Skip to content

Născută în Israel (Ierusalim), în 1981, Natalie Portman sau Natalie (Neta-Lee) Hershlag, provine dintr-o familie evreiască, tatăl său fiind medic ginecolog specializat în tratamente pentru fertilitate (Avner Hershlag), iar mama sa (Shelley Stevens), vânzătoare, actualmente managerul actriței. Arborele genealogic al familiei sale prezintă mai multe ramificații de mai multe naționalități, bunicii paterni Mania (născută Portman) și Zvi Yehuda Hershlag fiind evrei ce au imigrat în Israel, părinții lui Zvi au murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz, iar una dintre străbunicile sale din partea tatălui s-a născut în România și a fost spioană pentru serviciile de informații britanice pe parcursului celui de-al Doilea Război Mondial. Bunicii materni, pe de altă parte (Bernice Hurwitz și Arthur Stevens), proveneau din familii evreiești strămutați din Austria și Rusia, în Statele Unite ale Americii.

 

View this post on Instagram

 

Always the littlest and always a mess with my tights. Happy #tututuesday

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on

La vârsta de doar 9 ani, Natalie Portman a fost remarcată, în cadrul unui atelier de pizza, de către un agent de beauty al companiei Revlon, însă oferta, pentru o eventuală carieră de modelling, a fost refuzată în beneficiul actoriei, aceasta afirmând că a fost un copil ce a știut ce-i place și ce își dorește, dar că a și muncit foarte mult, fiind foarte seriosă și ambițiosă.

Cariera actoricească a lui Portman a început foarte devreme, aceasta fiind ghidată, în totalitate, de către părinții săi. Temerile lor nu erau pentru scenele de violență din peliculă, ci pentru postura de fumătoare a Mathildei, personajul  interpretat de către fiica acestora. Una dintre cele mai bine negociate părți din contract (cu regizorul Luc Besson din filmul „The Professional“) a fost cea în care Natalie a trebuit să apară în doar cinci scene drept fumătoare, iar ca la finalul lungmetrajului, personajul interpretat să renunțe la acest viciu.

Primul său rol l-a avut în filmul „Léon, însă rolul pentru care a devenit celebră a fost cel interpretat în trilogia „Starwars, iar un detaliu interesant a fost și faptul că lansarea filmului s-a suprapus cu terminarea examenelor de final de liceu, în 1999, motiv pentru care, Natalie a ratat premiera episodului I din Star Wars.

Pentru Portman, educația a fost pe primul plan, iar, în 2003, a absolvit Facultatea de Psihologie de la Harvard, cu onoruri. Mai mult, Portman s-a remarcat și în domeniul activismului civic, astfel că în timpul studenției, pe vremea în care era rezidentă a Lowell House, aceasta a scris o scrisoare către Harvard Crimson ca răspuns la un eseu critic al acțiunilor israeliene față de palestinieni. În 2004 a absolvit cursurile Facultății Ebraice din Ierusalim.

Totodată, artista a primit și premiul VH1 dedicat persoanelor care fac bine și se implică activ în societatea în care trăiesc.

Nici în zona cercetării nu a rămas mai prejos, două dintre lucrările sale fiind publicate în reviste științifice (în 1998 lucrarea „O metodă simplă pentru a demonstra producția enzimatică de hidrogen din zahăr“ realizată în colaborare cu cercetătorii Ian Hurley și Jonathan Woodwords a intrat în „The Intel Scient Talent Search“, iar în anul 2002 a contribuit la realizarea studiului „Activarea lobului frontal în timpul permanenței obiectului: date din spectroscopia cu infraroșu“). De asemenea, Portman este considerată un geniu, scorul său IQ a fost stabilit ca fiind 140.

℗PUBLICITATE



Dansul dintre educație și pasiunea pentru film a mers în timpi clari și preciși, Natalie câștigând, cu producția „Closer“, Premiile Golden Globe. Pentru filmul „V from Vendetta“, actrița a trebuit să se radă în cap, iar rolurile principale din dramele istorice „Goya’s Ghosts“ (2006), respectiv „The Other Boleyn Girl“ (2008), au avut-o tot pe Portman cap de afiș. Tot în 2006 a prezentat și „Saturday Night Show“, dar a semnat și coperta revistei „Harper’s Bazaar“, îmbrăcată în originala „little black dress“ purtată de Audrey Hepburn în „Breakfast at Tiffany’s“ .

De asemenea, artista a bifat și prezența sa, alături de Johny Deep, în videoclipul „My Valentine“ a lui Paul McCartney. Anul 2007 a venit cu multe provocări în zona cinematografică, a filmat cinci filme, printre care „Goya’s Ghosts“, „Mr. Magorium’s Wonder Emporium“, „My Blueberry Nights“, „The Darjeeling Limited“, respectiv, „The Other Boleyn Girl“.

Portman susține că background-ul pe care îl deține în domeniul psihologiei o ajută foarte mult în pregătirea rolurilor pe care le joacă, somatizând multe dintre trăirile pe care le au personajele interpretate, iar nu de puține ori apelează la profesorii pe care i-a avut și cu care menține legătura pentru ca transpunerea în scenă sau pe platoul de filmare să fie cât mai reală.

Pe plan regizoral, Portman a anunțat că a ales o adaptare a romanului autobiografic „Povestea dragostei și întunericului“ a autorului israelian Amos Oz, aceasta fiind actriță, dar și co-scriitor în scenariu.

Designerul vestimentar Zac Posen o numește muza sa în creațiile pe care le realizează. Pe parcursul filmărilor pentru pelicula „Mr. Magorium’s Wonder Emporium“, actrița a cunoscut o fetiță în vârstă de cinci ani ce suferea de sindromul Bloom, pentru care a organizat o gală caritabilă în vederea strângerii de fonduri pentru cura pe care urma să o urmeze micuța.

Pe plan sentimental, povestea de dragoste pe care o trăiește alături de partenerul său, coregraful Benjamin Millepied (cu care are doi copii), a început pe platoul de filmare al filmului „The Black Swan“, Natalie interpretând rolul unei balerine. Totodată, Natalie Portman a povestit, pe larg, despre problemele fizice pe care le-a avut de-a lungul filmării pentru acest film.

Printre premiile pe care le are în palmares, printre cele mai răsunătoare se enumeră premiile Oscar și Bafta (2010), pentru Cea mai bună actriță din pelicula „The Black Swan“, Premiul Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță într-o dramă, în filmul „The Black Swan“, dar și Cea mai bună actriță în rol secundar pentru lungmetrajul „Closer“.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0