Poétique Cvartet: Dorim să aducem un plus de culoare stărilor sufletești
Fondat în urmă cu un deceniu de patru studente ale Universității Naționale de Muzică din București, cvartetul Poétique (Viviana Vlas, Alexandra Adetu, Luiza Iorga, Alexandra Pascaru) s-a remarcat, de-a lungul…
Sindromul impostorului: cum să-ți regăsești încrederea și să te simți acasă în tine
Te-ai surprins vreodată trăind cu teama că cineva ar putea descoperi că „nu ești atât de bun(ă)“ pe cât pari? Ai simțit vreodată că tot ce ai realizat este rezultatul…
Psihoterapia tulburărilor psihosomatice
Tulburările psihosomatice reprezintă un ansamblu de afecțiuni în care factorii psihologici joacă un rol esențial în apariția, evoluția și manifestarea simptomelor fizice. Aceste afecțiuni reflectă interdependența dintre minte și corp,…
Cum se cultivă dragostea de carte
Până când ajunge satisfăcătoare pentru tine, ca individ, lectura trece prin mai multe stadii de dezvoltare, pe care, dacă le cunoaștem și le hrănim la timp, le putem numi „treptele…
Întuneric în 2024: trei lumini ale psihologiei s-au stins
Deși anul 2024 nu s-a încheiat încă, acesta a fost marcat de pierderea a trei personalități de marcă din domeniul psihologiei și al științelor sociale: psihologii Susan Johnson și Philip…
Paltonul roz: Diferențe între judecată și discernământ în era rețelelor de socializare
În școala generală am studiat sinonimele. Știam că sunt cuvinte care au același sens. Mai târziu, mi-am dat seama că nu ne putem limita doar la sensuri singulare, că putem…
Misoginismul și disprețul între femei
Conform Wikipedia, noțiunea de misoginism își are etimologia în grecescul misos („ură“) și gunê („femeie“), ceea ce înseamnă că misoginismul este o atitudine de ostilitate sau de dispreț față de…
Gestionarea conflictelor de sărbători: lecții din știința relațiilor
Sărbătorile sunt adesea percepute ca un timp de bucurie, armonie și conexiune, dar realitatea este că ele pot scoate la iveală conflictele nerezolvate din relații. Așteptările ridicate, stresul pregătirilor și…
Beatrice Zimța – Ce nu vreau să știe lumea despre mine
Este jurnalistă, nutriționistă certificată, iubitoare de sport, dar și familistă convinsă. Își depășește limitele cu orice ocazie, nu se dă bătută în fața niciunei provocări și crede că bunătatea și…
Patru tehnici demonstrate științific care vă ajută să rămâneți conectați în relația de cuplu
Calitatea relației de cuplu este decisivă atunci când vine vorba despre echilibrul emoțional al oricărei persoane adulte. Metaforic vorbind, dragostea împărtășită are darul de a da putere soarelui să răsară…
Cum să gestionăm „anxietatea politică“ și să rămânem conectați la noi înșine și la ceilalți
„Zilele acestea, mulți dintre noi am experimentat o stare afectivă intensă, pe care o putem numi «anxietate politică». Deși pare o reacție directă la ceea ce auzim, vedem sau citim,…
Arta lucrului cu sine: călătoria spre vindecare, iubire și dezvoltare relațională
Jurnalele personale sunt instrumente puternice pentru explorare interioară, transformare și reconectare cu sinele autentic. De-a lungul timpului, terapeuți și psihologi de renume au creat jurnale ghidate care să ofere structura…