiană a familiei Murthy amintim morcovii cruzi, laptele de migdale fără arome și cerealele bogate în proteine. Potrivit starsunfolded.com, dincolo de o alimentație sănătoasă, dr. Murthy pune mare preț și pe sport, din rutina sa zilnică nelipsind orele de yoga.

Din India, la cel mai înalt rang medical din America

În perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, Vivek Murthy a ocupat poziția de șef al serviciilor medicale din America, cea de-a nouăsprezecea persoană care a servit în această funcție. Iar în 2021, noul președinte ales al Americii, Joe Biden, l-a numit drept unul dintre responsabilii campaniei de vaccinare anti-COVID. 

Dr. Murthy este un personaj aparte, în special prin prisma devotamentului pe care îl are față de meseria sa. Spre exemplu, înainte de a deveni cunoscut la nivel internațional, acesta:

  • a fondat, alături de sora sa, Rashmi, un program de educație reciprocă HIV/SIDA între India și Statele Unite; 
  • a pus bazele proiectului Swasthya, un parteneriat comunitar în domeniul sănătății, care învăța femeile cum să devină educatori și furnizori de servicii medicale, în ciuda dificultăților cu care se confruntă în cultura patriarhală în care locuiesc;
  • a pus pe picioare o companie de tehnologie software (TrialNetworks), în vederea îmbunătățirii colaborării în domeniul cercetării studiilor clinice, susținând studii de cercetare din lumea întreagă; 
  • a creat un ONG (Doctors for America) cu peste 18 000 de membri medici și studenți la medicină din cincizeci de state, cu scopul de a crea un sistem medical de o calitate superioară, însă care să fie accesibil tuturor. Ideea i-a apărut în 2008, când un prieten l-a invitat la un eveniment în care mai multe persoane implicate în campaniile prezidențiale discutau despre infrastructura medicală din SUA, neavând însă cunoștințe în acest sens. Astfel, Murthy a creat acest ONG, care a jucat un rol important în dezvoltarea Actului de îngrijire accesibilă (cunoscut drept Obama Care), aprobat în 2010. 

Merită specificat și aportul pe care Murthy l-a avut în protejarea Americii împotriva Ebola și Zika, prin implicarea ofițerilor de sănătate publică. El s-a implicat activ și în diverse probleme de sănătate publică, printre care amintim:

℗PUBLICITATE



  • Criza de opioide. În 2016, dr. Murthy a inițiat o scrisoare către 2,3 milioane de profesioniști din domeniul sanitar, cu scopul de a-i motiva să se implice în eradicarea „epidemiei“ de opioide. Această acțiune a fost o premieră pentru lumea medicală, cu atât mai mult cu cât un chirurg era cel care cerea ajutorul branșei sale într-un subiect atât de sensibil.
  • Consumul de țigări electronice în rândul tinerilor. Dr. Murthy este cel care a realizat primul raport federal despre țigările electronice și riscurile la care se supun tinerii care le consumă.
  • Problema dependențelor. Vivek Murthy a întocmit un raport în premieră și asupra dependențelor de alcool și de droguri și a pus problema recunoașterii dependenței ca boală cronică.
  • Promovarea mișcării fizice. Dr. Murthy este un promotor al sportului. El a lansat un apel pentru promovarea comunităților de mers pe jos și, mai mult decât atât, a creat și un parteneriat public-privat de două săptămâni cu gigantul Fitbit, timp în care, alături de alte 600 000 de persoane, a atins un record de 60 miliarde pași.
  • Vaccinarea, pe înțelesul tuturor. Vivek Murthy nu a neglijat nici subiectul tabu al vaccinării. Astfel, într-un „parteneriat strategic“ cu îndrăgitul personaj Elmo, Murthy a filmat un videoclip (care a devenit și viral), în care demitizează vaccinurile într-un limbaj care este atât pe înțelesul copiilor, cât și al adulților.

În aprilie 2017, sub administrația Trump, dr. Murthy și-a încheiat activitatea ca șef al serviciilor medicale din SUA, dar totuși a continuat să ia atitudine vizavi de numeroase aspecte ale sănătății publice, precum: obezitatea, sănătatea emoțională ori violența.

Finalul anului 2020 a fost marcat, pentru Murthy, de numirea sa în funcția de președinte al grupului de lucru COVID-19 al cabinetului Joe Biden. Rolul său este acela de a conduce echipa de oficiali din domeniul sanitar, care au scopul de a supraveghea și de a coordona eforturile depuse în reducerea răspândirii coronavirusului. „Nu am visat niciodată că voi avea onoarea să servesc din nou ca șef al serviciilor medicale. În acest moment de criză, sunt recunoscător pentru oportunitatea de a contribui la sfârșitul acestei pandemii, de a fi o voce a științei și de a sprijini națiunea pe drumul său spre reconstrucție și vindecare.“ 

„Cel mai bun medic nu este un personaj cu autoritate, care scrie rețete, ci, mai degrabă, e un partener de vindecare – cineva care vede în pacienți umanitatea lor deplină și care-i impulsionează să se ocupe de sănătatea lor. Ca «medic al Americii», asta mă voi strădui mereu să fiu“, titrează indianexpress.com.

Împreună: puterea vindecătoare a conectării umane

Dr. Vivek Murthy este și autorul cărții Împreună, al cărei laitmotiv îl reprezintă singurătatea și conectarea. Cartea este cea mai recentă apariție la Editura Pagina de Psihologie și reprezintă una dintre cele mai așteptate apariții editoriale ale anului 2021. 

În cartea amintită, dr. Murthy pornește de la ideea că faptul de a recunoaște importanța calității conexiunii pe care o avem cu noi înșine este influențată de felul în care interacționăm cu ceilalți. În egală măsură, el scoate în evidență trei dimensiuni ale singurătății, folosindu-se de cercetările inovatoare pe care le citează, pentru a reflecta particularitățile relațiilor care lipsesc:

  • Singurătatea relațională sau socială (calitatea prieteniilor)
  • Singurătatea intimă sau emoțională (în cuplu)
  • Singurătatea colectivă (dorința de conectare cu oameni cu care să avem puncte și interese comune). 

Dr. Vivek e de părere că acestea sunt relațiile necesare și suficiente pentru a ne simți compleți și împliniți, iar lipsa oricăreia dintre ele poate avea ca efect singurătatea, care produce, inevitabil, dezechilibre. El pune preț pe conexiunile sociale și, în egală măsură, ne îndeamnă să-i punem pe oameni în centrul vieții noastre. 

Mai multe informații despre dr. Murthy și despre cartea sa puteți găsi în conversația inedită purtată cu dr. Brené Brown, despre care am scris și pe Pagina de Psihologie.

După cum povestește și în discursului său TED, Murthy este de părere că fericirea reprezintă „ingredientul“ secret al unei vieți îndelungate, presărate cu conexiune și iubire. El pornește această afirmație având la bază efectele chimice ale fericirii, care se regăsesc în tensiunea arterială, în sistemul imunitar etc. Desigur, asta nu înseamnă că doar fericirea, de una singură, poate îmbunătăți sănătatea: o nutriție adecvată, o activitate sportivă susținută și, nu în ultimul rând, un tratament personalizat sunt factori care susțin sănătatea oamenilor. Însă rămâne adevărat faptul că fericirea este resursa aceea „nerecunoscută“ care ne poate ajuta, fără ca noi să ne dăm seama.

Potrivit lui Murthy, izolarea și pierderea sensului sunt motive suficiente pentru a ajunge în pragul nefericirii. Însă recunoștința, pe care ne îndeamnă s-o practicăm cu încredere, are, după părerea lui, un rol-cheie în crearea fericirii (pentru că da, aceasta poate fi creată).

Într-un interviu acordat nationalgeographic.com, Dr. Murthy precizează : „Când mi-am început mandatul de șef al serviciilor medicale, nu intenționam să mă concentrez pe binele emoțional. Dar a devenit o prioritate după ce am călătorit peste tot prin țară, ascultând problemele oamenilor din orașele mari și din cele mici. Am simțit că oamenii se confruntă cu o mare suferință. Mă gândesc la binele emoțional ca la o resursă a fiecăruia dintre noi, care ne permite să facem mai mult și să performăm mai bine, iar asta nu înseamnă doar absența bolilor mintale; prezența emoțiilor pozitive ne permite să rezistăm în fața vicisitudinilor.“

Suntem conduși de emoții (pozitive și negative), care, la rândul lor, sunt manifestate în diverse feluri. Însă este important să ne schimbăm percepția și să încercăm să ne îndepărtăm de frică, apropiindu-ne, în schimb, de dragoste. Visăm la o viață mai bună și adesea ne punem speranțele în actorii politici, fiind de părere că de acolo ar trebui schimbate lucrurile. Realitatea, însă, ne arată că exemplul propriu este acel pas care ar modifica aproape în totalitate „portretul“ relațional social, numai dacă am fi mai mulți dispuși să-l facem!

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0