fbpx
skip to Main Content

Chiar dacă, de cele mai multe ori, nu adună nici măcar un sfert din publicul sau audiența unui blockbuster, documentarele reușesc să facă ceva cu adevărat incredibil: ne deschid ochii spre lumi și perspective noi, ne fac cunoștință cu personaje fascinante, ne ajută să descoperim întâmplări cu adevărat impresionante, la care nu am avea acces altfel. 

Și pentru că noi credem cu tărie că documentarele merită promovate mai mult și mai des, în cele ce urmează îți vom prezenta câteva titluri fabuloase, povești minunate, care merită să fie cunoscute și apreciate pentru lecțiile de viață pe care ni le oferă. 

România sălbatică

Dacă vrei să descoperi o altă față a României, dar și un proiect cinematografic la care s-a lucrat ani buni, România sălbatică este documentarul pe care trebuie să-l alegi la următoarea ta vizită la film. Realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, pelicula a avut premiera la Transilvania International Film Festival (TIFF), unde a și câștigat Premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc. Un tablou complex al florei și al faunei din țara noastră, un spectacol vizual narat de Adrian Titieni, România sălbatică este considerat a fi cel mai bun documentar despre natura de la noi. Disponibil din 17 septembrie în cinematografele din țară.

România neîmblânzită

Un documentar-hit care, în urmă cu trei ani, cucerea audiența de la noi, România neîmblânzită explorează frumusețea sălbatică a țării noastre, viața animalelor în habitatul lor natural. Filmul a fost produs în colaborare cu britanicii de la Off the Fence și este narat de Victor Rebengiuc. Documentarul este disponibil pe Netflix.

Schumacher

Unul dintre cele mai apreciate documentare produse de Netflix, Schumacher, titlu recent lansat pe platformă, este un portret emoționant, foarte sensibil, al pilotului care a făcut istorie în lumea curselor de Formula 1. Filmul, singura peliculă în care a fost implicată și familia lui Michael Schumacher, explorează momentele-cheie din viața acestuia, ascensiunea lui spectaculoasă într-un sport periculos, în care limitele îți sunt testate în fiecare clipă, dar și episodul dramatic care i-a schimbat cursul vieții. Dincolo de toate, însă, Michael Schumacher rămâne un exemplu de curaj și determinare, un luptător care continuă să inspire oamenii din lumea întreagă.

Robin Williams: Come Inside My Mind

Uneori, oamenii care îi fac pe ceilalți să râdă cel mai mult sunt, din păcate, și cei mai triști, suflete chinuite, care încearcă să ajungă pe linia de plutire. Este lecția pe care am învățat-o de la Robin Williams în 2014, anul în care, subit, actorul a dispărut dintre noi, după ani buni de luptă cu depresia. Documentarul este un portret intim al unuia dintre cei mai iubiți comedianți de la Hollywood, un om cu o carieră impresionantă, care a reușit să aducă zâmbetul pe fața tuturor celor care l-au cunoscut și urmărit. Come Inside My Mind este o colecție emoționantă de înregistrări (unele nemaivăzute) și interviuri, atât cu Williams, cât și cu apropiații săi, un omagiu adus unui artist extraordinar. Documentarul este disponibil pe HBO GO.

Gaga: Five Feet Foot

Fie că o iubești sau că îți displace, un lucru este cert atunci când vine vorba Lady Gaga: nu poți rămâne indiferent față de ea. O artistă cu un talent incredibil, o vizionară care a reușit să își creioneze o identitate și o imagine cu totul și cu totul speciale, Stefani Joanne Angelina Germanotta, pe numele său complet, a schimbat radical industria muzicală. Iar documentarul de față, care surprinde un episod vulnerabil din viața lui Gaga, este o dovadă în plus a forței extraordinare pe care o are acest personaj. Documentarul este disponibil pe Netflix.

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE13th

Un documentar extrem de lăudat și discutat, în regia extraordinarei Ava DuVernay (SelmaWhen They See Us), 13th urmărește consecințele avute de introducerea celui de-al treisprezecelea amendament din Constituția Statelor Unite, cel care abolește sclavia și la care sunt precizate următoarele: „Pe teritoriul Statelor Unite nu va exista niciun fel de sclavie sau servitute involuntară, cu excepția pedepsei în urma unei infracțiuni pentru care acuzatul a fost condamnat în mod corect.“ DuVernay documentează clauzele acestui amendament, modul revoltător în care au fost interpretate, rezultatul ei fiind un tablou istoric cu totul excepțional. Documentarul este disponibil pe Netflix.

Acasă

Un documentar must-see, o lecție de viață de-a dreptul copleșitoare, Acasă este povestea unei familii care a locuit ani buni în Delta Văcărești din București, în inima naturii, în sălbăticie. Regizorul Radu Ciorniciuc a lucrat timp de patru ani la acest film, patru ani în care a fost observatorul tăcut al unei aventuri extraordinare: modul de viață al familiei Enache, care a făcut tranziția de la viața în deltă, într-un cadru natural minunat, situat la numai doi pași de orașul agitat, către viața din jungla urbană, trăită cu nenumărate provocări într-un apartament dintr-un cartier bucureștean. Documentarul este disponibil pe HBO GO.

My Unorthodox Life

Dacă ai urmărit și ți-a plăcut serialul inspirat dintr-o poveste reală Unorthodox, disponibil tot pe Netflix, atunci e musai să vezi și acest reality-show inspirat din viața Juliei Hart, designer de modă și fostă membră a unei comunități evreiești ultra-ortodoxe. Drumul ei către succes și către revoluția pe care și-a dorit-o pentru industria modei a fost presărat de nenumărate provocări, mai ales de ordin religios, însă Julia a încercat mereu să găsească un echilibru între educația ortodoxă și realitățile lumii contemporane, între familie și carieră. Povestea ei este, fără doar și poate, o sursă de inspirație. Documentarul este disponibil pe Netflix.

Tidying Up with Marie Kondo

Un alt reality-show care te va inspira și care chiar îți va da un imbold pentru a te apuca de treabă este și Tidying Up with Marie Kondo, despre care în mod sigur ai auzit măcar o dată. În cele opt episoade ale serialului, celebra Marie Kondo, cea mai cunoscută specialistă în organizare, le propune celor care trec printr-un moment de cumpănă în viață să scape de lucrurile inutile și de dezordinea din jurul lor, elemente care îi împiedică să evolueze pe planurile dorite. Serialul este disponibil pe Netflix.

Our Planet

Un documentar narat de Sir David Attenborough și care în mod sigur te va cuceri iremediabil, Our Planet este un spectacol vizual realizat la cele mai înalte standarde tehnologice. Documentarul explorează ultimele zone sălbatice ale planetei, animalele care populează aceste locuri, peisajele incredibile, totul fiind filmat pentru prima dată. Acest proiect ambițios s-a desfășurat pe parcursul a patru ani și a fost filmat în 50 de țări aparținând tuturor continentelor lumii. Our Planet a adunat peste 3.500 de zile de filmare și a reușit să pună în valoare diversitatea extraordinară a habitatelor din întreaga lume, de la sălbăticia meleagurilor arctice izolate la adâncurile misterioase ale oceanelor și până la vastele ținuturi africane și junglele Americii de Sud. Documentarul este disponibil pe Netflix.

Credit foto: Netflix


Bianca Sterie - Lifestyle editor de peste șapte ani, dependentă de filme, festivaluri și călătorii, întotdeauna pregătită cu un titlu nou de recomandat. Scrie constant și pentru moviecore.ro.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0