Skip to content

Sanda Nicola este jurnalist și autor de carte. Anul acesta a publicat volumul Carte de identitate – care poate fi comandat  pe  sandanicola.ro.

Ce-ți amintești despre fetița Sanda?

Era mereu tunsă scurt, juca fotbal cu băieţii, se şi bătea cu ei parte-n parte dacă era cazul, dar se supăra foarte tare dacă era confundată cu un băiat.

De care dintre adulți erai mai atașată în copilărie?

De Babi şi Moşu, bunicii din partea mamei.

Cum erai la grădiniță? Erai genul de copilaș căruia îi plăceau serbările sau le evitai?

Serbările alea au fost nişte oportunităţi fantastice de a descoperi că sunt talentată, de a exersa de timpuriu controlul asupra propriilor emoţii şi de a străluci. Abia aşteptam sfârşitul de trimestru, pentru a-mi revendica porţia de succes şi ropotele de aplauze.

Ce visai să te faci când aveai să fii mare?

Fie actriţă, fie profesoară de limba engleză.

Cea mai dificilă experiență din timpul școlii?

În 1986, când eram în clasa a III-a, a fost o epidemie de hepatită. Am luat şi eu virusul, am stat mult timp în spital, în carantină, şi am lipsit foarte mult de la şcoală. În mod normal, ar fi trebuit să repet clasa, dar era de neconceput pentru mine să mă despart de colegii mei. Am muncit foarte mult ca să recuperez.

Ce-ți mai amintești din manualul de Psihologie din clasa a X-a?

Mai nimic. Probabil, am tocit definiţiile alea seci pentru a lua o notă onorabilă, dar n-am stocat termenii științifici pentru prea mult timp. A trecut, totuși, mult timp de atunci; sper că manualul a fost revizuit și a devenit mai atractiv între timp.

Televiziunea este…

Cea mai mare pasiune a mea.

Care este cea mai importantă lecție de viață din timpul carierei tale în televiziune?

Dacă eu ştiu că cineva minte şi, totuşi, îl las să spună ce vrea el la televizor, atunci minciuna lui devine a mea.

 

View this post on Instagram

 

Sentinţa definitivă în cazul lui Liviu Dragnea ar putea veni în mai puţin de o lună. Magistraţii Instanţei Supreme au anunţat avocaţii ca la termenul din 15 aprilie să fie pregătiţi de dezbaterile finale. Liviu Dragnea a lipsit de la prima lui audiere în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman şi le-a trimis judecătorilor o adeverință medicală.*** Augustin Lazăr a anunțat că va candida din nou pentru funcția de procuror general al României. Mandatul acestuia expiră luna viitoare.*** Programul „Rabla 2019” va începe până pe 5 aprilie, a anunţat astăzi ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu. Guvernul şi-a propus să aloce fonduri pentru 50 de mii de vouchere.*** În cursul nopţii va ploua slab în vestul, în centrul şi în nordul ţării. Temperaturile vor fi agreabile mâine, dar la mijlocul săptămânii se va răci, iar precipitaţiile vor fi prezente în mare parte a teritoriului. Amănunte ne oferă @anabarbu_o la Știrile serii, ora 22.00. Vă aștept!

A post shared by Sanda Nicola (@sandanicola) on

℗PUBLICITATE



Anul acesta ai publicat volumul Carte de identitate, care este un memoir fascinant, emoționant și cuceritor, în același timp. De ce, o astfel de carte?

De bucurie că trăiesc şi am în sfârşit o familie, din dorinţa de a fi recunoscătoare, cu speranţa că povestea mea poate fi pildă pentru alţii.

Cum au primit cititorii cartea bogată în povești personale și dezvăluiri emoționale?

Mult, mult mai bine decât aş fi îndrăznit să sper. Românii sunt calzi şi empatici, trebuie doar să li se ofere prilejul să arate asta.

Care a fost pasajul cel mai greu de scris?

Cred că transmisiunea de după incendiul din Colectiv, de lângă Maternitatea Bucur, acolo unde născusem prematur cu 14 ani înainte. Mi-a fost foarte greu să redau ce am simţit în seara aia, în locul ăla, când suferinţele şi vinovăţiile pe care le îngropasem adânc în mine ieşeau brusc la iveală şi se suprapuneau peste disperarea și deznădejdea generală.

Dacă ar fi să-i mai adaugi un capitol cărții, care ar fi acela?

La Carte de identitate n-aş adăuga absolut nimic. Dar încep o carte nouă.

Citești cărți din sfera de parenting? Dacă da, ce autori te-au captivat?

Şi în privinţa sarcinii, şi în primul an de viaţă al celei mici, m-am ghidat după cărţile  scoase de nişte medici de la celebra clinică Mayo, din Statele Unite. M-a atras faptul că au precizat pe copertă că e o carte scrisă de medici care sunt şi părinţi.

Ce ți-ai dori să-și amintească fetița ta, Agnes, despre tine, la vârsta adultă?

Că mi-am cerut întotdeauna iertare, dacă am greşit.

Cea mai frumoasă amintire avută până acum, în rolul de mamă?

Când am surprins-o, a doua zi după lansarea cărţii mele, gesticulând amplu în oglindă ca şi când se adresa cuiva; apoi a aplaudat, după care și-a dus mâinile în dreptul inimii, de parcă ar fi mulţumit pentru aplauze. În fața unui public imaginar, Agnes reproducea tot ce văzuse în jurul meu cu o seară înainte.

Dacă pe o carte de identitate s-ar trece și trei valori morale, ce-ai vrea să fie în dreptul numelui tău?

Empatie, onestitate, recunoştinţă.

Dacă ar fi să-i oferi o vorbă bună fetiței Sanda, ce i-ai spune?

„Viața ta va fi grozavă, întâmplări fabuloase te aşteaptă în față şi, ghici ce?, le meriţi pe toate!“

Un gând pentru cei care au citit acest interviu:

Fiți blânzi și îngăduitori unii cu ceilalți!

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0