fbpx
skip to Main Content
Cum Văd Lumea Oamenii Cu Diferite Tipuri De Daltonism

Potrivit datelor disponibile cu privire la diferitele tipuri de daltonism, destul de mulți dintre noi — în jur de 0,5% dintre femei și 8% dintre bărbați — suferă de percepții inexacte privind culorile.

Am comparat modul în care oamenii cu diferite tipuri de daltonism văd lumea și s-a dovedit că cei mai mulți dintre ei cu siguranță nu o percep numai în alb și negru. Există mai multe categorii diferite de daltonism, dar noi aici ne-am axat pe cele mai obișnuite. Rezultatele sunt fascinante.

O persoană cu vederea obișnuită vede lumea în aceste culori.

Deuteranomalia este cea mai obișnuită formă de daltonism. Aproximativ 4,63% dintre bărbați suferă de aceasta și, în multe cazuri, nici nu-și dau seama. Este clar din fotografie cum culorile au pierdut o parte din luminozitatea lor, mai șterse fiind în special culorile verde și roșu.

Protanopia este o formă mai puțin răspândită de daltonism – doar aproximativ 1% dintre bărbați o experimentează. Toate nuanțele de verde și roșu apar oarecum estompate, în timp ce nuanțele de albastru și galben rămân aproape neschimbate.

Tritanopia este o formă foarte rară de daltonism, care afectează bărbații și femeile într-un procent la fel de mic. Cei care o experimentează văd lumea în tonuri roz-verzui.

℗PUBLICITATE


În ceea ce privește daltonismul complet, acesta există cu siguranță, dar este extrem de rar: doar 0,00003% din populația lumii îl are.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută