Skip to content

Se spune că parentajul este extrem de personal și că acesta trebuie să vină din adâncul interiorului nostru, pentru a ajunge în adâncul interiorului copilului. Știm, de asemenea, că mai presus de orice, parentingul este despre conexiunea sufletească care se creează între îngrijitor și îngrijit. Iar pentru ca această legătură să fie protejată în timp, părintelui i se sugerează să practice prezența conștientă, păstrându-și inima și mintea deschise.

Unul dintre susținătorii parentingului conștient din România este psihologul și psihoterapeutul Gáspár György, autorul bestsellerului Copilul invizibil. De curând, Gáspár împreună cu doctorul în psihologia dezvoltării Oana Mărcuș au lansat un Ghid de parenting conștient pentru a crește copii fericiți, materialul este online se poate descărca gratuit de pe platforma paginadepsihologie.ro.

Relaționarea este calea

Oricine l-a citit sau l-a auzit vorbind pe Gáspár György despre parenting a sesizat că acesta prezintă relația părinte-copil ca fiind elementul central al dezvoltării și sănătății copilului. De curând, psihologul a postat pe rețelele sale de socializare zece idei despre cum pot părinții și îngrijitorii să protejeze mai bine conexiunea cu copiii.

℗PUBLICITATE  1. Fiecare pui de om are nevoie de o relație părinte-copil în care cuvintele adultului să ocrotească sentimentele copilului, în loc să-i critice comportamentele.
  2. Când un copil se simte acceptat și înțeles, durerea și suferința acestuia se atenuează, iar încrederea sa în părinte se consolidează.
  3. Copilul are nevoie să-i fie permise și să-și simtă toate emoțiile. Trăirile afective și sentimentele nu pier dacă sunt interzise, acestea doar se agravează ajungând să îmbolnăvească sufletul și trupul copilului.
  4. Când copilul trăiește o emoție puternică, nimic nu-l consolează și nu-l ajută mai mult decât un părinte care-l ascultă și empatizează cu trăirile sale.
  5. Prezența părintelui are fie puterea de a transmite energie pozitivă și siguranță, fie puterea de a transmite energie negativă și nesiguranță.
  6. Dacă intenționăm să-l învățăm pe copil onestitatea, este necesar să fim pregătiți să ascultăm și adevărurile dureroase ori amare, nu doar pe cele plăcute și confortabile.
  7. Este spre binele întregii familii ca părintele să învețe să devină un „pansament bun” pentru momentele în care copilul suferă vătămări emoționale.
  8. Calea sigură pentru a-l face pe copil să simtă că ceva este în neregulă cu el este să-l criticăm și devalorizăm, în timp ce noi ne justificăm toate greșelile și ne minimalizăm erorile.
  9. Principalul rost al expunerii copilului la fel și fel de activități extrașcolare este de a-l ajuta pe acesta să se descopere și cunoască mai bine pe sine. Nu pentru a mulțumi părintele sau a satisface visurile neîndeplinite ale acestuia.
  10. Copilul care se simte respectat și prețuit în familia sa va putea să creeze relații trainice și solide, se va descurca mai bine la școală, va duce o viață mai sănătoasă și în sinea sa se va percepe ca fiind un om fericit și de succes.

Pentru și mai multe informații despre parentingul conștient, îți recomandăm cursul video gratuit Cu „parentingul“ la psiholog. Acesta este un program video cu zece lecții, creat de Gáspár György și susținut de E.ON România.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0