fbpx
skip to Main Content

Indiferent că ești școlar mic, preadolescent sau adolescent, este puțin probabil să nu fi auzit, până acum, pe cineva povestind sau amintind despre faptul că practică yoga. Cel mai probabil, și părinții tăi practică, uneori, această formă de mișcare fizică și de concentrare a atenției; dar încă nu i-ai acordat atenția necesară și, mai mult ca sigur, ai găsit alte modalități pentru a te relaxa. Fiind perioada de vară, fără școală și alte rutine care să-ți aglomereze programul, te invit să te desprinzi pentru câteva momente din cotidian și să-ți acorzi puțin timp pentru a citi acest articol și a face o scurtă incursiune în universul yoga.

Să începem cu începutul: ce este yoga?

Yoga este un set de practici fizice, exerciții de respirație, de concentrare și de meditație care își au originea în India Antică și au drept scop armonia corp-minte-suflet. Această practică este foarte veche, de mai bine de 5000 de ani, iar acest lucru ne indică faptul că are beneficii multiple și că atenția noastră ar putea fi canalizată spre practicarea ei. Gândește-te la cum ar fi viața ta, dacă ți-ai putea gestiona mai bine unele impulsuri, dacă emoțiile nu ar mai fi copleșitoare și dacă ai putea să-ți controlezi mai bine unele comportamente. Îți dai seama cât de diferită ar fi viața ta?! Și se pare că integrarea practicii yoga în viața ta de zi cu zi are acest efect asupra ta. 

Ce te-ar putea determina să practici yoga?

Yoga este o rutină benefică, deoarece ne încarcă cu energia de care am avea nevoie, în fiecare zi, ne distanțează puțin de haosul lumii din jur și ne aduce mai aproape de noi înșine. Cu toții am fost anxioși în perioada stării de urgență, stresați de pregătirea pentru anumite examene și proiecte sau pentru simplul fapt că viața noastră s-a reconfigurat. Toată această încărcătură emoțională o vei resimți (indiferent că ești copil, adolescent sau adult) prin oboseală, dificultăți de concentrare, momente în care te simți la capătul puterilor și senzația că nimeni nu te mai înțelege. Dacă te-ai confruntat cu o asemenea stare, este timpul să te gândești și la alternativa de a practica yoga. Îți spun, cu toată sinceritatea, că va trebui să ai nițică răbdare, deoarece rezultatele vor deveni vizibile în timp. Dar odată ajuns în acel punct – în care ai un sentiment de control asupra propriei persoane – vei vedea că efortul a meritat. Ba mai mult, sunt nenumărate studii care arată că oamenii performanți și de succes au obiceiul de a practica yoga și alte forme de meditație.   

Sunt sigur că ai vrea să afli mai concret despre beneficiile aduse de yoga?

Yoga te ajută în diverse aspecte, dar iată doar câteva dintre acestea: 

℗PUBLICITATE


  • Cunoașterea corpului fizic și creșterea respectului pentru măreția lui. După ce vei începe practica yoga și vei urma câteva reguli simple, îți vei cunoaște mai bine corpul, deoarece exercițiile întăresc rezistența fizică, iar tu o să înveți să îți folosești toți mușchii în moduri noi. Ai să vezi că exercițiile implică diferite posturi, iar partea cea mai interesantă este că fiecare postură fizică poate stimula diverse grupe musculare, în timp ce te ajută să-ți conștientizezi corpul și să funcționezi mai eficient. Astfel, vei fi în contact cu trăirile tale și, mai mult decât atât, îți vei îmbunătăți respirația – ceea ce te va ajuta să fii mai atent, concentrat și ancorat în prezent. Cu alte cuvinte, să exprimi mai multă inteligență, forță și încredere în propria persoană. 
  • Prin yoga îți vei dezvoltarea puterea, flexibilitatea și rezistența. Te-ai putea întreba, pe bună dreptate: „Cum este posibil?“ Răspunsul este simplu. Unul dintre elementele-cheie în yoga este redobândirea prin practică a echilibrului corpului și coordonarea mișcărilor. Pozițiile de echilibrare au fost create pentru a ajuta atât corpul fizic, cât și psihicul, deoarece claritatea mentală și stabilitatea rezultă din efortul de a încerca acele poziții. Chiar dacă un copil are dificultăți să stea într-un picior, învață echilibrul mental și fizic, iar prin exercițiu poate rămâne calm atunci când se dezechilibrează și se mobilizează pozitiv pentru a încerca din nou. Pe măsură ce copiii învață să-și îmbunătățească echilibrul fizic, ei se vor umple de un sentiment de realizare. Coordonarea este, de asemenea, strâns legată de echilibru și promovează dexteritatea generală. 
  • Tot yoga îmbunătățește conexiunea minte-corp. Aceste exerciții te ajută să ai o minte sănătoasă într-un corp sănătos, prin mobilizarea corpului fizic și calmarea spiritului. Lumea modernă se mișcă cu multă rapiditate, suntem implicați în multe activități, proiecte, iar din această cauză simțim o mulțime de presiuni. Yoga este precum un moment de eliberare, care atenuează presiunea, hrănește și dezvoltă corpul, mintea și spiritul (cu alte cuvinte, cele mai importante resurse).

Yoga se practică, de regulă în grup. Dar ce se întâmplă într-o clasă de yoga?

Clasele de yoga de desfășoară după un anumit scenariu, dar instructorul poate să schimbe structura lor, în funcție de dinamica grupului. Clasa poate debuta cu exerciții de relaxare (de respirație, de scanare a corpului, de observare a propriilor gânduri și emoții), apoi se trece la altele mai energice, după care se revine la starea inițială. Ciclul ar fi: lent – intens – lent. Nu fi surprins, dacă vei asculta muzică sau vei experimenta exerciții noi, precum ar fi cele de dans, de echilibru, de spontaneitate și, nu în ultimul rând, de creativitate. 

În final, aș vrea să-ți reamintesc doar că cea mai mare parte din procesul tău de învățare se petrece în perioada adolescenței. Alegerile pe care le faci în adolescență îți vor modela viitorul. De aceea, fii curajos și include printre experiențele tale și practica yoga. Vei avea reale șanse ca viitorul tău să fie definit de succes, bunăstare și armonie. Iar dacă ești interesat să afli mai multe lucruri despre toate progresele spectaculoase din perioada adolescenței, îți recomand o carte scrisă atât pentru tine, cât și pentru părinții și profesorii tăi: Vâltoarea minții, de dr. Daniel Siegel. Iar în încheiere vreau să-ți spun că dr. Siegel este un om tare fain. În 2014, când a venit în România, am avut onoarea de a-l plimba puțin prin București și am purtat o conversație tare plăcută despre copii, adolescenți, români și viață în general. Acum te las să cauți pe YouTube câteva tutoriale despre practica yoga, iar până data viitoare, ai grijă de igiena ta fizică și psihică.  

Cosmin Tuduran

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZiuaAutorului
🎂 Azi o aniversăm pe EDITH EVA EGER.
Cartea autoarei, „Alegerea“, are astăzi preț special, cu 25% discount față de prețul afișat.
La mulți ani!
x