Skip to content
Crezi în dialog?Îți dorești evoluție?Iată și niște vești buneTe putem ajuta!Vezi detaliile mai jos
Terapia Imago, în România și în lume

Ne naștem dintr-o relație, suntem răniți într-o relație și ne vindecăm printr-o relație. — Harville Hendrix

Paradigma relațională

Terapia Imago face parte din categoria modelelor de intervenție psihoterapeutică bazate pe paradigma relațională și reunește concepte din mai multe arii științifice: psihologia relațiilor, gândire sistemică, neuroștiințe, cosmologie, fizică cuantică și filozofie contemporană.

Viziunea Imago are ca principiu de bază faptul că relațiile reprezintă vehiculul care asigură creșterea, dezvoltarea și vindecarea ființei umane. Prin urmare, dacă relația este clădită pe fundamente sănătoase, atunci cei doi parteneri care-i aparțin vor evolua benefic în interiorul ei. Relațiile de lungă durată sunt văzute așadar ca făcând parte din procesul cosmogenetic, ceea ce înseamnă că – printr-o comunicare conștientă – partenerii de cuplu își cultivă atât nivelul de angajament față de relația care-i leagă, cât și nivelul de diferențiere psihologică și emoțională.

Teoria Imago

Teoria Imago este o teorie integrativă, creatorul modelului de gândire Imago (Harville Hendrix) preluând o serie de concepte, elemente și explicații din alte modele de gândire (teoria sistemică, teoria psihanalitică, teoria Gestalt, teoria umanistă, teoria jungiană, teoria cognitiv-comportamentală, teoria relație-obiect, psihodrama, teoriile despre dezvoltarea și funcționarea creierului uman) și îmbinându-le cu o viziune inovatoare și pragmatică.

Harville Hendrix are o formare în psihanaliză la Universitatea din Chicago, fiind, de asemenea, specializat în terapia rogersiană, analiza tranzacțională, Gestalt Terapie, analiza jungiană și bioenergetică.

Datorită acestor componente, Teoria Imago s-a dovedit a fi o forță intensă de metamorfoză psihologică și relațională. În Imago, vindecarea implică recunoașterea traumelor de dezvoltare din copilărie și asumarea responsabilității de a trăi o viață conștientă. Elementele de transfer și contratransfer nu mai sunt strict particularizate la relația terapeut-client, ci sunt extinse la relația dintre cei doi parteneri de cuplu. De asemenea, partea de diagnostic psihologic este o componentă care le este transferată partenerilor de cuplu. Cu ajutorul instrumentelor de evaluare, diagnosticarea devine o responsabilitate a celor doi parteneri. Diagnosticul, în acest caz, înseamnă un proces de înțelegere a anumitor comportamente, specifice fiecărui partener, și recunoașterea funcțiilor de supraviețuire pe care le pot deține aceste acțiuni comportamentale.

Terapia Relațională Imago

Obiectivul primordial al Terapiei Relaționale Imago este acela de a ajuta cuplurile în procesul de redobândire și menținere a siguranței relaționale și a pasiunii afective. Elementul-cheie al Terapiei Imago este dialogul conștient (un proces structurat de comunicare, format din trei pași), care implică: oglindirea mesajelor rostite de emițător, validarea acestora de către receptor și transmiterea empatiei față de emițător (respectiv, identificarea și acceptarea emoțiilor emițătorului).

Iar responsabilitatea principală a terapeutului Imago este aceea de a asigura cadrul terapeutic optim pentru ca cei doi parteneri să-și însușească abilitățile necesare integrării dialogului conștient în viața de zi cu zi. Procesul de intervenție cuprinde și elemente de psihoeducație, prin intermediul cărora cuplurile află despre cele trei părți ale unei relații: îndrăgostirea romantică, lupta pentru putere și interdependența sănătoasă (iubirea matură).

Un alt aspect definitoriu în Teoria Imago este tiparul inconștient în baza căruia ne alegem partenerii. Funcția superioară a relației de cuplu este cea de vindecare a rănilor din copilărie și continuarea procesului de creștere și dezvoltare psihologică și emoțională. Vindecarea este posibilă doar atunci când primim de la partener ceea ce părinții nu au putut să ne ofere în copilărie. Iar creșterea (maturizarea și evoluția relațională) constă într-un proces de expandare psihologică, prin care și noi îi oferim celuilalt ceea ce nu a primit de la îngrijitorii săi în copilărie. Astfel, din perspectiva Imago, relațiile conștiente (definite de angajament și respect reciproc) sunt contextele în cadrul cărora se produce adevărata vindecare și adevărata evoluție umană.

Terapia Relațională Imago este clădită pe viziunea Imago (dezvoltată de Harville Hendrix și completată de Helen LaKelly Hunt). Iar pentru a putea practica Terapia Imago, înțelegerea teoriei de bază este o condiție preliminară. Practicienii care și-au însușit Teoria Imago activează atât în domeniul clinic (lucrând ca psihoterapeuți), cât și în zona de educație și diseminare de informații, ocupându-se complementar de organizarea de seminare sau scriind materiale de prezentare despre Terapia Relațională Imago.

Terapeutul Imago

Terapeutului îi revine responsabilitatea dezvoltării unui cadru terapeutic definit de siguranță, compasiune și empatie (elemente care impulsionează procesul de conștientizare). El nu are un rol direct în rezolvarea problemelor cu care vin în terapie cei doi parteneri de cuplu. Așadar, terapeutul este similar unui mediator sau coach (facilitând procesul de reconectare psihologică) – încurajează individualizarea partenerilor și ieșirea lor din simbioză. De asemenea, terapeutul activează în baza principiului „Zero Negativitate“, urmărind cu mare atenție orice formă de judecată, critică sau rușinare apărută între parteneri și recomandând evitarea unor astfel de comportamente. Terapeutul asistă la procesul de vindecare (știut fiind că acesta e posibil doar în cadrul relației de cuplu), fără a-și atribui merite (care le revin celor doi parteneri). El supraveghează îndeaproape interacțiunile celor doi, astfel încât să poată interveni prompt și să nu permită perpetuarea derapajelor. Dar nu terapeutul este „vindecătorul“! Vindecătoare devine relația dintre cei doi.

Pentru a deveni terapeut Imago, este obligatorie formarea clinică de bază în Terapia Relațională Imago, care implică un număr de 12 zile de pregătire și se continuă cu procesul de supervizare. De asemenea, formarea clinică de bază implică și participarea în calitate de cursant și apoi de asistent la workshop-ul „Primește iubirea pe care o dorești“. Iar formarea de bază poate fi urmată alte patru module de formare clinică avansată, care sunt premise obligatorii pentru cei ce doresc să susțină ulterior workshop-uri Imago acreditate. Statutul de susținător de workshop-uri Imago implică așadar parcurgerea unui alt număr de 12 zile de formare clinică aprofundată (meta-teoria Imago și construirea unui proces de vindecare definitoriu pentru terapia în grup).

Singura entitate formatoare din România care poate asigura procesul de formare clinică în Terapia Relațională Imago este Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie.

Rețeaua Internațională Imago

Rețeaua Internațională Imago include practicieni ai Terapiei Relaționale Imago din 52 de țări. Iar Imago România se numără printre organizațiile coordonate de Institutul Internațional Imago, alături de alte 18 state: Marea Britanie, Africa de Sud, America de Sud, Austria, Australia, Canada, Croația, Coreea de Sud, Franța, Elveția, Estonia, Israel, India, Mauritius, Noua Zeelandă, Olanda, Rusia, Suedia.

Imago România

Reprezintă comunitatea psihoterapeuților relaționali formați în Terapia Imago și recunoscuți de Institutul Internațional Imago (SUA).

Istoria Imago România

Prima activitate Imago din România a fost organizată în 2015, atunci când Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt au venit la București, pentru a susține o conferință cu durata de două zile. A urmat apoi primul grup de formare clinică în Terapia Relațională Imago, organizat tot la București, care a demarat în 2016 și a fost coordonat de Rebecca Sears (formator la Institutul Internațional Imago). Acesta a fost continuat apoi cu noi grupe de formare, organizate la Cluj-Napoca. În perioada 2016–2019, au fost organizate numeroase evenimente: workshop-uri pentru cupluri („Primește iubirea pe care o dorești“), workshop-uri pentru persoanele aflate în căutarea unei relații („Păstrează iubirea“) și workshop-uri de formare clinică avansată pentru terapeuții Imago din România.   

Tot în 2015 au fost traduse și publicate primele două cărți despre Teoria și Terapia Imago – Primește iubirea pe care o dorești și Dăruiește iubirea care vindecă, ambele semnate de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. În 2016, a fost publicat volumul Împreună la bine și la greu: 10 adevăruri salvatoare pentru relația de cuplu semnat de aceiași autori. În 2017, a apărut cartea Revoluția Iubirii: O altfel de poveste despre atașament și relații scrisă de Gáspár György și prefațată de dr. Hendrix și dr. Hunt, iar în 2019 cartea Spațiul dintre noi.

Rețeaua Imago România

Imago România este coordonată de Gáspár György, Adela Moldovan și Raluca Anton. Pentru mai multe informații despre programele de formare clinică în Terapia Relațională Imago, vă invităm să ne scrieți la adresa [email protected]

Lista Terapeuților Imago din România

București

Carmen Moldovan
Cristina Petrescu-Ghenea
Gáspár György
Nicoleta Burlacu
Oana Calnegru
Raluca Tița
Sabina Strugariu

Brașov

Niculina Gheorghiță

Botoșani

Cristina Nenișcu

Carei

Eva Furo

Cluj-Napoca

Adela Moldovan
Adriana Dunca
Ana Băiescu
Andrada Lupșe
Gabriela Domnița
Lavinia Tăutu
Mihaela Dancea
Raluca Anton

Craiova

Stela Manda

Iași

Andreea Chirilă
Carmen Elena Tarhon
Cristina Ristea
Irina Rusu

Reghin

Nicoleta Grama

Timișoara

Liliana Lazăr

Zalău

Smaranda Stan

URMĂTOARELE EVENIMENTE IMAGO DIN ROMÂNIA

Felicitări, faceți parte din ceva cu adevărat important!

Pentru a afla care sunt următoarele evenimente imago, te rugăm să accesezi site-ul Imago România.

Ce mai aștepți? Înscrie-te la cursuri și devino terapeut certificat Imago!

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0