Skip to content

Potrivit datelor disponibile cu privire la diferitele tipuri de daltonism, destul de mulți dintre noi — în jur de 0,5% dintre femei și 8% dintre bărbați — suferă de percepții inexacte privind culorile.

Am comparat modul în care oamenii cu diferite tipuri de daltonism văd lumea și s-a dovedit că cei mai mulți dintre ei cu siguranță nu o percep numai în alb și negru. Există mai multe categorii diferite de daltonism, dar noi aici ne-am axat pe cele mai obișnuite. Rezultatele sunt fascinante.

O persoană cu vederea obișnuită vede lumea în aceste culori.

Deuteranomalia este cea mai obișnuită formă de daltonism. Aproximativ 4,63% dintre bărbați suferă de aceasta și, în multe cazuri, nici nu-și dau seama. Este clar din fotografie cum culorile au pierdut o parte din luminozitatea lor, mai șterse fiind în special culorile verde și roșu.

Protanopia este o formă mai puțin răspândită de daltonism – doar aproximativ 1% dintre bărbați o experimentează. Toate nuanțele de verde și roșu apar oarecum estompate, în timp ce nuanțele de albastru și galben rămân aproape neschimbate.

Tritanopia este o formă foarte rară de daltonism, care afectează bărbații și femeile într-un procent la fel de mic. Cei care o experimentează văd lumea în tonuri roz-verzui.

℗PUBLICITATEÎn ceea ce privește daltonismul complet, acesta există cu siguranță, dar este extrem de rar: doar 0,00003% din populația lumii îl are.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0